marți, aprilie 20, 2010

reeşalonarea datoriilor

Senatorul Mihai Stănişoară în sprijinul severinenilor




Pledoarie pentru reşalonarea datoriilor către RAAN



Circa 20 de milioane de lei datorează asociaţiile de proprietari din Severin către RAAN. O sumă mare de bani, pentru care regia a deschis nenumărate procese. De cealaltă parte, criza şi-a spus cuvântul, iar oamenii nu mai pot ţine pasul cu datoriile la energia termică. Pentru a veni în sprijinul severinenilor, senatorul PD-L Mihai Stănişoară a intervenit pe lângă conducerea RAAN pentru reeşalonarea datoriilor, o măsură ce se potriveşte mult mai bine acestei perioade nefaste de criză economică.



Zeci de asociaţii de proprietari din Drobeta Turnu Severin au fost date în judecată de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), deoarece au acumulat datorii la plata energiei termice furnizate populaţiei. Procesele interminabile au ajuns să genereze costuri suplimentare din partea asociaţiilor şi implicit a proprietarilor. Disperaţi, oamenii cer regiei găsirea unei soluţii amiabile care să evite procesele şi cheltuielile generate de acestea, deoarece mulţi dintre proprietari au fost afectaţi de situaţia de criză şi nu mai pot face faţă, cel puţin pentru moment, cheltuielilor imense cu întreţinerea locuinţelor. În opinia proprietarilor de locuinţe din municipiul nostru, datoriile către RAAN trebuie plătite fără discuţie, dar ar fi nevoie de un dialog în urma căruia să se poată face o reeşalonare a plăţilor şi să se evite instanţele de judecată. Preşedinţii de asociaţii de proprietari spun că au ajuns la disperare deoarece sunt nevoiţi să lupte nu numai cu datoriile fireşti către furnizorul de energie termică, ci şi cu cheltuielile generate de angajarea unor avaocaţi, precum şi cu penalităţile aplicate debitelor. Continuarea unei astfel de metode ar putea duce, tot în opinia preşedinţilor de asociaţii, la un colaps şi la intrarea în imposibilitatea de plată, singura soluţie fiind o înţelegere bilaterală cu conducerea RAAN, pentru o reeşalonare a datoriilor. În urma nenumăratelor audienţe, în timpul cărora senatorul PD-L Mihai Stănişoară, cel care acoperă un colegiu uninominal din care face parte întregul municipiu reşedinţă de judeţ, a fost asaltat cu rugămintea de a interveni în sprijinul oamenilor, parlamentarul a decis să discute cu conducerea RAAN, pentru a găsi soluţiile optime.



Întâlnire cu preşedintele RAAN



O întâlnire bilaterală între senatorul Mihai Stănişoară şi preşedintele RAAN – Adrian Olaru a deblocat situaţia delicată în care se aflau asociaţiile de proprietari. Practic, parlamentarul mehedinţean a venit cu o propunere firească şi uzitată pe scară largă în relaţiile contactuale din perioadele de criză economică, reeşalonarea datoriilor şi eliminarea penalităţilor. În opinia senatorului Mihai Stănişoară metoda acţiunilor în instanţă intentate datornicilor de tipul asociaţiilor de proprietari, în spatele cărora sunt până la urmă cetăţenii Severinului, precum şi metoda instituirii penalităţilor acţionează cu un efect similar bulgărelui de zăpadă, cuantumul debitelor ajungând să crească alarmant şi să se ajungă la o imposibilitate evidentă de plată din partea asociaţiilor de proprietari. Pentru a înţelege mai bine de ce se ajunge la datorii faţă de furnizorul de agent termic, trebuie spus că asociaţiile de proprietari sunt persoane juridice ce contractează servicii şi le plătesc după ce în prealabil colectează banii de la proprietarii de locuinţe. Cum într-un bloc nu toţi proprietarii pot suporta, din motive legate de efectele directe asupra acestora, generate de criza economică, se ajunge la acumularea de datorii imense. Dacă la aceste datorii se mai adaugă cheltuielile cu procesele şi penalităţile se poate ajunge şa sume fabuloase pe care asociaţiile de proprietari sunt nevoite să le recupereze tot de la proprietari. Fără a face o pledoarie pentru neplata utilităţilor, senatorul democrat liberal a discutat cu preşedintele RAAN despre o reeşalonare a datoriilor, asfel încât oamenii să poată plăti în cele din urmă datoriile, fără a fi nevoiţi să suporte cheltuieli suplimentare.



Intervenţie de succes



Întâlnirea cu preşedintele RAAN, Adrian Olaru, a fost încununată de succes, senatorul Mihai Stănişoară reuşind să obţină pentru severinenii săi o primă victorie. „Am hotărât ca pentru început să nu mai promovăm acţiuni de chemare în judecată a debitorilor şi să sistăm punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile”, a precizat ferm Adrian Olaru. „L-am rugat să găsească o soluţie astfel încât să fie permisă o reeşalonare a acestor datorii ale cetăţenilor în aşa fel încât ei să poată să îşi achite, cu bună credinţă debitele. În fapt, nimeni nu vrea să nu îşi achite datoriile, dar datorită situaţiei economice în care ne aflăm şi greutăţilor pe care le au, nu reuşesc să le achite la timp. Trebuie să se găsească o soluţie să nu mai existe aceste procese şi penalităţi care aduc cheltuieli suplimentare, suportate tot de cetăţeni, până la urmă”, a precizat senatorul PD-L Mihai Stănişoară.



3 comentarii:

  1. d-nul Stanisoara are in plan inchiderea R.A.A.N.?

    d-nul Stanisoara si d-nul Basescu au pierdut in judet din cauza directorilor pusi in functii care au facut ce au vrut si au fost de omenie cu cei care fura si ii spala in urechi cu limba.


    daca d-nul Stanisoara si d-nul Basescu vor rezultate pozitive in judet ii astept cu sfaturi(orice sfat venit chiar de la omul simplu poate avea o scinteie de reusita pe viitor)

    nu sint membra de partid ,dar imi place sa studiez politica si sa o compar cu cea facuta in alte tari

    astept un semn daca va face placere

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru că aşteptaţi cu atâta interes un răspuns, în primul rând îmi cer scuze că nu l-am formulat mai devreme. Am să vă răspund şi în calitate de jurnalist, dar şi în calitate de şef de cabinet al domnului senator. Domunul senator nu are în plan acest lucru şi nici nu ar putea avea idei atât de devastatoare pentru economia şi aşa sfărâmată a acestui nefericit judeţ. Pe de altă parte, nu ştiu dacă vă aduceţi aminte de ultima vizită la ROMAG PROD a domnului ministru al Economiei, Adriean Videanu, când acesta a spus franc faptul că domnul Stănişoară a făcut un lobby permanent pe lângă domnia sa pentru salvarea RAAN. Mai mult, pe timpul domnului Stănişoară şi după numirea lui Adrian Olaru ca director general la RAAN, situaţia economică s-a redresat, iar RAAN a trecut pe profit. Aşadar, nu mai plecaţi urechea la ceea ce spun răutăcioşii şi pesediştii care au stăpânit degeaba decenii acest judeţ. Cât despre sfaturi, vă aşteptăm cu cea mai mare plăcere, iar pe mine mă găsiţi la cabinetulparlamentar. Domnul Stănişoară este un om inteligent care şi-a pus dintotdeauna priceerea şi vocaţia politică în slujba mehedinţenilor săi. Domnul senator este omul care a construit şi care a mers ascendent în toate domeniile în care a lucrat.

    Cu stimă

    RăspundețiȘtergere

comentați