joi, iunie 06, 2013

Vizită europarlamentară în mijlocul românilor din Valea TimoculuiARTICOL PUBLICAT ÎN SĂTĂMÂNALUL "OBIECTIV MEHEDINŢEAN" DIN DATA DE 5 IUNIE 2013

Un grup de europarlamentari va face duminică, 9 iunie, o vizită în Serbia, la Negotin, la invitaţia mai multor lideri ai comunităţii românilor din Valea Timocului. Programul va fi împărţit în două părţi, la începutul vizitei vor avea loc discuţiile şi dezbateriile pe marginea celor mai importante probleme cu care se confruntă românii din aceea zonă, după care, delegaţia va lua parte la slujba oficiată la biserica din Mălainiţa.


Delegaţia va fi compusă atât din europarlamentari români cât şi din europarlamentari străini, care fac parte din comisia de dialog cu Serbia. Aceştia se vor întâlni cu lideri marcanţi ai comunităţii, după care alături de părintele Boian Alexandrovici, protopop al Protopopiatului „Dacia Ripensis” şi vor lua parte la slujba de duminică, care se va ţine la Bisericuţa de la Malainiţa. Din rândul invitaţilor vor face parte europarlamentarii Elena Băsescu, Marian Jean Marinescu - vicepreşedinte al Grupului EPP, Iosif Matula, Traian Răzvan Ungureanu. Europarlamentarii vor fi însoţiţi şi de cei doi parlamentari români de Diaspora, deputatul Eugen Tomac- preşedintele Comisie pentru Românii de Pretutindeni, din cadrul Camerei Deputaţilor şi senatorul Viorel Badea. Programul vizitei este unul deosebit de interesant, mai ales că în ultimul an biserica românească martir, construită de preotul Boian Alexandrovici cu numeroase sacrificii, s-a aflat în atenţia mass-media şi a demnitarilor din România. Recent, în premieră mondială, TVR Cluj a facilitat o transmisie în direct pe canalul TVR 3 a Liturghiei oficiate de preoţii români de la Mălainiţa. În Valea Timocului nu există la ora actuală decât două biserici româneşti, la Mălainiţa – în apropiere de oraşul Negotin şi la Isacova – pe Valea Moravei, în apropiere de oraşul Ciupria.