miercuri, mai 29, 2013

TVR Cluj a scris pagini de istorie în Valea Timocului

MATERIAL PUBLICAT ÎN SĂPTĂMÂNALUL "OBIECTIV MEHEDINŢEAN" DIN 29 MAI 2013

Între 24 şi 26 mai 2013, în zona locuită de etnici români, cunoscută sub numele de Valea Timocului, mai exact la Kladovo şi Mălainiţa, TVR Cluj a scris pagini de istorie. Pe lângă faptul că aici au fost desfăşurate forţe impresionante pentru a realiza două spectacole folclorice în direct şi mai multe talk-show-uri, duminică dimineaţa a fost transmisă în direct, de la Mălainiţa, Sfânta Liturghie oficiată de preotul martir Boian Alexandrovici.

La iniţiativa directorului TVR Cluj, Romeo Couţi, preşedinte al Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români, la Kladovo – Serbia au avut loc, în zilele de 24 şi 25 mai 2013 o serie de evenimente dedicate românilor de aici. Este vorba de spectacole folclorice şi înregistrări ale unor emisiuni de tip talk-show („Proiect România” şi „Spaţiul deciziilor”), precum şi de emisiuni dedicate românilor de aici. De asemenea, TVR Cluj a capacitat şi un sprijin financiar, precum şi mai multe donaţii de carte din parte Consiliului Judeţean Cluj, reprezentat la faţa locului de preşedintele acestui organism, liberalul Horia Uioreanu. Cele două spectacole folclorice au beneficiat de moderarea celebrului realizator de emisiuni al TVR Sergiu Vitalian Vaida. Vineri, 24 mai 2013, de la ora 12.00 până la ora 13.00 a fost înregistrată emisiunea „Proiect România” pentru TVR 3 şi TVR Cluj, avându-i ca invitaţi pe consulul general al României la Zajecear – Iulian Niţu, jurnalistul Romeo Crîşmaru şi liderul Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea”, din Kladovo – Tihan Matasarevici. De la ora 16.00 a fost înregistrată emisiunea „Spaţiul Deciziilor”, avându-i ca invitaţi pe preşedintele CJ Cluj – Horia Uioreanu şi preşedintele Iniţiativei Românilor din Serbia – Boian Barbucici. De asemenea, în a doua parte a aceleiaşi emisiuni au fost prezenţi directorul Direcţiei Români de Pretutindeni din Institutul Cultural Român – Andrei Ciubuc şi primarul român al satului Kladuşnica – Mihailo Vasilievici. Între orele 20.00 şi 21,25 a avut loc o transmisie în direct din Kladovo, pe canalul  TVR 3, a emisiunii „Cântec şi Poveste”, moderată de simpaticul Sergiu Vitalian Vaida, cu participarea ansamblului „Dor Transilvan”, a ansamblului Crnaika de la Zajecear, a meşterilor populari din Asociaţia „Produs de Cluj” şi a preşedintelui CJ Cluj, Horia Uioreanu. Sâmbătă, 25 mai 2013, într-o emisiune „Proiect România”, la care au fost invitaţi doi dintre liderii comunităţii româneşti din Timoc, a intervenit telefonic şi consilierul pe probleme ale românilor de pretutindeni al premierului, Corneliu Vişioianu.  Între orele 13.30 şi 15.00 a avut loc un alt spectacol folcloric, transmis în direct la TVR 3, sub titulatura „Vine Clujul pe la noi”, cu participarea ansamblurilor folclorice din Valea Timocului, pe esplanada din centrul oraşului Kladovo, un spectacol aplaudat la scenă deschisă de peste 200 de spectatori. Ziua se sâmbătă s-a încheiat cu un grandios spectacol folcloric pentru românii din zona Kladovei. Preşedintele CJ Cluj, Horia Uioreanu l-a răsplătit pe preotul Boian Alexandrovici cu mai multe distincţii, dar şi cu titlul de cetăţen de onoare al municipiului Cluj-Napoca.

Moment istoric

Momentul cu adevărat istoric consemnat graţie celor de la TVR Cluj a fost, însă, transmiterea în premieră absolută, în direct, pe TVR 3, a slujbei oficiate de părintele Boian Alexandrovici de la Biserica martir din Mălainiţa. Iniţiativa TVR Cluj este una salutară şi ar trebui să daea de gândit atât TVR, cât şi TVR Craiova care nu au mai avut această idee până acum, deşi, într-un mod cu totul eronat, realizatorul TVR Craiova – Traian Bărbulescu spune că iniţiativa acestui strălucit eveniment îi aparţine. „Comunităţile româneşti din lume au nevoie de suportul televiziunii naţionale pentru că doar aceasta poate oferii suportul necesar realizării a cât mai multe evenimente de genul celor petrecute la Kladovo şi Mălainiţa”, ne-a declarat directorul TVR Cluj – Romeo Couţi.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați