joi, martie 26, 2015

Tihan Matasarevici în dialog cu oficialii europeni, la Bor



O delegație a Uniunii Europene, formată din patru persoane, dintre care doi înalți reprezentanți europeni și doi reprezentanți ai Delegației UE la Belgrad, s-a întâlnit cu reprezentanții din Serbia de Răsărit ai Consiliului Național al Românilor din Serbia, discuțiile cu membrii acestui organism având loc la Bor. Discuțiile au vizat drepturile minorităților și contribuția consiliului la respectarea acestor drepturi. La discuții au fost prezenți Tihan Matasarevici și Natașa Toșici.

Chloè LAURENS-DINSDALE, Policy Officer - Strategia privind drepturile fundamentale, politici, planificare SEE / AELS  Direcția Generală pentru vecinătate și negocierea extinderii, a Comisiei Europene, împreună cu Anastasia Crickley, vicepreședinte al Comitetului pentru Eliminarea Discriminării Rasiale
Membru în consiliul de administrație și comitetul executiv al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, însoțite de doi reprezentanți ai Delegației UE în Serbia, au efectuat, zilele trecute, un turneu prin Valea Timocului, pentru a discuta cu reprezentanții din această zonă în cele două consilii naționale ale românilor, cel român și cel vlah. Oficialii europeni au dorit să afle detalii despre modul în care drepturile acestei minorități sunt respectate, în perspectiva negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, proces deschis pentru țara vecină, la începutul anului trecut.
Discuțiile cu reperezentanții din Serbia de Răsărit ai CNMNRS au avut loc la sediul Primăriei din Bor, iar oficialii europeni s-au văzut aici cu Tihan Matasarevici și Natașa Toșici. Ei au dorit să afle cum decurge relația dintre comunitatea românească și forul ei reprezentativ – CNMNRS și dacă acest Consiliu se implică corect în apărarea drepturilor minorității românești.

Interviu

Reporter: Domnule Matasarevici, care a fost scopul întâlnirii de la Bor și ce au dorit să afle oficialii europeni de la dvs.?

Tihan Matasarevici: A fost o întâlnire interesantă și constructivă, doamnele ofițeri ai CE au dorit să afle de la noi, în calitate de membri ai CNMNRS, proveniți din Valea Timocului, evoluția situației respectării drepturilor omului, situația cursurilor de limba română cu elemente de cultură națională și dacă CNMNRS se implică în apărarea drepturilor românilor din această zonă.

Reporter: Care ar fi problemele supuse atenției ofițerilor europeni?

Tihan Matasarevici: Le-am explicat situația reală din teren, faptul că încă mai avem probleme cu copiii de la cursurile de limba română, cu prezența lor la cursuri și cu modul în care sunt încurajați să acceseze aceste cursuri. Am discutat despre lipsa manualelor, despre metodologia de predare și despre piedicile care mai există în calea desfășurării normale a acestor cursuri. De asemenea, am explicat oficialilor faptul că românii de aici încep să conștientizeze identitatea lor și așteaptă sprijinul europenilor.

Reporter: Cunoșteau oficialii europeni drumul lung și greu parcurs către ceea ce avem azi în Valea Timocului?


Tihan Matasarevici: Desigur, au apreciat faptul că se văd unele progrese în respectarea drepturilor românilor la afirmarea identității culturale, lingvistice și religioase, dar că mai este mult de muncă și trebuie ca noi, CNMNRS, să avem grijă cum evolează lucrurile și să sprijinim această evoluție ascendentă. Trebuie să vă mai spun că le-am mai explicat faptul că până acum CNMNRS nu a sprijinit așa cum trebuia activitatea din Serbia de Răsărit, dar că acum, când în acest organism avem și reprezentanți din această zonă, vom fi mai atenți. De asemenea, le-am povestit amănunțit drumul greu pe care l-am parcurs eu până la implementarea cursurilor de limba română, eforturile maari pe care le-am făcut și cum am construit cu multă migală evoluția ascendentă din ultimii ani a unei situații în avantajul românilor din Valea Timocului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați