luni, februarie 22, 2010

BUMERANG


Ar putea urma excluderi în masă în PSD Mehedinţi?


Efectul de bumerang

Tot mai multe voci din interiorul conducerii PSD Mehedinţi acreditează ideea unei cotituri istorice fundamentale de opţiune la Congresul Naţional Extraordinar al PSD. Deşi plecaseră cu mandat şi jurământ să voteze cu Geoană, cei 40 de delegaţi din Mehedinţi au votat Victor Ponta. Marius Screciu şi Nandi Covlea au confirmat faptul că delegaţii au votat cu Ponta. Şi Ncolae Tudorescu spune acelaşi lucru, dar se îndoieşte de faptul că toţi delegaţii au votat cu Victor Ponta. Scandalul ar putea fi imens, dacă statutar vorbind, cei 40 de delegaţi ar putea fi acuzaţi că au încălcat o hotărâre de partid şi ar ajunge la excludere. 39 dintre ei ar putea scăpa totuşi, prin metoda autodenunţului.

Congresul PSD, pentru care Mircea Geoană se lăuda că a câştigat o victorie de etapă, a provocat una dintre cele mai spectaculoase răsturnări de situaţie, jucată până în cea din urmă secundă. Tot ceea ce pregătiseră Geoană şi Vanghelie, cu sprijinul multora din organizaţiile locale, goana după delegaţi telecomandaţi, încercarea disperată de a schimba statutulpentru a se vota licte nu oameni, toate acestea nu au folosit nimănui, ba chiar a dat multora de gândit. Victor Ponta a devenit, la cei 38 de ani ai săi, cel mai tânăr preşedinte din istoria PSD, iar ceea ce va face el în perioada imediat următoare va fi definitoriu pentru evoluţia social democraţiei româneşti, fie ea şi de tip PSD. Aproape 1700 de delegaţi au venit la Bucureşti pentru a face, în primă instanţă, un gest de automatism politic, adică pentru a pune în aplicare deciziile luate în conferinţele judeţene extraordinare, cu privire la susţinerea unuia sau altuia dintre candidaţi. Cuplul devenit de o toxicitate extremă, Geoană – Vanghelie, pusese la cale o lovitură de o mârşăvie uluitoare, lovitură explicată pe larg de Miron Mitrea la o televiziune centrală. Mai precis, se miza pe faptul că fiind mai mulţi candidaţi pentru postul de preşedinte al PSD, voturile se vor împărţi şi se va intra inevitabil în turul al doilea. Acest tur al doilea ar fi trebuit să fie derulat undeva foarte târziu în noapte, când mulţi dintre delegaţii veniţi de departe din ţară ar fi plecat, iar de votat ar fi votat doar cei veniţi din apropiere, adică judeţele controlate masiv de Marian Vanghelie (Bucureşti, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, etc.) Lovitura dată de Radu Mazăre, Miron Mitrea şi Adrian Năstase, prin retragerea din cursă în aplauzele sălii, coroborată cu huiduielile încasate de „primarul care este”, au întors pe dos întregul congres. Abia atunci au început să sară din barcă şi şobolanii, indiferent care ar fi ei. Mulţi, dar foarte mulţi dintre liderii de filiale au ordonat supuşilor lor să schimbe macazul şi să voteze cu Ponta, uitând că poate şi acei delegaţi aveau sentimente, emoţii, creier sau „sânge în ei”, asta ca să îl cităm pe Mazăre. Este drept că peste 700 de delegaţi nu au fost impresionaţi de ideea Ponta şi au votat pentru continuarea prostănăcirii publice şi oficializate a PSD, dar majoritatea au fost deja cu votul şi inima alături de cel pe care greii partidului l-au împins în faţă şi l-au recamandat. Există voci care acum cer demisia unor lideri judeţeni ce au avut proasta inspiraţie de a vota cu Geoană sau demisia unor discipoli de-ai lui Geoană, precum Vanghelie. Oricum, indiferent cu cine au votat acolo în liniştea secretă a cabinei de votare şi pe bileţelul roşu cu care s-au aflat în faţă, mulţi dintre liderii judeţeni cu anumite probleme de imagine au decis că ar fi mult mai sănătos să spună că au votat cu Victor Ponta. 

Surprize, surprize?

Delegaţia din Mehedinţi, formată din 40 de membri, aleşi pe sprânceană şi pe disciplină de fier, pe încredere oarbă şi pe vorbă vorbită de şeful Adrian Duicu, a plecat cu mandat de la Conferinţa Judeţeană Extraordinară să voteze cu Mircea Geoană. Acest lucru a fost exprimat public, într-o conferinţă de presă chiar de liderii marcanţi ai filialei, Adrian Duicu şi Marius Screciu. Chiar a fost salutară disciplina de la acea vreme, a fost criticată poziţia delegaţilor şi s-au contestat modalităţile de desemnare ca delegaţi, unle mai puţin ortodoxe. Concret, există dovezi destule că la Conferinţa Judeţeană Extraordinară a PSD Mehedinţi, s-a adoptat prin vot unanim sprijinirea lui Mircea Geoană. Stupoare însă: Duminică, mai mulţi lideri locali ai PSD au declarat că delegaţia de la Mehedinţi a mers cu Victor Ponta. Primul care a declarat acest lucru a fost Marius Screciu, o autoritate a acualului PSD Mehedinţi. Acesta a motivat decizia intempestivă ca o alegere absolut firească, mai ales că, explica Screciu, „atunci când noi am decis să mergem cu Geoană, Victor Ponta nu intrase în cursă”. Nu ştim dacă ceea ce s-a întâmplat cu oamenii duşi la Bucureşti de Duicu a fost o revelaţie divină a sorţii sau o decizie înţeleaptă şi nici nu ştim dacă toţi membrii delegaţiei au votat cu Ponta. Avem doar trei mărturii exprimate de trei vicepreşedinţi judeţeni: Marius Screciu, Nandi Covlea şi Nicolae Tudorescu. Toţi spun că au votat cu Victor Ponta. Totuşi, unul dintre ei, adică rebelul Nicolae Tudorescu spune că numai el a votat cu Ponta, în timp ce ceilalţi se laudă. Pe cine să mai credem în definitiv?. Poate că totuşi cineva ar putea demonstra realitatea, deoarece umblă vorba prin târg că Adrian Duicu i-ar fi sfătuit pe delegaţii din subordinea sa să fotografieze votul. Fotografiile respective ar fi folosit la demonstrarea fidelităţii faţă de Geoană. Să înţelegem că acum nu a mai fost nevoie de fotografii, pentru că băiatul cu ştaif şi papion european, Victor Ponta nu are nevoie de dovezi de iubire nemărginită şi fidelitate fotografiată cu telefonul mobil? Sunt mai multe posibilităţi. Dacă Tudorescu minte, înseamnă că oamenii lui Duicu au mirosit prăbuşirea lui Geoană şi au schimbat macazul, iar dacă Tudorescu spune adevărul, înseamnă că numai el a avut motive să fotografieze votul, pentru că la ceilalţi fotografiile, chiar făcute, nu mai au vicio valoare, ci cel mult una de bumerang. Poate că toată lumea are dreptate, dar atunci cum rămâne cu promisiunile de fidelitate făcute lui Geoană şi de ce Adrian Duicu a acceptat poziţia de kamikaze, pentru că el spune că a pierdut funcţia de vicepreşedinte tocmai din cauză că a virat spre Ponta? Prea multe întrebări, prea complicată ecuaţia!

S-au pus în afara PSD

O logică cât se poate de simplă, arată, statutar vorbind, pentru că, fie că ne place sau nu, statutul este la fel de rece ca şi Codul Penal, că toţi cei 40 de delegaţi plecaţi la Bucureşti la Congresul PSD ar trebui să fie daţi afară din partid. Mai exact, prin august 2008 la PSD Mehedinţi a fost adoptată o hotărâre cu caracter intern care spunea că orice membru de partid care încalcă cu bună-ştiinţă prevedrile unui for statutar, în speţă deciziile luate în Consiliul Judeţean al PSD, în coferinţele ordinare şi extraordinare, precum şi în şedinţele de birou va fi sancţionat cu excluderea din partid. Prevederea a încercat să fie aplicată lui Liviu Nicolicea, atunci când, din dorinţa de a-l alunga din Consiliul Judeţean Mehedinţi, a fost exclus din partid. Dacă tot s-a aplicat la unii, atunci se poate aplica şi la alţii. Cu alte cuvinte, în Conferinţa Judeţeană Extraordinară, s-a votat susţinerea lui Geoană. Delegaţii spun, unii dintre ei, public, că nu au votat cu Geoană. În aceste condiţii, ei au încălcat grav deciziile Conferinţei Judeţene şi intră sub incidenţa excluderii iminente din partid. Cum autodenunţurile nu se pedepsesc, 39 dintre delegaţii respectivi pot scăpa dacă dau vina pe cel de-al patruzecilea, adică pe Adrian Duicu. Greu de crezut dacă se va întâmpla aşa, dar asta demonstrează că o organizaţie judeţeană nu ar trebui să voteze susţinerea unuia sau altuia dintre candidaţi ci ar trebui să dea mână liberă delegaţilor pentru ca aceştia să îşi asculte numai şi numai propria lor conştiinţă.

Bârfe din delegaţie

Se spune că la întoarcerea din Capitală, delegaţia de pesedişti ar fi oprit la Albota, pentru a servi masa. După masă sau poate în timpul ei s-a lăsat, însă, cu cafteală. Câţiva delegaţi, supăraţi probabil că nu a mai ieşit Geoană preşedinte, s-au luat la pumni şi la palme. Nu se ştie cine a ieşit învingător şi dacă doctrinele aflate în dezbatere erau social democrate sau socialist europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați