luni, aprilie 19, 2010

incompatibil sau nu?




Primarul Severinului nu se consideră incompatibil şi nici nu crede că a fost vreodată în acestă situaţie

Primar versus ANI

Primarul municipiului Drobeta-Turnu-Severin, Constantin Gherghe, a susţinut ieri o conferinţă de presă la sediul Primăriei, în care a ţinut să precizeze că nu a fost niciodată incompatibil. Declaraţiile edilului şef vin după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) informa în data de 12 aprilie pe site-ul instituţiei, printr-un comunicat, că “Actul de constatare emis de Agenția Națională de Integritate la data de 03.07.2009, prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a domnului GHERGHE CONSTANTIN, Primar al Municipiului Drobeta Turnu-Severin, a rămas definitiv, prin necontestare”. Prefectul spune că va respecta întocmai legea, iar dacă va primi documentaţia de la ANI, va proceda potrivit legii, inclusiv prin emiterea ordinului de încetare de drept a mandatului.


Primarul şi-a motivat reacţia întârziată cu care a răspuns acuzaţiilor aduse de ANI, prin faptul că în cursul săptămânii trecute a fost internat în spital pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale. ANI a efectuat verificări în cazul primarului Constantin Gherghe, după ce în luna octombrie a anului 2008, Organizaţia Judeţeană a Partidului Social Democrat Mehedinţi a sesizat starea de incompatibilitate între funcţia de primar al Severinului şi calitatea de avocat, exercitată de acesta în cadrul Baroului Mehedinţi. Reclamantul l-a acuzat pe edil că nu a respectat legea, în sensul că în 15 zile după ce a câştigat fotoliul de primar al Severinului, nu a depus cererea de suspendare din Baroul de Avocaţi Mehedinţi, fiind în perioada de 23.06.2008 – 3.10 2008 în stare de incompatibilitate. Ulterior şi de la Camera Deputaţilor a sosit către ANI adresa nr. 57/I1- EN, prin care se menţiona faptul că s-a solicitat prefectului de Mehedinţi ca în temeiul dispoziţiilor art. 91, alin. 4 din Legea 161/2003, să emită un ordin prin care să constate încetarea de drept a mandatului de primar al domnului Gherghe Constantin ca fiind incompatibil, în conformitate cu art. 87, alin 1, litera K din Legea 161/2003 („Funcţia de primar, ..., este incompatibilă cu orice alte ... activităţi remunerate”). Cele două sesizări au fost conexate pe 20 octombrie 2010 şi s-a întocmit procesul verbal de declanşare a procedurilor de verificare.

Procedură absolut legală

De fapt ce a făcut ANI, pas cu pas? La 22 octombrie 2008 ANI a solicitat datele de identificare ale domnului Gherghe Constantin. La 30 octombrie 2010, Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor a comunicat datele cerute de ANI, iar pe 6 noiembrie 2008 s-a comunicat pentru prima oară declanşarea procedurilor de verificare sub aspectul nerespectării regimului juridic al incompatibilităţilor şi al conflictului de interese, referitor la deţinerea funcţiei de primar, concomitent cu cea de avocat. După ce ANI a solicitat Primăriei Severin situaţia proceselor în care instituţia a fost parte, a fost nevoie de două adrese pentru ca cei de la municipalitatea severineană să recunoască faptul că 10 procese în care avocaţi de la casa de avocatură a lui Gherghe au reprezentat Primăria. Mai mult, pentru nedepunerea la termen a declaraţiei de avere şi interese, primarul Gherghe a fost amendat contravenţional cu suma de 500 lei.

Când a spune adevărul Baroul Mehedinţi?

Interesant rămâne în toiul tuturor acestor cercetări, referirile desprinse din contextul actului de constatare definitiv, unde Baroul Mehedinţi se cam contrazice în adrese succesive. Reproducem exact pasajul din actul de constatare: „S-a procedat la solicitarea unor lămuriri Baroului Mehedinţi cu privire la cabinetul individual de avocatură Gherghe Constantin şi a formelor de asociere în care acesta a fost parte, în perioada anilor 2000 – 2008. Din răspunsul transmis de barou rezultă faptul că domnul Gherghe Constantin a înfiinţat cabinetul de avocatură la data de 17.09.1998, cabinet ce a funcţionat până la data de 01.07.2008, ceea ce intră în contradicţie cu răspunsul transmis de acelaşi barou referitor la aceeaşi speţă, solicitării formulate de organizaţia judeţeană a PSD Mehedinţi şi din care rezultă că la acea dată domnul avocat Gherghe Constantin nu a formulat cerere pentru suspendarea din calitatea de avocat. Drept pentru care la data de 21.05.2009, au fost solicitate Baroului Mehedinţi documentele ce au stat la baza suspendării cabinetului de avocatură,precum şi decizie de suspendare din această calitate a domnului Gherghe Constantin. Prin răspunsul transmis ANI la data de 24.06.2009,s-a comunicat că suspendarea din calitatea de avocat a domnului Gherghe Constantin s-a realizat la data de 03.10.2008, prin decizia 174 a Baroului Mehedinţi”.

Primarul se consideră nevinovat

„Asigur severinenii mei că primarul lor ales prin vot nu a fost niciodată incompatibil. Nu o spun eu, rezultă fără echivoc din hotărârea judecătorească nr. 1839/14 mai 2009 a instanţelor de judecată române, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă. Instanţa de contencios s-a pronunţat şi a stabilit, că primarul municipiului Drobeta Turnu Severin nu a fost niciodată incompatibil şi a obligat Prefectura Mehedinţi, parte în acest proces, să nu emită ordin de suspendare. Acest lucru se vede clar în urma lecturării actelor emise de instanţele de judecată, de oricine chiar fără a avea cunoştinţe juridice. De altfel, aduc la cunoştinţa opiniei publice, a cetăţenilor municipiului că în toate procesele în care am fost chemat, inclusiv ANI şi autorităţile publice, le-am câştigat definitiv şi irevocabil”, a declarat primarul Gherghe. Edilul şef a prezentat în acest sens jurnaliştilor două hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, una emisă de Secţia comercială şi de contencios administrativ a Tribunalului Mehedinţi şi cealaltă de Judecătoria Drobeta-Turnu-Severin. Gherghe susţine că cele două hotărâri au fost trimise încă de anul trecut la ANI, dar că spre surprinderea sa această instituţie nu le-a luat în calcul. „Peste ceea ce este stabilit definitiv şi irevocabil de către instanţa română de judecată, orice discuţie în contradictoriu îmi permit să o apreciez de rea intenţie”, a spus primarul Severinului.

Prefectul va fi obligat să ia măsuri
Prefectura Mehedinţi nu a primit deocamdată informarea din partea ANI pentru a putea emite ordinul de încetare a mandatului primarului Constantin Gherghe. “În luna iulie a anului trecut, am primit un act de constatare din partea Agenţiei Naţionale de Integritate. Prin acest act îmi era adusă la cunoştinţă starea de incompatibilitate în care s-a aflat primarul Constantin Gherghe. Deoarece actul de constatare a incompatibilităţii nu a fost atacat, el a rămas definitiv. Agenţia Naţională de Integritate urmează să comunice oficial acest aspect atât Instituţiei Prefectului cât şi Consiliului Local Drobeta-Turnu-Severin şi voi lua măsurile conform legii. În afara faptului că am o relaţie de colaborare foarte bună cu primarul Costel Gherghe, am şi una de prietenie. Asta nu înseamnă că pentru acest lucru voi încălca legea. În aceste condiţii, după ce voi primi comunicarea ANI, voi proceda la suspendarea din funcţie. Dacă nu fac acest lucru în 15 zile, în cea de-a 16-a zi, aş putea fi acuzat de abuz în serviciu, iar eu nu vreau să încalc legea”, a declarat prefectul Ion Mâţu. Cu alte cuvinte, nici pentru prefectul Mîţu nu există căi de mijloc, el fiind obligat să dispună conform legii în cele 15 zile dedupă ce informarea ANI ajunge pe biroul său.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați