joi, aprilie 07, 2016

ZILELE SEVERINULUI, ÎNTRE SFINTELE PAȘTI ȘI SFÂNTA CAMPANIE ELECTORALĂ

Editorial

Deunăzi, un mic sâmbure de scandal fuse aruncat peste liniștea vecină cu adormirea ce domnește în Consiliul Local Drobeta Turnu Severin, cu doar o lună înainte de startul campaniei electorale pentru alegerile locale. Nu voi aborda politic această mare dilemă din sânul forului legislativ local, nu pentru că nu ar fi una politică, ci pentru că nu mai are nici un haz. Ca atare, consilierul municipal Romulus Vîlcu a dorit convocarea Consiliului Local în ședință extraordinară, după ce a descoperit că deja celebrul festival anual de kitsch și voie bună „Zilele Severinului” cade taman în postul mare și ca să nu ne bată Dumnezeu, ar trebui mutat după data de 5 mai 2016. Doar că, așa din pură coincidență, tot atunci, pe 5 mai 2016, începe campania electorală.

Recunosc că, personal, nu am fost niciodată un admirator al primarului Constantin Gherghe și nici nu mă voi transforma acum în unul, dar în aceeași măsură trebuie să admit că atunci când are dreptate și ia decizii corecte, trebuie să îl felicit și să îl susțin. Bunăoară, zilele trecute, un grup de consilieri locali de la Severin, unul mic și firav, condus de domnul consilier Romulus Vîlcu, au venit cu o propunere trăsnită rău de tot, aceea a mutării evenimentului „Zilele Severinului” din perioada în care fusese programat, între 22 și 24 aprilie 2016, taman după data de 5 mai 2016, pe motiv că tămbălăul cu aspect de kitsch, parfum de mici și muzică la căpătâiul morților din cimitirul vecin cu strada Brătianu nu se poate face în Postul Paștelui. Cică e păcat, Biserica nu poate participa la chef și oamenii nu pot mânca cu dulce.

Ca să fie și mai convingător, consilierul Romulus Vîlcu a declarat franc: „Așa înțeleg colegii noștri să se respecte pe ei însuși și să respecte și cetățenii municipiului, am discutat cu o parte dintre ei și au spus că sunt de acord cu această propunere, însă au primit ordin de la partid să nu se prezinte, motiv pentru care să înțelegem că interesele politice primează în fața intereselor cetățenilor. Eu i-aș întreba însă pe domniile lor câți dintre ei și-ar face nunta lor sau a copiilor lor în Postul Paștelui?”. Destul de interesant punctul de vedere, dar și destul de șubred în argumentare, deoarece una este spectacolul de „Zilele Severinului” și alta este nunta, ultima fiind prin excelență un eveniment cu rezonanță sentimentală, petrecut cu acceptul și binecuvântarea Bisericii. Ori kitsch-ul de „Zilele Severinului” nu are nimic sfânt așa cum are o nuntă și nici nu i se poate transfera caracterul religios generat de asocierea cu ziua Sfântului Gheorghe.

Pe de altă parte, cine a inventat această sărbătoare a orașului a legat-o de patronul spiritual al acestei urbe, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și ca atare este musai să se consume de Sfântul Gheorghe, sfânt care este sărbătorit pe data de 23 aprilie, după toate canoanele și învățăturile Bisericii Ortodoxe Române. Înțelegem că inițiativa micului grup de consilieri evlavioși era susținută și de fețele bisericești din municipiu, care au spus că nu numai că e păcat să chefuiască severinenii în post, dar că Biserica nu va putea nici în ruptul capului să participe la sindrofie și nici să o binecuvânteze. Asta nu ar fi o mare problemă! Însă, din câte știm, în orice democrație constituțională, că doar de aceea se numește democrație, vocea poporului este importantă, iar aleșii locali sunt obligați prin lege ca atunci când iau decizii importante pentru comunitate să declanșeze o procedură de consultare publică, adică mai pe românește, să întrebe populația. Era extrem de simplu: undeva prin luna februarie, cel târziu martie, se consulta populația, iar dacă cetățenii de dovedeau atât de credincioși și bisericoși ar fi admis că este cazul să nu primească din partea municipalității paranghelie în Postul Paștelui. Dimpotrivă, dacă aceiași cetățeni nu mai aveau răbdare până în luna mai și spuneau că zilele orașului se fac la vremea lor, rămânea ca atare.

În condițiile în care consilierii evlavioși de azi nu s-au ostenit să își amintească mai demult de Postul Paștelui, iar populația nu a venit buluc la Primărie să ceară decalarea sindrofiei, cei de la Primărie au admis că trebuie să facă „Zilele Severinului” la vremea lor. Mai mult, au fost semnate angajamente, s-au încheiat contracte cu diverse trupe și artiști s-au programat activități și s-a conceput un program. Ca să vii cu două săptămâni înainte de eveniment și să spui că ți-ai adus aminte așa ca prin vis că e Postul Paștelui, e cam ciudat și cam suspect.

Iată ce spune primarul municipiului despre ideea mutării „Zilelor Severinului” după Paște: „Nu sunt de acord cu așa ceva și aș vrea să vă aduc cel puțin trei motive destul de serioase: În primul rând, protectorul spiritual al municipiului este Sfântul Gheorghe și normal este să facem de Sfântul Gheorghe, așa cum am făcut în ultimii 8 ani; în al doilea rând sunt foarte multe contracte făcute cu actori, cu multe formații artistice, cu mult timp înainte și mai mult ca sigur am plăti niscaiva bănuți penalități pentru treaba asta, ca să nu mai spun că pentru data ulterioară nu-i mai găsim pentru că se iese din Postul Paștelui și au fiecare alte preocupări personale; în al treilea rând, poate cel mai puternic și mai serios argument, gândiți-vă că pe data de 5 mai începe campania electorală și mai mult ca sigur s-ar transforma zilele orașului într-un circ electoral! Oare asta doresc inițiatorii? Eu sper să nu-și dorească asta și să-și bage mințile în cap, să revină la sentimente sănătoase și serioase pentru Turnu Severin!”.

Aici, primarul chiar atinge corect toate punctele sensibile ale inițiativei trăsnite a consilierilor și pune punctul pe i cu multă fermitate și cu multă dreptate. Dacă săream din intervalul sărbătorii Sfântului Gheorghe, poate că nu era așa de grav, dar ca să contramandezi contracte parafate, să plătești daune de la bugetul local și să te faci de râs, asta ar fi prea de tot! Mai ales că primarul are deja experiența a ceea ce poate însemna să cheltui bani aiurea de la bugetul local și să te prindă Curtea de Conturi în ofsaid.

Dar poate cea mai cutremurătoare dintre explicații este cea legată de campania electorală. Programarea zilelor orașului în ziua în care începe campania electorală oficială, nu ar însemna decât un circ electoral și o maimuțăreală din care fiecare candidat va încerca să scoată capital electoral de pe scena unui spectacol plătit din banii publici. Bineînțeles că respectivii consilieri care au avut această idee năstrușnică, au explicat că e doar o pură coincidență că pe data de 5 mai începe campania electorală și că ei chiar și uitaseră de acest amănunt „nesemnificativ”.


Suntem un popor creștin și nu ne renegăm originile și nici credința, dar niciunde în Biblie nu scrie că Dumnezeu ar fi atât de aspru cu noi robii Săi, încât să ne pedepsească pentru păcatul de a prefera să ne distrăm în Postul Paștelui, în loc să fim ipocriți și fățarnici și să facem din Zilele Patronului Spiritual Sfântul Gheorghe un bâlci electoral de prost gust. Ori poate consilierii cei cu frica lui Dumnezeu, taman la asta se gândeau? La Sfânta Campanie Electorală!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați