luni, februarie 01, 2010

negulescu se explică




Fostul primar al Orşovei vorbeşte despre situaţia gravă în care a ajuns această urbe

„Brăgaru trebuie să priceapă că nu mai poate fi primarul acestui municipiu!”

Constantin Negulescu a fost primarul Orşovei între 2004 şi 2008. Acum este consilier municipal, dar a devenit poate cea mai incomodă persoană pentru actualul primar Constantin Adrian Brăgaru. Într-un interviu exclusiv, fostul edil şef vorbeşte deschis despre tot ceea ce îl frământă.


Reporter: Domnule consilier, de ce vă certaţi cu primarul şi de ce nu îl înţelegeţi sau sprijiniţi?

Constantin Negulescu: Funcţia de consilier local mă obligă să aduc la cunoştinţă modul în care primarul gestionează resursele financiare şi patrimoniul public şi privat. Dvs. aţi reţinut gravele abuzuri semnalate de Curtea de Conturi, în mod deosebit, din cele două adrese şi unele care nu au fost încă verificate. Cel mai grav este faptul că a luat din creditul aprobat de Consiliul Local cele 3,400 miliarde lei vechi, despre care la finalul şedinţei a recunoscut că au fost daţi ca avans la SC GRĂDINARU, după care s-au returnat şi el i-a băgat într-un cont special, sper că nu e la COBRA SRL. Plus că a mai dat încă un miliard, ceea ce un lucru foarte grav. Eu nu cunosc ca instituţiile publice să lucreze cu conturi speciale. Consider că avansurile date sunt ilegale, este inadmisibil ca el să dea aceşti bani pentru a cumpăra un patrimoniu public. Eu nu vreau să insist asupra abuzurilor foarte grave, care constituie infracţiuni şi vor fi verificate de organele abilitate, pentru că ele sunt deja cunoscute. Pentru mine, gravă şi inexplicabilă este atitudinea primarului, care este inconştient de ceea ce a făcut.

Rep.: Apropo de atitudine, este corect că a introdus rapoartele Curţii de Conturi la rubrica „diverse”? Nu era mai corect să se discute la începutul şedinţei despre aceste probleme deosebit de grave?

C.N.: Problema este foarte gravă, probabil că a vrut să minimalizeze ca de obicei problemele grave pe care tot el le-a generat.

Rep.: dar am observat că e cam nervos domnul primar în ultimul timp. De ce?

C.N.: Faptul că el la ora actuală manifestă nervozitate şi adoptă atitudini inexplicabile, părerea mea este că se datorează problemelor pe care le are. Faptul că el a urcat pe scenă, în genunchi, şi-a rupt şi pantalonii în disperarea de a urca pe scenă, i-a pupat mâna lui Duicu, a făcut-o pentru a ajunge la Geoană, care, dacă ieşea preşedinte, trebuia să îl scape de dosare.

Rep: Cum comentaţi interviurile date de primar în campanie, când spunea că va vota cu Geoană şi că nu are nicio treabă cu PDL, partidul care l-a sprijinit pentru a fi ales primar?

C.N.: asta dovedeşte imoralitatea acestui om faţă de partidul cu care a câştigat postul de primar, a făcut aprecieri negative la adresa preşedintelui Băsescu, la adresa organizaţiei locale din care face parte, l-a făcut incompetent pe viceprimar. Dacă candidezi sub sigla unui partid, trebuie să manifeşti un minim de respect şi faţă de acest partid, pentru că altfel ar fi trebuit să candideze independent, dacă îl ţineau curelele, situaţie în care probabil că nu avea nicio şansă. El trebuie să înţeleagă că a ajuns primar nu datorită lui, ci datorită prestigiului de care se bucură PDL şi liderii locali ai acestui partid. Nu e posibil ca un primar ales pe listele PDL să lupte cu consilierii PDl, să se certe cu viceprimarul Ungureanu, omul care l-a scos în faţă şi l-a ajutat.

Rep.: Ce se poate face cu acest om?

C.N.: El este un om care nu mai poate rămâne în acestă funcţie, trebuie să priceapă odată acest lucru. Eu aş dori ca după ce se finalizează cercetările, prefectul să ia măsurile ce se impun faţă de modul în care acest om a gestionat banii publici, banii orşovenilor.

Rep.: Cum comentaţi faptul că a dat vina pe aparatul de specialitate?

C.N.: Aparatul de specialitate al primarului nu e vinovat, ci el, primarul, ca ordonator de credite. Ceilalţi pot fi acuzaţi cel mult de complicitate. El se prevalează că nu e vinovat, dar vreau să spun printre altele că nu aparatul de specialitate a efectuat lucrări de miliarde la clădire SCGCL-ului şi multe altele. Sunt foarte grave afirmaţiile că abuzurile se datorează aparatului de specialitate şi moştenirii grele lăsate de Negulescu.

Rep.: Care este treaba cu utilajul acela, cum se face că el nu a fost înregistrat la primărie şi nu i s-a făcut recepţia?

C.N.: Nu e înregistrat niciunde, nu se ştie dacă e plătit, nu se ştie unde a ajuns utilajul, nu ştim nimic. El ne ia pe noi de proşti, numai el are dreptate. Consilierii, Curtea de Conturi, nimeni nu are dreptate, doar el! Eu mă întreb cine va plăti prejudiciul, pentru că el a luat un împrumut cu dobândă. Ceea ce sete bun e că Organizaţia judeţeană a PDL s-a debarasat de el şi a luat chiar atitudine faţă de abuzurile lui. El dacă a încercat să meargă la PSD, a făcut-o cu gândul de a scăpa de dosarele pe care le are.

Rep.: Aţi fost primar. Primarul poate face cam tot ce vrea el?

C.N.: A sfidat Consiliul Local, nu a ţinut cont de consilieri, a făcut abuzuri. Dar primarul nu poate face cam tot ce vrea. Funcţionarii respectivi vor suporta consecinţele împreună cu primarul, iar cei care vor da verdictul final sunt organele de cercetare penală.

Rep.: Brăgaru a încercat în timpul şedintei să va acuze pe dumneavoastră de abuzuri grave din perioada în care eraţi primar. Cum comentaţi, aţi făcut abuzuri mari?

C.N.: Oricând stau la dispoziţia organelor abilitate şi oricând răspund pentru ceea ce am făcut eu, dar vreau să spun că pentru toţi anii în care am fost primar, eu am descărcare de gestiune la Curtea de Conturi. Şi apoi nu era subiectul acelei şedinţe. Şedinţa nu avea ca obiect analiza activităţii fostului primar. Am rămas surprins şi de faptul că în şedinţă niciun consilier nu s-a ridicat împotriva primarului, toţi au tăcut mâlc.

Rep.: Se vorbeşte de faptul că daţi târcoale PDL-ului, că vreţi să ajuneţi în acest partid. Este adevărat?

C.N.: Nu este chiar aşa, dar dacă mi s-ar face propunerea, aş fi onorat şi aş accepta să fiu în această organizaţie. Mi-aş pune în slujba partidului toată priceperea şi experienţa pe care le-am acumulat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați