Desprostănăcirea finală din PSD
La capătul unui congres maraton, Mircea Geoană a dvenit istorie, iar PSD are un nou lider: Victor Ponta. Totuşi, majoritatea echipei cu care va lucra Ponta este din tabăra lui Geoană. Preşedintele PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, a ratat funcţia de vicepreşedinte, dar delegaţia de la Mehedinţi a votat cu Ponta, după cum declară vicepreşedintele Marius Screciu. Eugen Nicolicea a salvat din nou onoarea PSD.
La capătul unei zile pline de tensiune şi de controverse, de succesiuni neaşteptate de evenimente, PSD are un nou preşedinte, unul care nu a făcut parte din nicio variantă iniţială şi nici nu a capacitat jocuri de culise şi târguieli de funcţii. Varianta Ponta se dovedeşte a fi soluţia optimă pe care PSD a găsit-o, în disperare de cauză, pentru a se debarasa de “prostănacul” Geoană. Nu a fost nimic întâmplător, nu a fost nicio minune, ci a fost o acţiune gândită şi premeditată de grupurile din ce în ce mai numeroase coalizate împotriva lui Mircea Geoană. Totodată, la victoria lui Victor Ponta a contribuit, pe lângă Miron Mitrea şi Adrian Năstase, grupul de independenţi, plecaţi din PSD de răul lui Geoană. Eugen Nicolicea, spre exemplu, a contribuit fundamental la stoparea jongleriilor cu statutul partidului, care ar fi dus iremediabil la desfiinţarea PSD-ului ca partid. Mai precis, aripa de susţinători ai lui Mircea Geoană ar fi preferat, contrar prevederilor statutare, să fie dat un vot pe echipe, adică odată cu votul dat pentru un candidat la preşedinţie să se dea şi votul pentru echipa sa de vicepreşedinţi plus secretarul general. Eugen Nicolicea a contribuit la publicarea, cu o zi înainte, pe inpolitics.ro, a unei demonstraţii juridice de o mare fineţe, potrivit căreia PSD ar fi putut ajunge la desfiinţare dacă înghiţea enormităţile oferite de susţinătorii lui Geoană. Interesant este faptul că, deşi desprostănăcirea partidului s-a petrecut, ea nu a fost făcută decât pe jumătate. Unsprezece dintre cei 15 vicepreşedinţi aleşi la congres, pentru a forma echipa lui Victor Ponta, sunt oamenii lui Geoană, printre ei fiind şi Vanghelie. Nu se ştie cum va putea lucra Victor Ponta cu Marian Vanghelie, despre care a spus în repetate rânduri că este grobian. Victoria lui Victor Ponta a venit, aşa cum am anticipat, chiar în paginile acestui cotidian, pe fondul unor emoţii puternice create, pe de o parte de discursul lui Ponta şi sprijinul dat pe rând, prin retragere, de Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Radu Mazăre, iar pe de altă parte prin scăparea de sub control a lucrărilor congresului de către Mircea Geoană, adică încă o dovadă de lipsă de bărbăţie politică. Se poate spune că şi Ion Iliescu i-a întins tânărului Victor Ponta o mână de ajutor, tot din disperata dorinţă de a se scăpa de prostănac.
S-a trezit şi PSD Mehedinţi din prostănăceală?
Interesant este faptul că, dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile făcute de vicepreşedintele PSD Mehedinţi, Marius Screciu, social democraţii lui Adrian Duicu l-au trădat pe Geoană, pe care hotărâseră la Conferinţa judeţeană să îl susţină şi au votat Victor Ponta. Cu alte cuvinte, atmosfera din sala de congres, tot mai apăsătoare pentru susţinătorii lui Geoană, i-a făcut pe liderii mehedinţeni să dea semnalul de vot în favoarea lui Ponta. “Din această cauză, Adrian Duicu a ratat funcşia de vicepreşedinte. El a luat 485 de voturi, iar ultimul vicepreşedinte câştigător, Adrian Severin, a avut 504 voturi. Deci a pierdut la mustaţă. Am pierdut deoarece am hotarat sa trecem de partea lui Ponta”, a declarat Marius Screciu. . Delegaţia de la Mehedinţi a avut 40 de membri, iar Screciu spune că toţi aceştia au votat Ponta. “Unul dintre motivele pentru care ne-am schimbat opţiunea fost modul cum a debutat congresul”, a mai spus Screciu. Ce se va alege de organizaţia de la Mehedinţi, în perioada următoare, vom vedea, aşa cum vom vedea, în viitor, dacă Victor Ponta va deconta acest ajutor către cei care, potrivit declaraţiilor lui Screciu, l-au ajutat.
Avertismentul lui Nicolicea
Iată articolul publicat pe inpolitics.ro, după intervenţia şi explicaţiile juridice oferite de deputatul Eugen Nicolicea, cu doar o zi înaintre de marele congres: “PSD riscă desfiinţarea la tribunal. Pare o glumă ieftină, dar nu e: jongleriile inimaginabile care se fac în aceste zile cu statutul PSD, de tip uite lista, nu e lista şi altele pot conduce la o situaţie unică până în prezent, mai precis la desfiinţarea juridică a formaţiunii. În PSD, febra modificării statutului este în toi, pentru ca actuala conducere să fie cît mai avantajată la congres. Cei care fac asta uită un mic amănunt, însă: legea partidelor politice nr.14/2003 a fost gîndită ca, în litera şi spiritul ei, să nu permită schimbarea regulilor jocului din mers, situaţie specifică, în general, sistemelor dictatoriale. În acest sens, orice modificare de statut este de bun simţ să acţioneze numai de la următorul congres al partidului. Art. 25 al legii în cauză prevede: (1)Modificarea statutului sau a programului partidului politic poate avea loc în condiţiile prevazute de statut. (2)Orice modificare se comunică Tribunalului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data adoptării, cu îndeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) si (3). Tribunalul Bucureşti o examinează potrivit procedurii prevazute la art. 20 si 21. Altfel spus, congresul PSD poate modifica statutul, dar acesta devine legal abia peste o lună, după ce Tribunalul decide că totul este în regulă, iar eventualele contestaţii sunt respinse. Cine poate contesta, însă, noul statut? Modificările la statut pot fi contestate de oricine, conform legii, după depunerea spre aprobare la tribunal şi e firesc să fie aşa, întrucît un partid politic e o structură la care trebuie să aibă acces toţi cetăţenii cu drept de vot. Dacă un partid ar interzice, să zicem, prin statut, înscrierea oltenilor, orice oltean ar putea face, pe cale de consecinţă, contestaţie contra respectivului statut, în justiţie. Ce se întîmplă, însă, dacă tribunalul nu aprobă modificările la statut, dar PSD se încăpăţânează să acţioneze la congresul de sâmbătă pe baza acestor modificări? Răspunsul îl dă art. 26, din lege: partidul se desfiinţează”. Asta scria înainte de congres pe inpolitics.ro, Bogdan Tiberiu Iacob. Iar precizările de mare fineţe juridică fuseseră furnizate de deputatul Eugen Nicolicea. “Iată cum eu, de care PSD nu a mai avut nevoie, am reuşit să salvez acest partid de la desfiinţare. Ce va urma în continuare vom vedea, singurul lucru bun e acela că am scăpat de prostănac”, a precizat Eugen Nicolicea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
comentați