miercuri, martie 27, 2013

Mîţu şi liberalii




Stau de câteva zile şi întorc pe toate feţele recenta migrare a unor activişti cu vechime considerabilă în PDL Mehedinţi către PNL. Este greu de cuantificat, de desluşit, dar mai ales de comentat aşa ceva. Bunăoară orice mehedinţean, avizat sau nu în ale politicii, ştie că Ion Mîţu este printre cei care au pus piatra de temelie a PD în acest judeţ. Ion Mîţu, Marius Bălu, Eugen Manofu, Constantin Iftimie, Ion Cupă, sunt doar câţiva dintre cei care au fondat PD în acest judeţ, alături, desigur, de Mihai Stănişoară, omul care a făcut din acest partid o forţă politică locală incontestabilă. Şi asta după ce între 1990 şi 1999 PD s-a complăcut într-o mediocritate demnă nu de milă, ci poate de dispreţ. Mai târziu au venit şi alţii în echipa PD, iar ceva mai târziu, aproape că nu mai contează când, s-a format echipa PDL. Nu aş vrea să comentez aici trecerea de la PDL la PNL a lui Mihai Stănişoară, pentru că sunt în măsură să o înţeleg în cele mai mici detalii ale ei. Am cunoscut persoana, ştiu exact că este un om de viziune şi de construcţie şi poate că a avut motive temeinice să sară în barca PNL, cu foarte puţin timp înainte de cel mai sinistru circ politic consemnat vreodată, cu ocazia vreunei conferinţe naţionale extraordinare de partid, iar aici mă refer fireşte la scandalul declanşat pe 23 martie 2013 între Udrea şi Blaga.
Ceea ce vreau să comentez însă este legat de aşazisa bombă a transferurilor grele către PNL, detonată de strategul politic Ion Mîţu. O conferinţă de presă cu deschidere naţională, preluată în toate mediile locale şi naţională, comentată în toate felurile şi întoarsă pe toate părţile, dar asociată, în special pe site-urile marilor cotidiane, în presa on-line şi la TV cu nefericitul clip electoral de tipul "Credeaţi că Mîţu poate fi înfrânt? Mîţu se întoarce!". Nu a existat comentariu în presa naţională fără să se facă trimitere la desenul animat din campania în care Ion Mîţu se bătea cu Tudor Chiuariu pentru un post de senator pe Colegiul II Mehedinţi. Ce înseamnă asta? Pe de o parte înseamnă că acel clip cu Motanul Încălţat a avut efectul scontat, adică i-a creat fostului pedelist o notorietate anume, iar pe de altă parte mai înseamnă şi faptul că atât a reţinut opinia publică, media, societatea, despre fostul prefect.
Dar să depăşim momentul filmelor pentru copii şi al poveştilor şi să vedem ce a vrut grupul de pedelişti care s-a înrolat în PNL şi ce au obţinut. "O consolidare a dreptei în acest judeţ, o dovadă a faptului că PNL este cea mai puternică forţă politică din judeţ" - dacă am lua în considerare declaraţiile lui Ion Mîţu. Da, stimaţi mehedinţeni! Da, domnule Mîţu! Este nevoie de o consolidare a dreptei şi de o ofensivă devastatoare asupra PSD, numai că PNL şi PSD sunt parteneri de guvernare! Fie că e locală, fie că e naţională! Să înţelegem că acum liberalii din Mehedinţi se vor lua la palme cu pesediştii din acest judeţ şi că noua dreaptă consolidată cu Ion Mâţu şi primarii, viceprimarii şi consilierii aduşi la pachet va defila triumfător făcând opoziţie PSD? Nici vorbă! De exemplu, în organismul uman există ceva ce noi numim anticorpi şi care, atunci când organismul este luat cu asalt de factori perturbatori, de factori generatori de pericol şi dezechilibre majore, atacă şi, în funcţie de cât este de bine pus la punct sistemul imunitar, resping pericolul. Să ştiţi că în PNL Mehedinţi, la fel ca şi în PSD, există anticorpi atât de agresivi, încât orice încercare de confruntare cu aceştia poate fi sortită eşecului. Nu am aflat încă ce părere au liberalii adevăraţi despre aceste transferuri, ce părere are Viorel Palaşcă, Ioan Alexandru Morţun, Dan Rolea şi mulţi alţii! L-am văzut doar pe Liviu Mazilu exprimându-ţi nemulţumirea, destul de vehement. Şi, fireşte, pe liderul PSD Mehedinţi - Adrian Duicu. Dar să zicem că aici ar putea fi socotită şi o mare doză de subiectivism (conflicte mai vechi şi dure cu Ion Mîţu, nemulţumiri, frustrări justificate, etc.). Unde mai pui că a doua zi, televiziunile care reluau clipul deja celebru cu Motanul Încălţat pentru a aminti de transferul democraţilor către liberali, anunţau că majoritatea primarilor trecuţi pe lista de transfer alături de Mîţu dezmint participarea la "consolidarea dreptei în Mehedinţi". "Sunt membru PDL, rămân la PDL, pentru că altfel îmi pierd mandatul, dar eu susţin PSD-ul" - spunea unul din primarii de pe lista lui Ion Mîţu. Şi nu era singurul care spunea asta!
Să lămurim totuşi altceva: Dacă la conferinţa de presă Marcel Vela (primarul Caransebeşului şi preşedintele interimar al PNL Mehedinţi) şi Ion Mîţu anunţau că toţi consilierii judeţeni şi municipali ai PDL au trecut la PNL, atunci înseamnă că toţi aceşti consilieri sunt de acum în tabăra USL. Credem că Adrian Duicu ar trebui să fie fericit: USL are 100% în Consiliul Local Municipal Drobeta-Turnu-Severin. Dar nu e fericit! Şi bănuim de ce! În aceste condiţii, de acum înainte, orice va dori Adrian Duicu sau Constantin Gherghe să supună atenţiei forurilor legislative municipal şi judeţean, va deveni proiect de hotărâre sortit succesului unanim. Când mama dracului s-a mai întâmplat ca o forţă politică să aibă sută la sută majoritate într-un consiliu? Aşadar dacă domnul Gherghe va dori, de exemplu, să aducă arţari din Canada pentru a-i planta în Severin sau canguri din Australia pentru a ţopăi prin parcurile municipiului, indiferent cât ar costa, consilierii municipali vor vota "pentru"! 23 din 23! Păi, domnule Duicu, nu mai fiţi supărat! Aveţi majoritate absolută peste tot în judeţ! Cine o să mai facă opoziţie în Consiliul Local? Sau cum o să procedeze noii liberali? O să voteze împotriva vechilor liberali? Cam ciudată consolidarea aceasta a dreptei! Atât de ciudată încât bietul cetăţean o să se scârbească de tot şi o să îşi amintească de cel mai frumos adevăr rostit vreodată în glumă: "Care este asemănarea dintre politicieni şi dalmaţieni? Toţi sunt pătaţi şi toţi latră!" Dar mai am o dorinţă fierbinte! Da fierbinte - fierbinte! Vreau să văd o emisiune "Faţă în faţă" la RTS în care moderatorul Florin Albei să îi aibă ca invitaţi pe Ion Mîţu şi Tudor Chiuariu. În urma unei astfel de emisiuni, în familiile în care unul din soţi l-a votat pe Chiuariu şi celălalt pe Mîţu, acum va fi linişte, pentru că vor realiza că nici unul, nici celălalt nu au greşit! Au votat PNL!
Voiam să finalizez, dar mai am o nedumerire! Mereu în acest judeţ socialiştii (PDSR şi PSD) au dominat, judeţul a fost considerat roşu şi a redevenit roşu după patru ani de pauză portocalie. Liberalii au fost mereu firavi în acest judeţ, cu excepţia perioadei 1996 - 2000 (cu Viorel Palaşcă prefect şi Alexandru Morţun senator). De unde şi până unde a ajuns PNL cea mai puternică forţă politică din judeţ şi chiar una care acum, cu sprijinul democraţilor din gruparea Mîţu, dau ŞAH PSD-ului? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați