joi, martie 26, 2015

Oficiali europeni, față în față cu Consiliul Vlahilor



O delegație a Uniunii Europene, formată din patru persoane, dintre care doi înalți reprezentanți europeni și doi reprezentanți ai Delegației UE la Belgrad, au vizitat fieful Consiliului Național al Vlahilor, unde au avut discuții cu membrii ai acestui organism. Discuțiile au vizat drepturile minorităților și contribuția consiliului la respectarea acestor drepturi. La discuții a fost prezent și Dragan Demici.

Chloè LAURENS-DINSDALE, Policy Officer - Strategia privind drepturile fundamentale, politici, planificare SEE / AELS  Direcția Generală pentru vecinătate și negocierea extinderii, a Comisiei Europene, împreună cu Anastasia Crickley, vicepreședinte al Comitetului pentru Eliminarea Discriminării Rasiale
Membru în consiliul de administrație și comitetul executiv al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, însoțite de doi reprezentanți ai Delegației UE în Serbia, au efectuat, zilele trecute un turneu prin Valea Timocului, pentru a discuta cu reprezentanții din această zonă în cele două consilii naționale ale românilor, cel român și cel vlah. Oficialii europeni au dorit să afle detalii despre modul în care drepturile acestei minorități sunt respectate, în perspectiva negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, proces deschis pentru țara vecină, la începutul anului trecut.
Prima întâlnire s-a desfășurat pe data de 24 martie 2015, la sediul Primăriei din Petrovac na Mlavi, oraș considerat fieful Consiliului Național al Minorității Naționale a Vlahilor din Serbia (CNMNVS), organism condus chiar de primarul acestei urbe – Radișa Dragoievici. Alături de președintele CNMNVS, față în față cu delegații CE au mai stat doi dintre membrii consiliului, ce reprezintă opoziția – Slobodan Perici și Dragan Demici.

Dragan Demici, cel mai aprig opozant al politicilor consiliului vlah, membru al CNMNVS, ne-a precizat faptul că președintele acestui organism a încercat să le vorbească oficialilor europeni despre drepturile minorității vlahe, considerată distinctă de cea românească și de eforturile de a implementa pentru această cursuri de vorbirea vlahă și chiar manuale specifice. „Mă bucur că am putut participa la acestă întâlnire, deoarece am explicat doamnelor ofițeri europeni cum înceracă CNMNVS, conducerea acestuia, să inventeze o limbă inexistentă din punct de vedere științific și cum colaborează cu autoritățile locale, autorități care le sprijină toate demersurile nocive românilor din Timoc”, ne-a explicat Dragan Demici.

Demici mai spune că i-a informat pe ofițerii europeni despre toate anomaliile pe care el le consideră grave în evoluția respectării drepturilor fundamentale ale minorității românești din Serbia. „Imixtiunea politicului și al administrației statului în treburile consiliilor naționale ale minorităților, fraudarea alegerilor pentru CNMNVS, dezbinarea comunității în români și vlahi, sunt doar câteva din problemele pe care le-am ridicat la această întâlnire. Trebuie ca Uniunea Europeană să știe cum stau lucrurile și să ajute la îndreptarea lor, dar și țara mamă România trebuie să ia atitudine față de ceea ce se întâmplă la noi”, ne-a declarat Dragan Demici.


Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene este responsabilă pentru informarea și colectarea de date privind drepturile fundamentale, oferind consiliere UE statelor sale membre, precum și promovarea dialogului cu societatea civilă, în scopul de a sensibiliza opinia publică la respectarea drepturilor fundamentale în UE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați