marți, octombrie 22, 2013

Interviuri cu Zvetlana Preoteasa şi Cristian Tabără despre Moldova, românii din Moldova şi parcursul european al ţării noastre surori


Interviu cu secretarul de stat MAE – Zvetlana Preoteasa,
directorul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”




Reporter: Se apropie Summitul de la Vilnius şi credem că este un moment important pentru fraţii noştri de peste Prut, pentru Moldova europeană! Credeţi că Moldova îşi va urma parcursul european?

Zvetlana Preoteasa: Întotdeauna am sperat ca Republica Moldova să îşi urmeze parcursul european, nu depinde de noi, depinde de ceea ce vrea poporul moldovean!

Rep.: Ce credeţi că ar însemna acest lucru pentru România?

Z.P.: Pentru România este important ca tot ceea ce înseamnă romanititate şi românitate să fie acolo unde îşi merită locul, în sânul Europei.

Rep.: Ştim că atţt DPRRP, cât şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” au fpăcut foarte mult pentru fraţii noştri din Moldova. Ce le rezervă viitorul acestora, din punctul de vedere al institutului pe care îl conduceţi?

Z.P.: Este foarte adevărat! În această vară am avut o săptămână de cultură şi civilizaţie românească în cadrul Festivalului Românilor de Pretutindeni de la Mangalia, unde profesorii de limba română, istorie şi geografie din toate comunităţile, dar cei mai mulţi din Republica Moldova, au fost prezenţi. Acum, pe data de 25 septembrie de exemplu a fost Ziua Elevului în Republica Moldova, iar Institutul Eudoxiu Hurmuzachi a trimis cărţi şi manuale şcolare pentru elevii din republica Moldova şi în această iarnă sau începutul anului 2014 intenţionăm să avem primelele cursuri aplicate de perfecţionare pentru profesorii de limbă română atât din Moldova, cât şi din Valea Timocului – Serbia. Tot programul nostru se centrează pe păstrarea identităţii naţionale şi pe sprijinirea deschiderii de şcoli româneşti şi în cadrul şcolilor româneşti de biblioteci de carte românească în toate comunităţile istorice. Nicio comunitate nu este mai importantă decât alta! Toate sunt la fel de importante şi fiecare în parte are propriile probleme. De aceea, fiecare comunitate românească trebuie tratată cu foarte mare atenţie şi cu atâta importanţă de parcă ar fi singura!

materialul video poate fi vizualizat la adresa: 

http://www.youtube.com/watch?v=bGRyyAg2NvA&feature=youtu.be



interviu realizat de jurnalromanesc.ro


Cristian Tabără: „E un punct de cotitură pentru Moldova!”




Prezent la şedinţa extraordinară a IRS, de la Brestovac – Serbia, realizatorul TVR Cristian Tabără ne-a acordat un interviu despre drumul european al Republicii Modova, în perspectiva Summitului Parteneriatului Estic Vilnius – 2013.

Reporter: Se apropie un moment important pentru Moldova, summitul de la Vilnius. Ce credeţi că se va întâmpla după acest moment şi dacă Moldova îşi va găsi şi contura calea europeană?

Cristian Tabără: Dacă lucrurile la Vilnius vor merge aşa cum sunt ele prognozate de partea europeană şi cumva, să spunem, convenite şi în interiorul politicii moldoveneşti, atunci Moldova nu mai are, practic, cale de întors! Va porni către democraţiile europene, e adevărat cu toate poticnelile caracteristice statelor din est, poticneli pe care şi România le-a cunoscut şi le-a resimţit. Eu sper că actuala coaliţie politică moldovenească, pe de o parte, cât şi publicul, pe de altă parte, vor înţelege că e un punct de cotitură şi că el poate marca cel puţin două lucruri – democratizarea Moldovei şi obţinearea adevăratei suveranităţi a Moldovei în raport cu spaţiul est-european post sovietic din care a făcut parte, în aşa fel încât Moldova să stea pe picioarele ei şi să poată decide mai târziu ce doreşte cu adevărat.

Rep.: Un politolog american spunea totuşi, la un moment dat, că dacă Moldova se va îndrepta către Europa, atunci la viitoarele alegeri comuniştii vor câştiga detaşat în Moldova. Credeţi în această teorie?

C.T.: Nu! Dimpotrivă, evenimentele recente din Moldova au arătat că Partidul Comuniştilor nu mai are forţa necesară de care se tot vorbea, pentru că a încercat o revoluţie de catifea, a protestat în fel şi chip în diverse locuri şi puncte cheie, din Chişinău de exemplu, nereuşind să adune publicul pa care miza, pe care sconta.

Rep.: Ce va însemna pentru România o Moldovă europeană?

C.T.: Pentru România ar trebui să însemne suficient de mult măcat din perspectiva faptului că, dacă Ucraina urmează această cale, în speţiul în care ne aflăm noi lucrurile vor fi mult mai liniştite şi mai clare. E adevărat că în cazul Moldovei mai trebuie rezolvată problema nistreană, dar eu cred că pentru România înseamnă că ne putem trezi mai liniştiţi înconjuraţi de democraţie europeană şi nu de state problemă.

materialul video poate fi vizualizat la adresa: 




Interviu realizat de jurnalromanesc.ro - Romeo Crîşmaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați