miercuri, aprilie 03, 2013

Liberali şi epigoni, tigri şi pisicuţi





Englezii au o vorbă care spune cam aşa: "OH, MY GOD!" E folosită atunci când cineva îşi arată uluirea şi cere parcă o mai mare putere de înţelegere din partea divinităţii. Îmi răscoleşte mintea această sintagmă şi chiar mă crucesc văzând toată nebunia din ultimele zile de pe scena politică mehedinţeană. Partidul Naţional Liberal, partidul Brătienilor, forţa politică redutabilă care a dominat guvernarea locală a Mehedinţiului interbelic, partidul acesta istoric are astăzi de luptat cu valul de traseişti. Unii spun cu emfază că au venit să construiască o forţă politică de dreapta puternică şi să câştige alegerile. Dar, să ne înţelegem! PNL a câştigat alegerile şi a făcut-o la braţ cu PSD, în contextul unei alianţe numite USL, o alianţă care a smuls peste 70 la sută din voturile românilor. Ce mai are de câştigat PNL? Mai mult! - Chiar şi ultimele contondenţe legate de numirea procurorului şef al DNA au arătat faptul că PNL are un cuvânt greu de spus în politica românească şi discută de la egal la egal cu PSD. Nu contest aici nevoia de consolidare a liberalilor transmisă făţiş prin ultimele achiziţii democrat liberale, dar asta nu înseamnă că PNL trebuie să absoarbă chiar tot! Dacă aş încerca o paralelă de tipul unui arc peste timp, iritarea ar fi cu atât mai mare! Iată, de exemplu, care au fost preşedinţii asestui partid care respiră prin toţi porii lui cele mai zbuciumate perioade ale istoriei neamului românesc: I.C.Brătianu (1875-1891); Dimitrie C. Brătianu (1891-1892); Dimitrie Alexandru Sturdza (1892-1909); Ion I.C.Brătianu (1909-1927); Vintilă I.C.Brătianu (1927-1930); I.Gh.Duca (1930-1933); Constantin I.C.Brătianu (1933-1947); Radu Câmpeanu (1990-1993); Mircea Ionescu Quintus (1993-2001); Valeriu Stoica (2001-2002); Theodor Stolojan (2002-2004); Călin Popescu-Tăriceanu (2004-2009); Crin Antonescu (2009-prezent). Şi pentru a rămâne copleşiţi de emoţia personalităţilor marcante ale acestul mândru partid istoric, iată un fragment de discurs rostit de Ion I. C. Brătianu la banchetul oferit, în cinstea sa, în seara zilei de 5 august 1919, de către Iuliu Maniu: "Îmi reamintesc aceasta acum când voi da sfaturi acelora care vor conduce destinele statului. Să nu vă uitaţi la succese de persoane sau de moment, ci să urmaţi pulsul inimii poporului, conştiinţa lui naţională şi să aveţi contactul neîntrerupt cu dînsa, ca să fiţi reprezentanţii sinceri ai unui neam conştient. Pentru că în împrejurările de azi sunt convins că, conştiinţa neamului nostru este puternică prin înălţarea unei însufleţiri naţionale, sunt plin de încredere că vom avea, un viitor în raport cu misiunea noastră istorică, binefăcătoare pentru civilizaţia lumei în Orientul Europei, pentru că sunt încredinţat că există posibilitatea realizării ei, urez ca România Mare să-şi adeverească numele, să fie întărită de sufletul românimei, care, tare, unită şi prin înţelepciunea sa va lucra în interesul general".
Dumnezeule mare!!!! Ce legătură are asta cu unii dintre ceai care vin astăzi în PNL pentru "a forma un partid de dreapta puternic"? Sau, mai exact, ce legătură au toate astea cu Mîţu?
Repet, PNL are dreptul de a se consolida primind în linia întâi oameni puternici şi experimentaţi politic, iar acest lucru s-a văzut şi la transferul lui Sorin Frunzăverde, precum şi la transferul lui Mihai Stănişoară, în ambele cazuri, adopţiile fiind certificate şi salutate de chiar preşedintele PNL - Crin Antonescu. Dar ce s-a văzut la transferul lui Ion Mâţu, dacă nu un soi de spectacol trist şi destul de fals? Ce poate însemna oare pentru cei care au votat PNL sau pentru cei care sunt simpatizanţii dezinteresaţi de jocuri politice, ai acestui partid, să vezi cum cineva anunţă transferul a 11 primari, după care aceşti primari nu mai recunosct nimic şi când senatorul PDL Marius Bălu vine şi declară public faptul că documentele de excludere a primarilor au fost falsificate? Înseamnă circ şi spectacol de prost gust! Iar PNL nu are nevoie de aşa ceva, mai ales în Mehedinţi, unde deocamdată suferă!
Şi ar mai fi ceva! Nu mi-a plăcut, personal vorbind, să văd atacuri la adresa lui Constantin Săceanu. Pentru că Săceanu este un liberal autentic! PNL are nevoie de Săceanu mai mult decât are nevoie de Ion Mîţu. De asemenea, atacurile la adresa conducerii PSD Mehedinţi, la adresa lui Adrian Duicu, sunt şi ele gratuite şi prost asociate momentului. PSD şi PNL şunt parteneri de guvernare, iar cei care au venit în PNL ori nu discută cu liderii PSD şi îi ignoră (fără să îi atace), ori stau la aceeaşi masă şi construiesc proiecte viabile pentru binele populaţiei care a ales masiv USL. Oamenii care au ales PSD plus PNL nu vor agrea acum să vină cineva din afară, să intre într-unul din cele două partide şi să sară cu bocancii pe aliaţi. Nu va ţine toată această aiureală şi nu va prinde la populaţie! Intrarea lui Mîţu în PNL nu s-a făcut sub cele mai bune auspicii şi nici în condiţii de succes, s-a făcut cumva ca într-o comedie sau ca într-o piesă de teatru absurd. Vă mai amintiţi de clipele în care, după vizionarea unui film, aţi revenit brusc la realitate şi primele cuvinte rostite au fost "bine că a fost doar un film!"? Ei, aici a fost real! Din păcate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați