luni, februarie 18, 2013

Grifonis – Pârvănescu – Dunăreancu, triunghiul achiziţiei de carte la Biblioteca Judeţeană




Bântuind prin arhiva de documente privind achiziţiile de carte din anul 2009, când Biblioteca Judeţeană „I. G. Bibicescu” era condusă de Victor Rusu, poţi descoperi informaţii uluitoare. Foate multe dintre achiziţii se făceau de la intermediari cunoscuţi, pecum TERRA GRIFONIS (Viorel Mirea) şi un anume domn Pîrvănescu. Preţurile erau destul de generoase, cu mult mai generoase decât cele oferite de editurile mamă.

Prins cu un prejudiciu consemnat de o hotărâre definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Mehedinţi, Victor Rusu preciza: „Eu eram directorul Bibliotecii, iar directorul nu are decât o singură responsabilitate, are funcţie de reprezentare. Directorul Bibliotecii nu se bagă în toate fleacurile din bibliotecă, el e omul de viziune şi omul care reprezintă instituţia în raport cu celelalte instituţii. În aceste condiţii, eu nu eram cel care să mă ocup de achiziţia de carte. Ştiam că cei de la prelucrare nu au cultura necesară să facă achiziţii de carte şi le-am dat sfaturi, le-am indicat autori şi cărţi, dar răspunderea nu o aveam eu!”. În sentinţa Tribunalului Mehedinţi se poate vedea că minciuna are picioare scurte, dar teribil de scurte: „În acest sens sunt şi înscrisurile materializate în oferte de la diferite edituri, acceptate de directorul bibliotecii cu menţiunea <>, purtând ştampila instituţiei şi semnătura pârâtului (fiele 257 – 266 dosar), facturi semnate de primire de pârât, tabele nominale cu cărţile achiziţionate, semnate de pârât (n.r. – Victor Rusu)” - pagina 7, alin. 4, din sentinţa 2824.
La pagina 4 a sentinţei nr. 2824, pronunţată în dosarul 842/101/2011, în şedinţa publică din data de 11 octormbrie 2012, se arată cum Camera de Conturi Mehedinţi a statuat prin decizia nr. 23/2010, din verificarea modului de achiziţionare a fondului de carte în perioada menţionată s-a constatat că nu a fost respectată procedura privind achiziţiile publice în sensul că: „Pe lângă faptul că nu s-au respectat prevederile OUG nr. 34/2006, cu privire la achiziţiile publice, echipa de control a constatat că s-a achiziţionat fond de carte de la intermediari (Fundaţia TERRA GRIFONIS, PFA Pârvănescu, SC DUNĂREANCU SRL) la preţuri mai mari decât cele oferite de edituri. (...) a indentificat un număr de 883 de cărţi ce au fost cumpărate de la intermediari la o valoare de 29.892 de lei, în condiţiile în care la acea dată, dacă erau achiziţionate direct de la edituri, instituţia ar fi plătit suma de 10.872,45 lei, reprezentând o economie la bugetul local de 19.019 lei, aşa cum reultă din procesul verbal nr. 561 din data de 17.08.2010”.

Facturi semnate de Rusu

Cele mai multe dintre achiziţiile de carte, dacă nu chiar toate, erau semnate şi parafate de mânuţa lui Victor Rusu. De exemplu, factura seria E, nr. 5, din dta de 1 noiembrie 2009, emisă de Editura Pârvănescu, având drept cumpărător Biblioteca Judeţeană „I. G. Bibicescu”, în valoare de 3.000 de lei, semnătura de primire aparţine lui Victor Rusu, iar jumătate din preţul cărţilor consemnate în anexa la factură este alocat celor 15 bucăţi din „Viaţa şi opera lui Michelangelor” – 1.500 de lei. Cartea, apărută la Editura Adevărul Holding, costa 12,99 lei, dar Biblioteca o cumpără cu 100 de lei bucata. Fundaţia pentru Cultură, Educaţie şi Opinie „TERRA GRIFONIS” (ce are legătură cu poetul Viorel Mirea), vinde şi ea, la 23 septembrie 2009, cu 1.500 de lei, prin factura 00785527, 30 de volume (Catrenele Crinei), la preţul de 50 de lei bucata. Editura Pârvănescu vinde, de asemenea, cu factura nr. F6/02 septembrie 2009, cărţi în valoare de 4.000 de lei. Pârvănescu D. Ion Dunăreancu P.F.A. vinde cărţi, cu factura nr. 850, nedatată, cărţi în valoare de 3.200 de lei.

Ipse Victor Rusu dixit: „Modificare făcută de mine!”

Totuşi, cea mai tulburătoare dintre achiziţii este cea făcută, sub semnătura lui Victor Rusu, de la editura lui Pârvănescu. În tabelul nominal, Victor Rusu taie şi scrie cu mânuţa lui „Modificat de mine”, după care adaugă la poziţia 22 cartea „Michel Angello” (??!!), 15 bucăţi, la valoarea nominală de 100 lei, valoare totală 1.500 lei. Bineînţeles, Victor Rusu semnează şi de primire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați