duminică, aprilie 11, 2010

Visul Cobrei se prăbuşeşte














Afacerile administraţiei Brăgaru demontate de consilieri

Afacerea SCGCL Orşova stopată prin vot

Una dintre cele mai dubioase afaceri ale admimnistraţiei primarului Orşovei Constantin Brăgaru a fost decapitată prin votul consilierilor municipali. Cumpărarea în bloc a bunurilor fostei Societăţi de Gospodărire Comunală şi Locativă din Orşova (SCGCL) şi contractarea, în acest scop, a unui împrumut în valoare de 3.500.000 de lei a fost zădărnicită prin votul aproape unanim al consilierilor la un proiect de hotărâre privind revocarea hotărârilor ce au stat la baza încercării primarului Constantin Brăgaru de a cumpăra bunurile unei societăţi aflate în lichidare judiciară. Este doar primul pas făcut de Consiliul Local către deconspirarea unor afaceri cu aspect de tun, puse la cale de primarul Constantin Brăgaru. Cel mai probabil vor urma afacerea CONEDO şi afacerea cumpărării în leasing a unor utilaje de către municipalitate.

O afacere oneroasă, pornită aproape doi ani în urmă de către municipalitatea din Orşova, care a dus la îndatorarea Primăriei cu suma de 3.500.000 de lei, plata unui avans de 350.000 de lei şi la un lanţ de controale ale Curţii de Conturi, precum şi la demararea unui dosar penal, a fost stopată prin votul consilierilor municipali. Dacă hotărârea adoptată vineri, va intra în circuitul civil, municipalitatea nu va mai putea cheltui o grămadă de bani, luaţi cu împrumul de la bancă, pentru a cumpăra bunuri care practic nu mai există, dar şi terenuri şi clădiri aflate în litigiu şi parţial în patrimoniul domeniului public. Mai mult decât atât, ceea ce ar fi însemnat un tun de proporţii dat de primarul Orşovei, ar putea ajunge să facă obiectul unor cercetări amănunţite ale organelor abilitate. Printr-un act de reparaţie, considerat istoric, consilierii municipali din Orşova au votat în unanimitate un proiect de hotărâre privind revocarea celor două hotărâri din anul 2008, care au stat la baza cumpărării în bloc a bunurilor fostei SCGCL, dar şi a contractării unui împrumut pentru a plăti aceste bunuri. Totul a plecat de la un contract de promisiune bilaterală de vânzare cumpărare semnat între primarul Constantin Brăgaru şi lichidatorul judiciar al SCGCL, Valentina Grădinaru, pentru care primarul nu a avut mandatul Consiliului Local şi care presupunea achiziţionarea unor bunuri inexistente sau aflate în litigiu. Reporterii noştri au plecat pe urma bunurilor stipulate în contractul semnat de Brăgaru şi au descoperit că acestea de fapt nu mai există. Mai mult, sediul fostei SCGCL şi terenul aferent făceau obiectul unui litigiu şi aparţineau domeniului public al Orşovei. 

Istoria unui tun imobiliar

SCGCL Orşova a intrat în faliment, după ce acumulase datorii de peste 30 de miliarde de lei vechi şi pentru lichidarea ei judiciară a fost desemnat ca lichidator doamna Valentina Grădinaru. În anul 2008, după ce Constantin Brăgaru a devenit primar, în mintea acestuia a încolţit ideea cumpărării în bloc a bunurilor fostei SCGCL. Pe 28 august 2008, Consiliul Local Orşova votează Hotărârea nr. 80, prin care se aprobă cumpărarea în bloc a bunurilor societăţii aflate în lichidare judiciară. Câteva luni mai târziu, pe 30 octombrie 2008, Consiliul Local adoptă Hotărârea nr. 117, prin care se undă verde contractării unui împrumut bancar, în sumă de 3.500.000 de lei, cu o maturitate de 10 ani. Cum încă nu intervenise niciun fel de contract de vânzare cumpărare, Primăria virează lichidatorului judiciar, la ordinul primarului Constantin Brăgaru, între cele două hotărâri, adică înainte de a se aproba sursa de finanţare, suma de 100.000 lei, drept garanţie că va cumpăra bunurile şi va plăti avansul cerut de lege de 10%.  După ce Curtea de Conturi întră pe fir şi descoperă faptul că suma de 100.000 de lei fusese plătită ilegal, lichidatorul judiciar înapoiază primăriei cei 100.000 lei. Primarul Brăgaru nu se opreşte însă aici şi plăteşte avansul de 10%, mai precis suma de 350.000 lei, înainte de a semna un contract de vânzare cumpărare. Un contract de acest gen, de fapt unul de promisiune bilaterală intervine abia pe data de 14 aprilie 2009. În decembrie 2009, venită în control, Camera de Conturi Mehedinţi descoperă dezastrul. Este sancţionată ferm plata nejustificată a sumei de 100.000 lei, dar şi returnarea ei, precum şi intenţia de a se cumpăra bunuri aflate în litigiu dar şi bunuri aflate în patrimoniul public al municipalităţii. Pentru neregulile semnalate de cei de la Curtea de Conturi, primarul dă vina cu seninătate pe aparatul tehnic al Primăriei. „Ecipa de audit constată că instituţia verificată a încheiat un contract de promisiune bilaterală de vânzare cumpărare în bloc a SCGCL Orşova, angajând în celaşi timp şi un împrumut pentru asigurarea surselor de finanţare, în condiţiile în care nu este stabilită cu certitudine proprietatea unor bunuri supuse vânzării, respectiv teren plus sediul, deoarece, la data auditului acestea se regăsesc în patrimoniul public al municipiului Orşova”, se arată în decizia nr. 27/2009 a Camerei de Conturi Mehedinţi. Cu alte cuvinte, primarul a dat curs unei afaceri în care voia să cumpere pielea ursului din pădure.

Un contract dubios şi păgubos

La 14 aprilie 2009, primarul Orşovei, Constantin Brăgaru, semnează, fără a avea mandat de la Cosiliul locakl, împreună cu lichidatorul judiciar Valentina Grădinaru un contract de promisiune bilaterală de vânzare cumpărare, total dezavantajos municipalităţii, în care prinde bunuri ce urmau a fi cumpărare care nu mai există şi fără a avea girul unor experţi evaluatori. Pe banii împrumutaţi de municipalitate, primarul joacă un fel de joc de noroc la cacealma, deoarece, la un preţ negociat de 3.434.030,10 lei se promite achiziţionarea unor bunuri inexistente, a unor terenuri aflate în litigiu şi cu o situaţie juridică incertă şi a unor creanţe lăsate moştenire de cei care au falimentat SCGCL. Mai mult, în art. 8 al contractului se inserează o inepţie fără măsură, adică achiziţionarea „la vedere” a bunurilor, în situaţia în care aceste bunuri nu mai există, lucru demonstrat şi de fotografiile făcute de reporterii noştri pe teren. „Promitentul – cumpărător (n.r. – Municipiul Orşova, reprezentat de primarul Constantin Brăgaru) a dispus de toate posibilităţile de a inspecta şi de a investiga bunurile şi a convenit că le achiziţionează la vedere în starea şi amplasamentul actual al acestora”, se arată în contract. La o cercetare mai atentă a inventarului bunurilor, consemnat la art. 1 al contractului, se poate vedea, după o inspecţie sumară pe teren, că majoritatea nu mai există de mult. Iată numai câteva exemple de bunuri inexistente pe care primarul voia să le cumpere pe bani grei: un autoturism şi o autoutilitară, dispărute; staţie de betoane Nicolina, la care mai există doar postamentul din beton; hală prefabricate, atelier mecanic şi staţie de asfalt la baza de producţie din Orşova Coramnic, fotografiate de noi, unde nu mai există absolut nimic; Şopron materiale la staţia de preparat apă din Orşova – Graţca, care a ars din temelii şi mai e doar o platformă de beton.

Păreri împărţite

Primarul Orşovei, Constantin Adrian Brăgaru a fost destul de furios după aprobarea revocării celor două hotărâri şi a promis că va ataca hotărârea. „Voi face plângere penală împotriva tuturor consilierilor care au votat acestă hotărâre ilegală”, a ameniţat primarul. Secretarul Primăriei, Marian Boţilă a încercat şi el fără succes să oprească votul din şedinţa de consiliu local. „Cele două hotărâri pe care vă pregătiţi să le revocaţi au intrat în circuitul civil şi au produs efecte, ceea ce înseamnă că sunteţi pe cale să comiteţi o ilegalitate cu urmări grave”, le-a spus înainte de vot secretarul consilierilor. Consilierul Constantin Negulescu crede însă că este vorba de o hotărâre istorică. „Vorbim de un act recuperatoriu faţă de o nedreptate şi de posibilitatea comiterii unui grav prejudiciu municipalităţii”, a precizat Negulescu.

Un comentariu:

  1. http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010041342216/Actualitate/ANI-Decizia-de-incompatibilitate-a-primarului-din-Drobeta-este-definitiva.html

    RăspundețiȘtergere

comentați