miercuri, septembrie 04, 2013

Ziua Limbii Române la Severin şi Kladovo, articole apărute în OBIECTIV MEHEDINŢEAN nr. 693 din 4 septembrie 2013




Donaţie de abecedare şi manuale la Kladovo, de Ziua Limbii Române



Ziua limbii române, instituită prin lege începând cu acest an, a fost sărbătorită la Kladovo, în Serbia, printr-o donaţie de abecedare şi manuale auxiliare pentru ciclul primar unor copii ai românilor din această zonă. Evenimentul a beneficiat şi de prezenţa realizatorului TVR Cristian Tabără.

Ziua limbii române, instituită prin Legea 53/2013, a fost sărbătorită în data de 31 august 2013 pentru prima oară în România. Manifestările dedicate acestei zile au fost, însă, mult mai profund marcate în comunităţile româneşti din jurul graniţelor şi mai puţin în ţara noastră. Dacă mai semnificative ca oriunde au fost manifestările în Republica Moldova, nici în comunitatea românească din Serbia, ziua de 31 august 2013 nu a trecut fără ca limba noastră strămoşească să fie cinstită cum se cuvine. Asociaţia Forumm pentru Cultură şi Identitate, în colaborare cu Televiziune Karisma au organizat o donaţie de carte şcolară pentru copiii românilor din Kladovo, iar alegerea acestei comunităţi româneşti nu a fost deloc întâmplătoare. Cel care a primit abecedare şi manuale auxiliare de limba română a fost preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea” din Kladovo – Tihan Matasarevici, omul care a deschis drumul către studierea în şcoli a limbii române cu elemente de cultură naţională. Acest lider al comunităţii româneşti din zona Kladovo este omul care a strâns peste 150 de semnături de la părinţii copiilor care vor să studieze limba română în şcoli, după care a urmat toate demersurile legale cerute de autorităţile statului vecin, în aşa fel încât listele sale au toate aprobările necesare pentru ca atunci când se va decide începerea procesului de învăţământ, să poată să aducă la şcoală copiii fără probleme. Matasarevici nu s-a oprit aici cu eforturile sale de a aduce copiii la cursuri de limba română, ci a obţinut o finanţare de la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, pentru a organiza cursuri de limba română.
„Abecedarul”şi „Să dezlegăm tainele limbii române” au fost doar două dintre titlurile de carte duse de ziua limbii române la Kladovo, pentru copiii care, poate, din toamna acestui an vor studia limba română în şcolile sârbe. La eveniment a fost prezent şi realizatorul TVR Cristian Tabără, care s-a arătat emoţionat de situaţia românilor de aici şi de semnificaţia în sine a acestei zile a limbii române. Acesta a vorbit despre importanţa zile limbii române, despre necesitatea păstrării acestei comori nepreţuite a poporului român şi despre protejarea şi conservarea acestei limbi latine ce a rezistat peste timp într-o insulă de latinitate în mijlocul atâtor popoare slave. „A asculta felul în care se vorbeşte în România înseamnă să asculţi zonele cu sevă românească profundă. Limba română s-a născut aproape acum două mii de ani, iar datorită limbii noastră noi continuăm să existăm”, spune Cristian Tabără. De altfel, în mod simbolic, Tabără a primit din partea Asociaţiei Forumm pentru Cultură şi Identitate, din partea lui Tihan Matasarevici, dar şi a Televiziunii Karisma o căciulă tradiţională vlăhească, căciula aceea din blană de oaie, care individualizează portul popular al românilor din Timoc. O asemenea căciulă a primit în timpul primei sale vizite în Timoc, din anul 2009, şi preşedintele Traian Băsescu. „Ne chinuim să introducem limba română în şcolile din localităţile în care etnicii români sunt majoritari în Valea Timocului şi întâmpinăm nenumărare greutăţi. Limba română este şi limba noastră, pe care o prţuim şi o păstră din moşi – strămoşi”, a explicat şi Matasarevici.

Ziua Limbii române peste Prut

O semnificaţie aparte a acestei zile de sărbătoare, instituită prin Legea 53/2013, a fost marcată şi în Republica Moldova. Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a participat, pe 31 august 2013, la o serie de manifestari culturale la Chişinău cu ocazia sărbătorii „Limba noastră cea română”. Ministrul român a participat la Academia de Ştiinte a Republicii Moldova la şedinţa solemnă consacrată sărbătorii naţionale, în deschiderea oficială a Conferinţei internaţionale „Limba română - limbă a integrării europene”. La şedinţa solemnă au fost prezenţi preşedintele Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, Gheorghe Duca, ministrul culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc, vicepreşedintele Academiei Române, academician Marius Sala, ambasadorul Romaniei în Republica Moldova, Marius Lazurca, directorul ICR „Mihai Eminescu” din Chişinău, Valeriu Matei, Mihai Munteanu, artist al poporului, membri ai Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, profesori, scriitori, istorici. Limba este un element de unitate şi de coeziune, este factorul care dă forţă şi vitalitate culturală şi spirituală. Limba oferă oamenilor sentimentul de apartenenţă la o conştiinţă şi un trecut istoric comun”, a precizat Cristian David. El a mai participat, alături de oficialităţi din Moldova, la doua momente importante: depunerea de flori la statuia lui Ştefan cel Mare, dezvelirea statuii lui Grigore Vieru de la mormântul marelui poet.

Romeo Crîşmaru



JURNAL ROMÂNESC, primul ziar local destinat exclusiv românilor din Serbia



Cu prilejul manifestărilor organizate la Severin şi Kladovo de Ziua Limbii Române, de către Asociaţia Forumm pentru Cultură şi Identitate şi Televiziunea Karisma, a fost lansat şi primul număr al ziarului JURNAL ROMÂNESC, dedicat românilor din Serbia şi finanţat printr-un proiect al DPRRP.

Primul număr al ziarului JURNAL ROMÂNESC a fost lansat pe 30 august la Severin şi pe 31 august la Kladovo, cu ocazia Zilei Limbii Române. Proiectul s-a născut dintr-o dorinţă nestăvilită de dezvoltare a mass-media în Timoc, iar dacă astăzi poate fi lansat primul număr al acestui ziar, iar în cel mai scurt timp o platformă on-line cu acelaşi nume, victoria este una puternic sprijinită de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), de unde am câştigat un proiect. Este începutul unui proiect de anvergură ce va avea misiunea de a dezvolta o structură media puternică în această comunitate şi a creiona un viitor luminos pentru media. Vom încerca să găsim, în timp, tineri care să vină în România pentru a studia jurnalismul şi care să lucreze la ziare de limba română în această zonă. O altă perspectivă se va deschide pentru mass-media de limba română din această necăjită comunitate românească, iar aportul DPRRP şi al MAE este definitoriu. Proiectul finanţat, aşadar, de MAE – DPRRP, prin programul „MASS-MEDIA – MIHAI EMINESCU”, se numeşte „JURNAL ROMÂNESC – ZIAR ON-LINE ŞI REVISTĂ LUNARĂ PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI” şi îşi proune construirea unei platforme media pentru românii din jurul graniţelor. „Presa de limba română a fost şi va rămâne în permanenţă o prioritate şi o necesitate stringentă pentru românii din comunităţile mai vitregite de istorie, precum cea din Serbia. În aceste condiţii, un ziar bine argumentat, bine documentat şi bine difuzat în mediul respectiv poate contribui la dezvoltarea armonioasă a comunităţii, la afirmarea valorilor identitare şi la trezirea conştiinţei naţionale, dar mai cu seamă la educarea fraţilor noştri români în spiritul adevăratei istorii a neamului nostru”, se arată în memoriul justificativ ce a însoţit cererea de finanţare aprobată de Ministerul Afacerilor Externe, prin DPRRP.

A apărut şi un articol în Evenimentul zilei, care poate fi citit la următoarea adresa:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ziua-limbii-romane-sarbatorita-la-severin-si-kladovo-galerie-foto-1055296.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați