joi, aprilie 28, 2016

ÎMPREUNĂ PENTRU RENAȘTEREA ORȘOVEI, ORAȘ VERDE, ORAȘ TURISTIC

Orșova își poate rezolva problemele majore accesând proiecte pe diferite axe de finanțare. 

„Nu voi renunța nici eu și nici întreaga populație, prin semnăturile lor, să cerem Guvernului României, Viitorilor parlamentari, o subvenție pentru orșovenii care au plătit tributul suprem, s-au uitat la munca de generații cum se duce și au acceptat ca orașul lor să fie sacrificat totalmente, ca să se construiască Sistemul Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I”.



Reporter: Ați vorbit, la un moment dat, de un plan urbanistic general. În ce ar consta acesta, la Orșova?

Doinița Mariana Chircu: Orșova are nevoie de un plan urbanistic general care să creeze o viziune a dezvoltării, pe cel puțin 10 ani, a Orșovei, cu un regulament urban pe care toată lumea, în urma unei dezbateri publice, să îl agreeze, dar mai apoi să îl respecte, cu un plan strategic de dezvoltare și un plan de acțiune pentru energie durabilă, care să rezolve problemele majore ale orșovenilor, căldură, apă caldă, de asemenea, o strategie de punere în valoare a comorilor orșovene, și mă refer aici la faleza Dunării, la potențialul turistic. Mă refer, de asemenea, la un proiect general, cum a fost cel din Severin, de asfaltare a drumurilor, a trotuarelor, de reabilitare a scărilor, este foarte important să se acționeze rapid, pentru consolidarea hogașelor, pentru consolidarea zidurilor de susținere existente și pentru crearea de noi ziduri de susținere, pentru decolmatarea și repararea rigolelor, a canalelor;

Reporter: Vorbim de un oraș supus unor pericole, având în vedere așezarea lui!

Doinița Mariana Chircu: Orșova trebuie să fie pregătită, prin așezarea ei colinară, fiind expusă viiturilor, pentru a preîntâmpina pericolele, nu să ne aflăm în situația de acum doi ani de zile, când oamenii se uitau cu ochii neputincioși cum li se duce munca de o viață. Lucrurile astea sunt responsabilități clare! Nu există un plan la nivelul Orșovei, pentru a nu mai expune municipiul la dezastre, datorită dezinteresului total cu care s-a abordat până acum această problemă. Eu cred că principala responsabilitate a administrației locale, a primarului, este de a asigura securizarea vieții comunității, iar acest lucru este esențial. Nu s-a făcut nimic la acest capitol, iar noi trebuie să punem în siguranță munca și viața oamenilor.

Reporter: Va urma, să înțelegem, un mandat dificil?

Doinița Mariana Chircu: Sunt foarte multe lucruri de făcut la Orșova! Viitorul primar, viitorul consiliu local, vor avea un mandat foarte greu, dar eu și echipa de consilieri PNL, suntem pregătiți. Deja comunic cu echipele care au lucrat pentru Drobeta Turnu Severin, mă refer aici la consultanți care creează viziuni de dezvoltare, strategii de dezvoltare și proiecte pentru accesarea fondurilor europene și aș putea să vă spun că, din fericire, la momentul acesta, putem accesa pe toate axele, Orșova își poate rezolva problemele majore accesând proiecte pe diferite axe de finanțare, pentru crearea și susținerea de întreprinderi mici și mijlocii, pe economie socială, pentru crearea întreprinderilor sociale, putem sprijini investitori, iar aceasta este cheia locurilor de muncă.

Sloganul nostru este ÎMPREUNĂ PENTRU RENAȘTEREA ORȘOVEI, ORAȘ VERDE, ORAȘ TURISTIC. Toți acei investitori mici și mijlocii, care vor înțelege să respecte normele unei dezvoltări urbanistice durabile de oraș verde, oraș turistic, vor fi partenerii mei și ai administrației locale.

Reporter: Ce fel de fonduri europene poate accesa municipalitate din Orșova?

Doinița Mariana Chircu: Se pot accesa fonduri europene pe Axa 3 – eficiență energetică a clădirilor rezidențiale (ale populației) și a clădirilor publice. Aici sunt fonduri la dispoziție pentru a rezolva problema locuințelor populației, în ceea ce privește anveloparea lor, schimbarea tuturor instalațiilor la blocurile de locuințe, curățirea și reabilitarea subsolurilor, refacerea tâmplăriei, refacerea acoperișului și, după dorință, mansardarea blocurilor, Vorbim, de asemenea, de montarea de panouri solare și instalații pentru producerea apei calde, vorbim, de asemenea, de implementarea unor soluții de centrale de apartament electrice inteligente, cu consum redus de energie electrică. De asemenea, vom da în lucru analiza posibilității ca, prin așezarea ei, Orșova să își poată crea o parte din energia necesară prin soluții de energie alternativă. Echipele de specialiști vor veni și vor face studii pentru a vedea în ce măsură putem fi beneficiarii panourilor fotovoltaice sau a altor surse alternative de energie.

„O subvenție pentru orșovenii care au plătit tributul suprem, s-au uitat la munca de generații cum se duce și au acceptat ca orașul lor să fie sacrificat totalmente, ca să se construiască Sistemul Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I”

Reporter: Ați vorbit, la un moment dat despre ceva foarte interesant: o solicitare pentru acordarea unor subvenții la energie electrică, ca măsură reparatorie pentru drama prin care orșovenii au trecut atunci când orașul lor a fost strămutat.

Doinița Mariana Chircu: Nu voi renunța nici eu și nici întreaga populație, prin semnăturile lor, să cerem Guvernului României, Viitorilor parlamentari, o subvenție pentru orșovenii care au plătit tributul suprem, s-au uitat la munca de generații cum se duce și au acceptat ca orașul lor să fie sacrificat totalmente, ca să se construiască Sistemul Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I. Acești oameni, la vremea aceea, iar unii trăiesc și povestesc și astăzi prin ce au trecut, spun că li s-a promis de către conducerea de la acea vreme că vor beneficia de gratuitate totală la energia electrică. Nu se cere acum acest lucru! Se cere o chestiune de bun simț, de respect și de prețuire a acelor români care au înțeles nevoile naționale în dezvoltarea acestei țări, se cere o subvenție pe patru luni dintr-un an pe energie electrică, pentru toți orșovenii și atunci problema căldurii generată de centrale electrice inteligente, poate fi rezolvată și prin această metodă, dar ea va fi rodul mai multor propuneri, din care se va alege soluția agreată de orșoveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați