miercuri, iunie 12, 2013

Minoritatea românească din Timoc merită un ajutor mai consistent de la ţara mamă

ARTICOL PUBLICAT ÎN SĂPTĂMÂNALUL OBIECTIV MEHEDINŢEAN DIN 12 IUNIE 2013
Europarlamentarii PDL Elena Băsescu şi Marian Jean Marinescu – vicepreşedinte al grupului PPE, alături de parlamentarii de diaspora Eugen Tomac şi Viorel Badea au efecuat duminică o vizită în Valea Timocului, unde s-au întâlnit cu liderii comunităţii româneşti la Biserica Ortodoxă din Malainiţa şi au păşit la sediul Protopopiatului ortodox Român din Negotin.  

Europarlamentarul român Elena Băsescu s-a simţit ca acasă în mijlocul fraţilor români timoceni, pe teritoriul uneia dintre cele mai încărcate de semnificaţie biserici româneşti din străinătate, Biserica Martir de la Mălainiţa, ridicată cu preţul libertăţii şi al unei prigoane fără precedent, de către preotul Boian Alexandrovici. Vizita a început la sediul Protopopiatului Ortodox Român de Dacia Ripensis, din Negotin, unde preotul a discutat cu demnitarii români şi cu consulul României la Zajecear – Iulian Niţu şi a continuat la Mălainiţa. În interiorul micii biserici ce poartă hramul Sfântului Niceta de Remesiana, Elena Băsescu a fost de-a dreptul emoţionată de cuvintele pline de înţelepciune ale părintelui şi de povestea luptei pentru identitate culturală şi religioasă a românilor din Timoc, rostită cu durere de un om care a devenit cunoscut pe tot globul pentru tot ceea ce a îndurat în numele credinţei şi a dreptului de a se ruga în limba română, preotul Boian Alexandrovici. Elena Băsescu a adus şi câteva daruri, o icoană pentru biserică şi straie bisericeşti pentru preotul Boian Aleksandrovici, parohul bisericii româneşti din Mălainiţa şi protopop al Daciei Ripensis şi vicar administrativ al Timocului.

Un dublu mesaj de suflet

„Transmit un dublu mesaj şi din partea statului român şi din partea Parlamentului European. Vroiam să vă spunem că nu v-am uitat, că suntem alături de dumnneavoastră şi că ne vom lupta să beneficiaţi de exact aceleaşi drepturi de care beneficiază şi minoritatea sârbească în România, pentru că statul român a creat toate condiţiile ca minoritatea sârbească să-şi păstreze identitatea lingvistică şi culturală, tradiţiile şi obiceiurile. Şi doream să vă felicităm pentru curajul dumneaavostră de a rezista unui proces de asimilare atât de îndelungat în care aţi făcut absolut tot posibilul să păstraţi viu graiul românesc”, a declarat europarlamentarul Elena Băsescu în Biserica de la Mălainiţa. Elena Băsescu a mai spus că este nevoie ca statul român să aloce mai multe fonduri pentru românii care trăiesc în Serbia şi mai ales pentru ca aceştia să beneficieze de învăţământ în limba română. „Dintotdeauna m-a preocupat situaţia minorităţilor etnice, încă din primul moment în care am ajuns europarlamentar, şi continui pe această linie şi în Republica Moldova şi în Serbia, peste tot acolo unde etnicii români au nevoie de sprijin, de suport din partea noastră. Este nevoie şi de o alocare bugetară pentru aceşti români şi fac astfel un apel la Guvern să aloce fonduri mult mai substanţiale pentru ca aceste probleme să poată fi rezolvate”, a explicat fiica preşedintelui.

Întâlnire cu liderii comunităţii

În mijlocul liderilor comunităţii, fiica preşedintelui României a fost primită cu respect şi admiraţie, iar o mare parte dintre ei nu s-au ferit să îi amintească eforturile făcute de preşedintele Traian Băsescu pentru comunitatea din Timoc şi rolul fundamental al acestuia în sensibilizarea comunităţii europene asupra necesităţii respectării drepturilor fundamentale ale minorităţii româneşti de aici. În noiembrie 2011, şeful staului român a efectuat o vizită la Negotin şi Mălainiţa, pe aceleaşi meleaguri pe care acum a venit şi fiica sa, iar la acea vreme a fost primit cu emoţie şi cu lacrimi în ochi de o mulţime de români care l-au numit „împărat”. Printre cadourile simbolice primite atunci de preşedinte s-a numărat şi un bust al împăratului roman Gallerius însoţit de mesajul „Excelenţă, iată un împărat pentru un împărat!”. Elena Băsescu, Marian Jean Marinescu, Eugen Tomac şi Viorel Badea au discutat cu cei mai importanţi dintre liderii comunităţii. Tema principală a discuţiilor a fost extinderea drepturilor etnicilor români care trăiesc în Serbia şi eforturile pe care trebuie să le facă statul român pentru a-i ajuta.