luni, februarie 14, 2011

jaf de jaf




Jaf în oraşul COBREI

O echipă mixtă, constituită din Corpul de Control al Prefectului, Poliţia Economică, Garda Financiară, Inspectoratul în Construcţii, ITM Mehedinţi, Direcţia Judeţeană de Prestaţii Sociale şi Finanţele Publice, a descins la Primăria Orşova, în urmă cu câteva zile, pentru a controla activitatea desfăşurată de municipalitate în perioada 1 ianuarie 2008 – 4 februarie 2011. Primele rezultate ale controlului sunt înspăimântătoare şi schiţează coordonatele unui adevărat jaf pe bani publici.

Potrivit primelor de­cla­ra­ţii ale prefectului de Me­hedinţi, Ion Mîţu, confirmate de mai multe dintre or­ganele de control, s-a des­co­pe­rit un prejudiciu de peste 7 mi­liarde de lei vechi, bani care pro­vin de taxele şi impozitele ce­tăţenilor. „Cele mai im­por­tan­te nereguli au fost legate de alo­carea a peste 3 miliarde de lei vechi pentru plombarea a trei străzi din Orşova, numai că pri­marul a decis ca aceşti bani să fie folosiţi doar pentru as­fal­tarea străzii Graţca, stradă care duce tocmai până la pensiunea se­cretarului municipiului, M­a­ri­an Boţilă. De asemenea, circa 1,5 miliarde de lei vechi s-au alo­cat pentru efectuarea de reparaţii la Spitalul din Orşova, iar în urma controlului s-a sta­bilit un prejudiciu de circa 400 de milioane de lei vechi, ca ur­ma­re a unor lucrări prost efec­tu­ate”, a precizat prefectul Ion Mî­ţu. Potrivit reprezentantului Guvernului, uluit de rezultatele controlului, banii publici au fost folosiţi chiar şi pentru mofturile unor angajaţi, legate de dorin­ţe­le acestora de perfecţionare. „Un alt exemplu, care d­e­mons­trea­ză bătaia de joc faţă de ba­nii publici este cel legat de fap­tul că primarul Brăgaru a fi­nan­ţat nişte cursuri particulare pen­tru secretarul Marian Boţilă şi cum acestea se ţineau la Bu­cureşti, primarul, prin ge­ne­ro­zi­tatea sa, a finanţat atât cazarea la hotel de lux, cât şi trans­por­tul dus – întors, toate acestea din bani publici”, mai explică pre­fectul Mîţu. Încă nu ştim da­că primarul va mai adăuga în co­lecţia sa personală încă un do­sar penal pentru abuz în ser­viciu, dar ştim cu siguranţă că nici cifrele din rapoartele or­ga­ne­lor de control, dar nici cei ca­re au controlat nu mint.
Stradă reparată cu ieşire la pensiunea lui Boţilă
O altă trăznaie a primarului Bră­garu este investiţia cu­pri­n­să în programul de investiţii pu­blice pe anul 2010, respectiv re­paraţii la străzile Banatului, Gra­ţca, Poiana Stelei, Ghi­o­ce­i­lor, investiţie cifrată la 300.000 de lei. Totalul suprafeţei stră­zi­lor ce urmau a fi reparate este de 20.025 mp. Jumătate din a­ceas­tă suprafaţă s-a hotărât a fi re­parată cu mixturi asfaltice, iar jumătate din suprafaţa stră­zii Ghioceilor să fie pietruită. Fă­ră a se întocmi o do­cu­men­ta­ţie de execuţie şi fără a se face un caiet de sarcini, gradul de de­teriorare al străzilor a fost sta­bilit prin „apreciere”. Re­zul­ta­tul final al aşaziselor reparaţii a fost unul interesant: din toa­te străzile enumerate, singura ca­re a beneficiat de reparaţii şi rea­bilitări a fost strada Graţca şi aceea doar până la locul în ca­re secretarul municipiului, Ma­rian Boţilă, şi-a ridicat o mândreţe de pensiune numită „WANTED”.
Reparaţii de mântuială la Spitalul Orşova
Prin HCL 11/31 ianuarie 2008, a fost aprobat bugetul pe anul 2008 şi a fost alocată su­ma de 150.000 lei pentru lu­crări de reparaţii la Spitalul mu­nicipal Orşova. Lucrarea in­ti­tulată „Reparaţii hidroizolaţie şi înlocuire tâmplărie exterioară cu tâmplărie PVC” a fost ad­ju­de­cată de firma clientelară a pri­marului Brăgaru, numită BUŞU TRADING COMPANY SRL. Atât de bine a executat firma în cau­ză hidroizolaţia, în valoare de vreo 40.000 de lei, încât peste ins­talaţiile electrice din spital a în­ceput să plouă, existând pe­ri­colul electrocutării. Concluzia or­ganelor de control este una cât se poate de amară: „În pe­ri­oa­da 2008 – 2009, Primăria mu­nicipiului Orşova a achi­zi­ţio­nat lucrări, servicii şi bunuri de la furnizorul BUŞU TRA­DING COMPANY SRL în sumă totală de 239.417,04 lei, achitată in­te­gral, selectându-se exclusiv pro­cedurile prin cerere de ofertă şi cumpărare direc­tă, o­ri­en­tarea către acest furnizor fiind evi­den­tă, deşi ineficienţa lu­crărilor de hidroizolaţie efec­tu­ate în anul 2008 la spitalul mu­nicipal  Or­şo­va ar fi ju­st­if­i­cat pe deplin res­pin­gerea a­chi­zi­­ţiilor de lucrări de la această fir­mă”.
Peste 7.000 de lei pentru mofturile secretarului
Cam prin luna iunie 2010, secretarul municipiului Orşova, Ma­rian Boţilă, capătă un ciudat imbold de a se perfecţiona şi fa­ce o cerere prin care solicită să i se plătească suma de 1500 de lei pentru participarea la programul de formare specializată or­ganizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (AN­FP). Primarul Brăgaru acceptă şi plăteşte suma respectivă că­tre ANAF cu titlu de taxă de şcolarizare pentru înalţi funcţionari pu­blici. Cursul ţinea 24 de zile, aşa că boierul secretar avea ne­voie şi de cazare. Nicio problemă pentru o primărie precum Or­şova! Secretarul se cazează la Continental Hotels Bucureşti, într-o cameră cu un tarif de 33 de euro/noapte, în total 528 de euro, pentru perioada seprembrie – noiembrie 2010. Pri­mă­ria plăteşte, cu factură, suma de 2.238,51 lei, fără a clipi! Doar un secretar ca Boţilă este la Orşova! Dar, stupoare! Obrazul sub­ţire al unui secretar costă de fapt, în total, 7.113,55 lei. Din­tre aceştia, avansurile pentru deplasări costă 3.375,04 lei, ta­xa de şcolarizare – 1500 lei, cheltuielile cu cazarea la hotel de patru stele – 2.238,51 lei. Organele de control au stabilit, în­să, concret şi la obiect, faptul că Marian Boţilă nu avea ne­voie de aceste cursuri, cu care nu putea ocupa nicio funcţie din organigrama actuală a Primăriei Orşova. „Aprobarea în­re­gis­trării cheltuielilor în sumă de 7.113,55 lei, ocazionate de par­ticiparea domnului Boţilă Marian la programul de formare spe­cializată pentru ocuparea unei funcţii publice co­res­pun­ză­toare înalţilor funcţionari publici, este neîntemeiată deoarece nu este în interesul instituţiei şi nelegală deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile stipulate de lege pentru a fi plătită de Pri­mă­ria Orşova, astfel că suma trebuie recuperată de la per­soa­nele vinovate, respectiv Brăgaru Constantin Adrian şi Boţilă Ma­rian”, spun organele de control.
„Pentru cele constatate vor răspunde cei vinovaţi. Asta e părerea domnului prefect, dar eu îl rog să le susţină prin pro­be. În ceea ce priveşte străzile, este atribuţia domnului vi­ce­pr­i­mar, aşa că vă rog să îl sunaţi şi să îl întrebaţi. Secretarul s-a deplasat la anumite întâlniri, iar sumele de acolo nu sunt u­ne­le mari, sunt normale. Nota de constatare nu este însuşită de cel controlat, eu nu am văzut nicio notă de constatare, din punc­tul meu de vedere nu e nicio problemă. Eu unul vă promit că dacă sunt persoane din subordinea mea care au greşit, vor plă­ti cu siguranţă. Şi vă rog să nu mai faceţi vâlvă că mă ares­tea­ză! Când o să mă aresteze, atunci scrieţi că m-a arestat!”, a pre­cizat primarul Orşovei, Constantin Brăgaru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați