duminică, februarie 26, 2012

Românii din Serbia cer ajutor pentru a nu îşi pierde limba şi identitatea


Românii din Serbia cer ajutor pentru a nu-şi pierde graiul

Comunitatea românilor/vlahi din Valea Timocului este supusă, în ultima perioadă, unei noi provocări, legate de încercarea de impunere a unui alfabet al limbii vlahe, acţiune similară cu cea încercată în Republica Moldova, de implementare a limbii moldoveneşti. Autorii acestui alfabet sunt liderii Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe, iar ultimul cuvânt îl vor avea specialiştii de la Institutul de Balcanologie din Belgrad. Liderii comunităţii româneşti protestează vehement.

O nouă invenţie „năstruşnică”, aşa cum a numit-o senatorul Viorel Badea, crează, în această perioadă tensiune în rândul minoritarilor români/vlahi din Valea Timocului – Serbia. Este vorba de fabricarea unui alfabet al limbii vlahe, care va avea semne grafice chirilice şi nu latine şi care va fi dat spre studiu minoritarilor români, în condiţiile în care însăşi noţiunea de „vlahi” este mult prea mult spus pentru a defini ceea ce se numeşte simplu „român”. Este vorba de alfabetul sârbesc, căruia i-au mai fost adăugate cinci caractere. În total, sunt 35 de semne grafice, corespunzătoare inventatei limbi a vlahilor. În opinia celor care au conceput alfabetul, literele în plus ar permite redarea tuturor su­netelor „limbii vlahe". Creatorii noului alfabet sunt Siniša Celojević, unul dintre liderii Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe (CNMV) şi Asociaţia Gergina. Potrivit cotidianului sârb „Politika”, autorii au testat alfabetul doar pe Internet (diverse forumuri de discuţie). De altfel, acest alfabet, fabricat în laboratoarele CNMV, un organism format din 24 de membri, dintre care doar 7 sunt adevăraţi români/vlahi, ceea ce nu le conferă majoritatea necesară unor decizii favorabile comunităţii româneşti din Timoc, a fost votat în şedinţa din data de 24 ianuarie 2012, într-o zi ce pentru România are o somnificaţie majoră. Pasul imediat următor, până la introducerea în şcoli a alfabetului este avizul favorabil din partea specialiştilor în limbi romanice şi a academicienilor sârbi din domeniul filologiei şi lingvisticii. Înainte ca alfabetul să ajungă la Institutul de Balcanologie, la Belgrad, la sediul Parlamentului Serbiei, a avut loc pe data de 13 februarie 2012 o întâlnire între grupul parlamentar de prietenie Serbia – România, liderii CNMV şi lideri a comunităţilor româneşti din Serbia. Teoretic scopul acestei întâlniri era acela de a se ajunge la un numitor comun înainte ca grupul par­lamentar amintit să se deplaseze în România pentru a se întâlni cu Grupul de prietenie România – Serbia, din Parlamentul României, întânire programată pentru zilele de 22, 23 şi 24 februarie 2012.

Au scăpat porumbelul

Cotidianul „Adevărul” surprinde, de altfel, o mărturisire a vicepreşedintelui CNMV, Siniša Celojević, făcută pentru cotidianul sârb „Politika”, în care recunoaşte, intenţionat sau nu, că adoptarea alfabetului vlah s-a făcut pentru a şterge, de fapt, originile reale ale populaţiei româneşti din Timoc. „Este important să punem capăt acestei dezbateri permanente dacă vlahii care trăiesc în Serbia la sud de Dunăre vorbesc limba vlahă sau limba română. Şi deoarece acum nu mai există niciun fel de piedici, putem începe să tipărim reviste şi cărţi în limba vlahă. Astfel, vom putea prezenta bogăţia limbii vlahe care este diferită de limba română”, a declarat Celojević pentru „Politika”, citat şi de „Adevărul”. Potrivit liderului Partia Democrată a Rumânilor din Serbia, dr. Predrag Balaşevici, autorităţile sârbe se folosesc de Consiliu pentru a asimila forţat comunitatea românească din Valea Timocului. „Dovada că această instituţie este con­trolată de stat stă în faptul că toţi liderii Consiliului sunt, în acelaşi timp, şi membri ai partidelor sârbeşti aflate la guvernare”, mai spun exponenţii comunităţii româneşti din Valea Timocului. Şi pentru că tot suntem la capitolul „porumbei”, vicepreşedintele CNMV, socialistul Miletic-Tica Mihailovic, invocă, în mod cu totul şi cu totul forţat, un drept fundamental garantat de Constituţia Sârbă: acela de a-ţi declara apartenenţa naţională la orice etnie doreşti, chiar dacă nu faci parte din ea. „Toţi cetăţenii, fără diferenţă, aparţinând sau nu unei etnii în mod oficial, au dreptul de a-şi exprima apartenenţa naţională aşa cum doresc. Este dreptul absolut al cetăţeanului, garantat de Constituţie şi nu este dator să prezinte dovezi sau explicaţii, nici să răspundă la orice întrebări. Înseamnă că cineva poate spune <>, cu toate că este cunoscut că nu este englez. Deci, oricine are un motiv, fie după origine, fie după sentiment sau poate are o prietenă sau o nevastă vlahă sau îi place să joace hora vlahilor, deci, dacă are acest sentiment, poate să se declare vlah”, este declaraţia parlamentarului socialist, preluată de „Adevărul”.

Declaraţii în exclusivitate de la senatorul Viorel Badea

Reporter: Aţi participat la o întâlnire între Grupul de Prietenie România – Serbia cu grupul omolog din Parlamentul Serbiei. Care au fost concluziile acestei întâlniri?
Viorel Badea: Prima rundă de discuţii s-a axat în egală măsură pe colaborarea între cele două state, pe relaţia bilaterală, chestiuni legate de mediul de afaceri, parteneriatul economic, parteneriatul cultural între cele două ţări şi desigur, poziţia României vizavi de aderarea Serbiei la Uniunea Europeană şi de asemenea situaţia comunităţii româneşti din Serbia.
Rep.: A fost luat în discuţie şi alfabetul acela al limbii vlahe, discutat la întâlnirea de la Belgrad din 13 februarie 2012?
V.B.: S-a punctat şi acest aspect, domnul deputat Tudor Panţîru a avut o astfel de intervenţie, pe acest subiect, urmând ca eu să discut aceeaşi problemă în Comisia de Politică Externă a Senatului, cu parlamentarii sârbi. S-a spus foarte clar că din punctul nostru de vedere, această situaţie generată de către reprezentanţi ai autorităţii sârbe, pentru că nu trebuie să uităm că domnul Mihailovic (n.n. - Miletic-Tica Mihailovic) este unul dintre liderii aşa numitului Consiliu Naţional al Minorităţii Vlahilor şi unul dintre promotorii acestei invenţii năstruşnice, care se numeşte limba vlahă, şi cum vă spuneam s-a făcut referire la aşa ceva, făcându-se o comparaţie directă şi fără echivoc între ceea ce se întâmplă acum în Serbia şi ceea ce s-a întâmplat în Basarabia în timpul ocupaţiei sovietice, când s-a inventat, după cum ştiţi, o limbă moldovenească, o invenţie pe care nu mai are rost să o comentăm, pentru că este cunoscută.
Rep.: S-a pus cumva în discuţie şi o intervenţie a dvs. pe lângă Academia Română pentru sprijinul organismului similar din Serbia, pentru că am înţeles că alfabetul a ajuns la Institutul de Balcanologie şi acolo practic trebuie să i se dea ultima viză, favorabilă sau nu?
V.B.: Bine, acum, tot ceea ce doresc să vă spun este că noi din capul locului nu vom recunoaşte niciun fel de decizie adoptată de autorităţile sârbe. Ceea ce noi considerăm obligatoriu şi absolut normal este apărarea adevărului lingvistic, iar în acest sens poziţia noastră de azi din Grupul de prietenie România – Serbia a fost una fără echivoc, şi va fi aceeaşi şi de acum înainte. Ceea ce însă este foarte grav e faptul că autorităţile sârbe se joacă, din punctul nostru de vedere, cu aderarea la UE. În loc să existe un dialog constructiv pe aceste subiecte, observăm că declaraţiile autorităţilor sârbe sunt provocatoare şi nu urmăresc altceva decât să îndepărteze Serbia de UE. Noi, România, dorim ca Serbia să intre în UE, facem tot ceea ce ne stă nouă în putinţă pentru a facilita acest acces, dar autorităţile Serbiei nu fac decât să îndepărteze ţara lor de UE. De altfel, şi din declaraţiile domnului Dacici, de zilele trecute, dar şi din declaraţiile deputatului socialist Mihailovici, se gândesc şi la un plan B, alături de Rusia.
Rep.: Predrag Balaşevici a semnalat prezenţa în acest grup a unui parlamentar care nu face parte legal din această structură.
V.B.: Domnul Mihailovici, căruia i s-a spus foarte clar, cu subiect şi predicat, la întâlnirea noastră, că dumnealui nu are ce să caute la acestă întâlnire şi probabil doreşte să transmită un mesaj vizavi de aşa-zisul CNMV. L-am rugat chiar politicos şi ferm să transmită acest mesaj când se va întoarce la Belgrad, dar dumnealui la un moment dat
s-a apucat să vorbească despre relaţiile economice şi de turism dintre cele două ţări. Vă daţi seama că asemenea intervenţie ne-a lăsat pe toţi fără replică şi ne-a reconfirmat faptul că interesul părţii sârbe în aceste discuţii nu este nicidecum acela de a crea o relaţie de prietenie, ci acela de a continua să susţină nişte fapte şi nişte situaţii care nu au niciun fel de argument în realitatea de zi cu zi.

Strigăte de ajutor

„Ne adresăm domniilor voastre în numele organizaţiilor române/vlahe din Serbia în legatură cu vizita grupului parlamentar de prietenie sârbo-română din Parlamentul Serbiei la Parlamentul României. Din delegaţia sârbă face parte şi deputatul Partidului Socialist Sârbesc, Miletici Mihailovic. Venirea lui şi prezenţa în grupul parlamentar din Belgrad este foarte discutabilă din mai multe motive. În primul rând această persoană nu este membra acestui grup parlamentar din Parlamentul Serbiei. De asemenea, această persoană este exponentul listei care conduce Consiliul Vlah şi vicepreşedintele acestuia, consiliul a căror constituire şi decizii adoptate în perioada trecută, au produs probleme serioase în relaţiile bilaterale dintre România şi Serbia. Cu expunerea sa deschisă antiromânească, propagarea sentimentului de frică faţă de români şi de România, în Serbia, mai ales în Serbia de Răsărit unde populaţia aparţine etnic, lingvistic şi cultural poporului român, care în limba sârbă se declară vlahi. Ultimul eveniment scandalos este legat de decizia Consiliului Vlah, care contrar opiniei lingviştilor şi istoricilor, chiar batându-şi joc de ştiinţă, a permis unor oameni incompetenţi (ginecologi, ingineri mecanici, fermieri, brutari, etc.) să batjocorească limba română şi poporul român, moştenirea culturală românească, inventând aşa-numita limbă vlahă şi alfabetul vlah”, spune preşedintele PDRS, Predrag Balaşevici (foto), într-o scrisoare trimisă parlamentarilor români, înainte de întâlnirea cu omologii sârbi, din 22 februarie 2012. Scrisoarea mai este semnată încă de cinci asociaţii ale etnicilor români din Timoc, printre care „Ariadnae Filum”, „Dunărea” şi „Traian”. La rândul său, preşedintele PDRS Kladovo, Tihan Matasarevici, a trimis o scrisoare tuturor celor 15 parlamentari români din Grupul de prietenie România – Serbia, în care punctează nemulţumirile sale. „În aceste condiţii, în care se aduce o atingere gravă tradiţiei şi culturii etniei noastre, dar şi drepturilor fundamentale ale minorităţii noastre, vă rugăm să ne sprijiniţi la toate nivelurile şi să nu permiteţi statului sârb comiterea unei nedreptăţi istorice cu repercursiuni grave asupra vieţii şi culturii noastre. Oricum, noi suntem fermi pe poziţie şi vom respinge introducerea unui alfabet care să folosească scrierea chirilică, iar în cazul în care vom fi forţaţi să ne trimitem copiii la şcoli la care se va învăţa după acest alfabet, nu o vom face. Indiferent dacă acest alfabet va fi implementat, peste voinţa noastră şi împotriva intereselor noastre de minoritate, comunitatea românească nu respectă şi nu va respecta deciziile Consiliului Naţional al Vlahilor!”, arată în scrisoarea sa, Tihan Matasarevici.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați