marți, aprilie 05, 2016

TELENOVELĂ POLITICĂ OLTENEASCĂ, LA PRIMĂRIA SEVERIN




Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, a anunțat recent, printr-o banală scrisoare publicată pe contul său de Facebook, faptul că nu va mai candida pentru un nou mandat de primar. Cu câteva zile în urmă, domnia-sa făcuse obiectul unei discuții de vreo 14 ore cu procurorii DNA. Între demisie și renunțare la candidatură, primarul a ales ultima variantă, lăsând deschisă calea către o bătălie ce se anunță interesantă pentru postul său. Între timp, însă, s-a schimbat și prefectul, iar teza suspendării din funcție, pe motiv de incompatibilitate, revine în actualitate. Analizând istoricul poveștii de conflict dintre Gherghe și ANI, descoperim o telenovelă pur oltenească, la finalul căreia primarul ar putea fi cel mult „martirizat”. Suspendarea lui este imposibilă după ce, în anul 2012, unele persoane l-au ajutat să poată candida.


Înțeleg că în această perioadă, în Serbia, campania electorală pentru alegerile locale este în toi, iar manifestările obișnuite de campanie sunt în vogă pentru că, nu mai este niciun secret, vremea campaniei electorale este una a marilor frământări, una a promisiunilor și atacurilor de tot felul. Cu toate acestea, pentru frații noștri români din Serbia, care și ei se implică în aceste zile, sub diferite forme, în campanie, trebuie să exemplificăm câteva aspecte ale campaniei din România, tot pentru alegerile locale, iar asta pentru că în România totul este inconfundabil și totul are un parfum aparte. Doar aici, lupta electorală este atât de intensă, încât se transformă în telenovelă, iar competitorii nu mai știu ce să facă pentru a crea emoții în sufletele eloctorilor și pentru a le smulge votul, doar așa ca să facă ce vor cu el, că doar e votul lor!

Legenda primarului de Severin

Pe data de 21 martie 2016, primarul din Severin, Constantin Gherghe sau Costel așa cum îi spun prietenii, un primar ce părea mereu ocolit de organele de cercetare ale statului român, este vizitat, timp de 14 ore, de doi procurori DNA care au luat la puricat contractele dubioase încheiate de municipalitate, prin care ar fi fost aduse prejudicii mari bugetului local. Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe și contractele încheiate de SECOM SA ar fi printre documentele cu probleme, ridicate de procurorii DNA. După ora 22.00, procurorii au plecat însoțiți de trei saci cu documente, fără să facă nicio declarație. A doua zi, Constantin Gherghe a făcut o declarație de presă unui grup restrâns de jurnaliști, în care a spus, printre altele, indirect, că nu e nicio problemă și că dacă angajații Primăriei au făcut vreo boacănă, atunci să răspundă ei. Până la momentul în care se va întâmpla sau nu se va întâmpla ceva cu el, primarul Gherghe pare să nu aibă nicio jenă, iar în locul unei demisii, recomandate în astfel de cazuri, ne trezim la doar 10 zile distanță cu o scrisoare postată pe Facebook, o scrisoare de adio în care domnul primar ne spune franc faptul că nu va mai candida. Și asta nu pentru că ar fi suspectat de vreo faptă penală, ci pentru că așa simte dumnealui, în adâncul conștiinței, că trebuie să fie regula, să nu existe mai mult de două mandate pentru un primar, după care să vină și alții la rând!
Totul ar fi emoționant, dacă nu ar fi ridicol! „Am fost în schimb și rămân consecvent principiului căruia, un ales (n.n. – corect era „unui ales”, dar mă rog, asta nu e o chestiune polică, ci doar gramaticală), fie el și primar îi este sucient să beneficieze de încrederea electoratului de maxim două ori pentru a dovedi dacă a meritat sau nu să îi reprezinte pe cetățeni. Din acest motiv, vă aduc la cunoștință că nu voi mai candida la nicio funcție în cadrul alegerilor locale din acest an. Posibil să nască multe discuții decizia mea, dar este personală, fără echivoc, și îmi doresc să nu las loc la interpretări politicianiste”, scrie pe contul său de Facebook, primarul în funcție Constantin Gherghe. Aproape emoționant, însă aici nu este vorba de emoții, ci de calcule bine gândite, deoarece maestrul primar vizează un loc de parlamentar contra unui sprijin electoral, la locale, pentru candidatul PSD.

Se coace o suspendare târzie!

Planurile primarului Gherghe se doresc a fi zădărnicite de competitorii săi, deoarece informații de ultimă oră din Prefectura Mehedinți arată faptul că noul prefect numit în locul lui Nicolae Drăghiea ar intenționa să dea un ordin de suspendare a primarului Cosntantin Gherghe pe motiv că acesta este incompatibil. Incompatibilitatea lui Gherghe datează de vreo 8 ani, timp în care absolut nimeni nu l-a deranjat nici măcar cu un sfat. Acum, însă, când Gherghe mai are doar două luni de mandat, suspendarea lui este musai să survină, nu știm exact din ce rațiuni, dar știm că s-ar putea să fie doar o glumă proastă, având în vedere unele circumstanțe interesante.

Dar pentru a explica pe îndelete ce și cum, trebuie să începem cu începutul, adică cu momentul în care primarul Severinului a dobândit din partea Agenției Naționale de Integritate un act definitiv de constatare a incompatibilității, Se întâmpla pe data de 12 aprilie 2010 această întâmplare, iar documentul suport poate fi consultat la liber pe site-ul oficial al ANI: „COMUNICAT PRIVIND RĂMÂNEREA DEFINITIVĂ A ACTULUI DE CONSTATARE - 12 aprilie 2010 - Actul de constatare emis de Agenția Națională de Integritate la data de 03.07.2009, prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a domnului GHERGHE CONSTANTIN, Primar al Municipiului Drobeta Turnu-Severin, a rămas definitiv, prin necontestare, în conformitate cu prevederile art. 48, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, republicată.
Curtea de Apel Craiova a transmis Agenţiei faptul că domnul GHERGHE CONSTANTIN nu a contestat, la instanţa competentă, actul prin care Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a domnului GHERGHE CONSTANTIN.
Precizăm că, la data de 03.07.2009, Agenția a constatat faptul că domnul GHERGHE CONSTANTIN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23.06.2008-03.10.2008, întrucât a deţinut simultan atât funcţia de Primar al Municipiului Drobeta Turnu-Severin, cât şi calitatea de avocat, exercitată în cadrul Baroului Mehedinţi.
Potrivit art. 87, alin. (1), litera k) din Legea nr. 161/2003, „Funcţia de primar … este incompatibilă cu orice alte … activităţi remunerate”.
Conform prevederilor legale, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.
Incompatibilităţile privind demnităţile publice şi funcţiile publice sunt cele reglementate de Constituţie, de legea aplicabilă autorităţii sau instituţiei publice în care persoanele ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică îşi desfăşoară activitatea, precum şi de dispozițiile Legii nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare”. Cam așa sună decizia ANI, o decizie pe care orice prefect corect și cinstit ar fi pus-o imediat în aplicare și l-ar fi zburat din funcție pe Constantin Gherghe. De ce nu s-a întâmplat asta? E o poveste foarte lungă, în care o anumită familie politică locală l-a ajutat pe primar să tragă de mandat, cu scopul de a le servi drept vehicul electoral la alegerile locale din anul 2012.

„Amnistie” la suspendare

Așadar, între 2010 și 2016, taman timp de 6 ani, nimeni și nimic nu l-a deranjat pe primarul Gherghe, care și-a văzut liniștit de treabă, a lucrat ca primar și a dat uitării incompatibilitatea. De ce nu l-a deranjat nimeni? Pentru simplul motiv că primarul Gherghe a fost pentru absolut orice partid politic o sursă de voturi și nimeni nu a dorit să îl supere sau să îl deranjeze cu ceva pe edilul-șef. În această perioadă, Mehedințiul a avut doi prefecți, pe Ion Mîțu și pe Nicolae Drăghiea, dar niciunul dintre a ceștia nu a eliberat vreun ordin de suspendare, cu legea în mână și cu o decizie definitivă a ANI. Vom explica, însă, în continuare, de ce doar prefectul Ion Mîțu îi putea suspenda pe Gherghe, ceilalți prefecți, nici măcar acutualul, neputând face acest lucru din motive procedurale cât se poate de corecte.

Imediat după data de 12 aprilie 2010, prefectul de atunci, Ion Mîțu, ar fi putut în orice moment să emită un ordin de suspendare. Ba chiar, Mîțu a luat și vreo câteva amenzi pentru că nu a avut tupeul să emită un astfel de ordin. Numai că în anul 2010, puterea locală portocalie de la acea vreme privea către alegerile ce urmau în anul 2012 și primea asigurări ferme de la Gherghe că vor fi susținuți să câștige un no mandat la cârma județului. În anul 2012, atunci când primul mandat al primarului Gherghe de termina, acesta trebuia să prezinte un dosar beton la Biroul Electoral Județean pentru a i se permite să candideze. Din acest dosar nu trebuia să lipsească, fierește, un document care să ateste clar faptul că domnul primar poate candida, deoarece decizia de incompatibilitate era în vigoare, iar legea spune clar că, dacă alesul local nu este suspendat din funcție, termenul de interdicție de a mai ocupa o funcție publică, de trei ani, începe să curgă de la finalizarea mandatului de ales local. Asta înseamnă că în anul 2012 primarul Constantin Gherghe nu ar mai fi trebuit să poată candida, nu trebuia să i se permită să mai candideze.

La firească întrebare referitoare la cum a putut totuși să candideze în anul 2012 Constantin Gherghe, răspunsul poate fi găsit tot la familia politică ce domina județul în anul 2012, pentru că, așa ca prin minune, Gherghe s-a ales cu un document eliberat de ANI, potrivit căruia poate candida, document ce se poate găsi, cu siguranță, la dosarul pe care l-a depus la acea vreme la Biroul Electoral Județean. Acel document, făcut cadou lui Gherghe de cei care sperau ca el să îi răsplătească cu uriașul lui capital electural, a fost documentul care practic l-a legitimat pe Gherghe să devină mai curat și mai uscat și să reintre în legalitate. După acest moment, orice încercare de suspendare a primarului Gherghe nu putea însemna decât o prostie. Poate de aceea prefectul Nicolae Drăghiea nici nu a făcut un astfel de demers!

Suspendarea? Imposibilă!

După cum spuneam mai sus, timp de 6 ani nimeni nu l-a deranjat pe primarul Gherghe cu vreun ordin de suspendare. O singură încercare s-a consumat anul trecut în Consiliul Local Municipal, când un grup de consilieri mai mult entuziaști decât infomați, au emis un referat prin care cereau prefectului Drăghiea să îl suspende pe primar ca urmare a deciziei definitive a ANI, din 12 aprilie 2010. Iar acum, când nu mai sunt decât două luni de mandat, mai sunt unii care vor suspendarea lui Gherghe! Doar că această suspendare e cam greu de realizat!

Suspendarea primarului Constantin Gherghe putea fi realizată între 2010 și 2012, atunci când era în primul său mandat. De asemenea, legal vorbind, dacă tot nu a fost suspendat până la finalul primului său mandat, el putea fi trimis la plimbare exact în momentul în care și-a depus dosarul de candidatură la Biroul Electoral Județean, în anul 2012. La acea vreme, cineva anume i-a procurat lui Gherghe un adevărat cec în alb, adică un document semnat de procurorul șef al ANI, din care rezulta că dumnealui este curat ca lacrima și că poate candida liniștit. BEJ-ul a acceptat acel document și i-a validat lui Gherghe candidatura. Asta înseamnă că oricând, după adjudecarea celui de-al doilea mandat, suspendarea nu este decât o prostie, deoarece documentul eliberat de ANI îi conferă lui Gherghe dreptul de a spune: „Am candidat pentru că ANI mi-a permis, iar ANI mi-a permis pentru că nu eram incompatibil! Atunci cum să fiu suspendat?” Și, pe bună dreptate, cum poate fi suspendat un ales local, dacă lui i s-a permis să candideze chiar de către autoritatea care a spus că era incompatibil, dacă el, cu alte cuvinte a fost amnistiat de ANI?

Poate că la această ultimă întrebare răspund cei care au semnat documentul ANI și cei care au mijlocit semnarea lui, deoarece doar ei îl mai pot suspenda pe Gherghe.

Iată ce îi scrie pe Facebook primarului Gherghe, fostul vicepreședinte PDL al Consiliului Județean Mehedinți din perioada în care lui Gherghe i se amnistiau deciziile ANI, Andi Nodiț: „Felicitări de pe-acum pentru locul de parlamentar pe care probabil vi l-ați negociat la schimb, loc pe care, iarăși probabil, îl veți și ocupa dacă veți întruni și în toamnă o anume condiție cerută de lege. Și dacă, desigur, cei care v-au ajutat să luați această hotărâre (a doua zi după numirea unui nou prefect) nu vor face ce ați făcut dvs. cu partidele pe la care ați trecut”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați