luni, februarie 18, 2013

O, paşă, cât de darnic eşti! – partea a doua







După ce am văzut cum tovarăşul Victor Rusu îi dăruia doamnei Lilieana Ionaşcu, în vremea când era directorul Bibliotecii Judeţene „I. G. Bibicescu”, o cameră din patrimoniul instituţiei, contra sumei de 0 lei/lună, vom vedea astăzi cât de preţuite erau cărţile pentru acest adevărat paşă ce a domnit peste moştenirea lui Bibicescu. Cărţi care costau 11 lei bucata, au fost cumpărate de la intermediari cu 50 de lei bucata. Şi asta nu e totul!


Vorbeam în ediţia de ieri a ziarului nostru despre faptul că în anul 2010, în urma unor sesizări privind nereguli în ceea ce priveşte achiziţia de carte în perioada 2007-2009, noul director, Raluca Graf, a informat Consiliul Judeţean cu privire la aceste fapte, iar la rândul său, Consiliul Judeţean a sesizat Curtea de Conturi care a demarat un control amănunţit, iar după câteva luni a constatat o folosire abuzivă a fondurilor destinate achiziţiei de carte. Mai exact, în perioada 2007-2009, sub conducerea directorului Rusu Victor, a fost produs un prejudiciu de aproape 27.000 lei. Curtea de Conturi a stabilit şi faptul că sunt îndeplinite condiţiile privind atragerea răspunderii patrimoniale a doi salariaţi, directorul Rusu Victor şi contabilul-şef Leuştean Despina. Au urmat expertize, analize, evaluări şi cercetări minuţioase, toate coducând spre aceeaşi concluzie: jaf, haos, incompetenţă şi minciună. La data de 2 februarie 2011 Biblioteca Judeţeană a chemat în judecată pe pârâţii Rusu Victor şi Leuştean Despina pentru ca instanţa să dispună obligarea acestora la plata prejudiciului cauzat, în sumă de 26.599 lei. A fost nevoie de doi ani de procese până când la data de 11 octombrie 2012, Tribunalul Mehedinţi să pronunţe o hotărâre în dosarul 842/101/2011, hotărârea rămânând definitivă şi irevocabilă la data de 13 februarie 2013. Am intrat în posesia unor documente uluitoare, mai exact o anexă la situaţia privind diferenţele de preţ pentru achiziţiile de cărţi, conform constatărilor iniţiale ale Camerei de Conturi Mehedinţi. Anexele sunt semnate şi ştampilate de expertul contabil Ionescu Oprea şi scot la iveală pas cu pas diferenţele majore dintre preţul de achiziţie şi preţul de ofertă din cataloagele editurilor. Cele mai multe dintre cărţile achiziţionate sunt componente ale celebrelor colecţii ale Adevărul Holding, acele cărţi despre care vă amintiţi cu siguranţă că puteau fi cumpărate împreună cu ziarul ADEVĂRUL de la orice chioşc de presă la preţul de circa 11 lei bucata.

Diferenţe de peste 20.000 de lei

Anexa despre care facem vorbire aici cuprinde 106 poziţii cu titluri de carte şi conţine numerele de inventar ale cărţilor, factura şi OP-ul cu care s-a plătit, autorii, titlurile de carte, editura, anul apariţiei, cantitatea achiziţionată,preţul efectiv de achiziţie, preţul de catalog, diferenţele totale de preţ şi alte observaţii. Totalul diferenţelor consemnate pe ultima pagină a documentului se cifrează la 20.351,40 lei. Iată doar câteva exemple concludente: „Aventurile lui Tom Sawyer”, de Mark Twain, Editura Steaua Nordului – Constanţa costa 7,50 lei, dar a fost cumpărată cu preţul de 20 de lei bucata; „Descoperiţi minunile lumii”, Editura Readers Digest, costa 89,70 lei, dar a fost achiziţionată cu 350 de lei bucata; „Noul Dicţionar Universal”, Editura Litera Internaţional, costa 119,20 lei, dar a fost achizitionată de Victor Rusu cu 500 de lei; „Notre Dame de Paris”, de Victor Hugo, Editura Adevărul Holding, carte ce putea fi găsită atât la editură cât şi la chioşcurile de ziare, la preţul de 10,99 lei, la intermediarii de la care cumpăra Biblioteca condusă de Rusu costa 50 de lei; „Viaţa şi opera lui Michelangelo”, autor E. Crispino, Editura Adevărul Holding, costa 12,99 lei, dar a fost luată de la intermediari cu 100 de lei,într-un număr de 15 bucăţi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați