duminică, aprilie 07, 2013

Congresul Internaţional al Jurnaliştilor Români, ediţia a patra, moment istoric


Cea de-a patra ediţie a Congresului Intrenaţional al Jurnaliştilor Români, organizat de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români, desfăşurată la Donji Milanovac – Serbia s-a transformat într-un adevărat moment istoric. Tema ediţiei din acest an a fost şi ea una deosebit de generoasă: „EUROPA – MANIPULARE – MINORITATE”. O prezenţă deosebită din partea autorităţilor statului român s-a consemnat la această ediţie. Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni - Cristian David - preşedintele ICR - Andrei Marga, secretarul de stat Stejărel Olaru – şeful Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, consilierul primului ministru Victor Ponta – Corneliu Vişoianu, au deschis lucrările congresului.

După Severin – Kladovo, Chişinău şi Cernăuţi, cea de-a patra ediţie a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români a fost organizat în Serbia, la Donji Milanovac. O adevărată provocare şi totodată un moment istoric, având în vedere că Serbia, în special Valea Timocului este o zonă destul de sensibilă în ecuaţia respectării drepturilor legitime ale minorităţii române, o minoritate care numără aici peste 300.000 de membri, împărţiţi după un principiu devastator: un popor trei minorităţi (români, vlahi şi români/vlahi). O coincidentă teribilă ca semnificaţie face ca în ziua în care la hotelul Lepenski Vir să se deschidă lucrările congresului, în 12 şcoli din comunele Bor, zajecear şi Negotin să se deschidă oficial cursurile pilot de limba română cu elemente de cultură naţională. Jurnalişti de la publicaţii de limba română din Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria au venit la lucrările congresului la care, pentru prima oară, preşedintele FIJR – Romeo Couţi a lansat o provocare interesantă: o sesiune de lucrări cu teme variate despre problemele presei din comunităţile congenere din afara graniţelor României.

Mesajul primului ministru

Consilierul pe probleme ale românilor de pretutindeni al premierului român Victor Ponta, Corneliu Vişoianu, a dat citire unui mesaj emoţionant trimis special pentru jurnaliştii participanţi. „Felicit Forumul Internaţional al Jurnaiştilor Români, organizaţie care se adresează celor aproximativ 10.000 de jurnalişti ce activează în mass-media de limba română din afara graniţelor, pentru perseverenţa  şi energia cu care a promovat identitatea acestei categorii profesionale. Faptul că astăzi se desfăşoară cel de-al IV-lea Congres al  Forumului demonstrează că organizaţia reprezintă credibil interesele profesionale ale jurnaliştilor de limba română din statele unde există comunităţi româneşti importante în principal Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar şi Spania, Italia sau Statele Unite ale Americii. Sunt încredinţat că dezvoltarea mass-media de limba română răspunde unor nevoi reale ale românilor şi comunităţilor româneşti din străinătate pentru că le oferă şansa de a-şi conserva identitatea culturală ţi de a transmite copiilor şi nepoţilor lor bogăţia spirituală generată de multiculturalism. Dar de câştigat are şi ţara mamă, pentru că românii din străinătate reprezintă o punte a României cu lumea, punte extreme de folositoare în această lume a globalizării.
Aşa cum am promis în Angajamentul USL pentru România, lansat la Cluj, oraşul în care s-a născut Forumulu Iternaţional al Jurnaliştilor Români, guvernul României îşi propune să creeze un nou model de societate, aşezată pe repere morale, construită pe solidaritate, respect şi toleranţă”, se arată în mesajul special al primului ministru Victor Ponta.

Ministrul Cristian David: „Rolul presei e din ce în ce mai important!”

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a vorbit cu emoţie despre românii de pretutindeni, drepturile lor fundanentale şi strategia statului român cu privire la respectarea acestor drepturi. „Avem ca priorităţi susţinerea şi apărarea drepturilor legitime ale românilor, oriunde s-ar afla ei; Apărarea identităţii naţionale româneşti; integrarea românilor în comunitatea în care au ales să trăiască; crearea şi consolidarea unei punţi de legătură cu familiile din ţară; Promovarea imaginii şi intereselor României”, a explicar ministrul delegat. Acesta a mai precizat: „Rolul presei e dince în ce mai important în lumea de astăzi, presa ca suport al circulaţiei informaţiei, a diseminării ei, are un rol fundamental, în apărarea drepturilor, libertăţilor şi identităţii românilor de pretutindeni”. În ceea ce priveşte efortul României, david s-a arătat destul de ferm: „trebuie să ne batem pentru ca spiritul european de respectare a drepturilor minorităţilor să se afirme pretutindeni unde trăiesc români”-

Andrei Marga: „Ne trebuie institute culturale cât mai multe în afara graniţelor României!”

Preşedintele ICR, Andrei Marga, a declarat în deschiderea lucrărilor congresului că România trebuie să aibă în vedere deschiderea unor institute culturale în afara graniţelor, deşi aceste eforturi pot fi destul de costisitoare. „Un institul cultural în exterior poate costa până la un milion de euro pe an, dar cu toate acestea propunerile noastre sunt dintre cele mai variate şi generoase. La Belgrad, Kiev, Bejing, Atena (sau Salonic), Cairo şi ciar Seul, putem deschide filiale ale ICR”. A precizat Marga.

Daniel Banu: „Românii din Serbia se vor bucura de respectarea drepturilor lor fundamentale!”

„Ideile unui grup de entuziaşti s-au concretizat, au devenit tradiţie, suntem la cea de-a patra ediţie. Importanţa misiunii jurnaliştilor şi a rolului primordial în informarea publiclui larg despre problema minorităţilor sunt definitorii. Salut prezenţa reprezentanţilor mijloacelor de informare din Serbia. Cu greutate, aceştia aduc în casele românilor informaţii. În cadrul discuţiilor şi întâlnirilor pe care le avem, problematica minorităţtilor naţionale se află în atenţia noastră. Desigur vorbeam de rolul deosebit pe care presa în limba maternă îl joacă, o activitate complexă a etincilor români pentru afirmarea valorilor culturale şi spirituale şi a limbii romane. Limba română reprezintă emblema identităţii noastre. Apărarea drepturilor, accesul la învăţământ în limba maternă, reprezentarea, dreptul la informare şi la nmijloace de informare, execitarea dreptului religios, sunt dreturi fundamentale de care românii de pe tit cuprinsul Serbiei se vor bucura din plin. Impulsionarea procesului educaţional, şi mă refer la acest proiect pilot demarat în Serbia pe 5 aprilie, a dus la o victorie istorică. 600 de copii din 12 şcoli, timp de două luni şi jumătate participă la cursuri de limba română, urmând ca această disciplină să fie introdusă în programa şcolară acolo unde există solicitări. Numărul copiilor este peste 1600, urmează o anchetă a ministerului educaţiei din Serbia, urmând ca de la 1 septembrie să se încheie acest proces”, a precizat ambasadorul României la Belgrad – Excelenţa Sa domnul Daniel Banu.

Romeo Crîşmaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați