vineri, iunie 21, 2013

Ce dracu' vroiaţi mă? Să vă premieze cineva pentru tâmpeniile făcute?




Aud cu stupoare, dar nu prea multă mirare, judecând după potenţialul de care dispun respectivii, că una dintre "somităţile" ejectate de la RTS, după ce infantilismul şi maliţiozitatea lui a distrus un brand, adică ejectat pe bună dreptate, ar fi afirmat în stilul lui caracteristic către cineva: "M-a dat prostul ăla afară!". Omul îl întrebase cu simplitatea românului verde: "Ce, mă, ai rămas şomer?", iar răspunsul nepricopsitului a fost acela de mai sus. Ce aş putea să mai spun? Ştiam că e un adult cu minte de copil, dar totuşi! Ce dracu' vroiaţi mă? Să vă pupe cineva pentru tâmpeniile făcute?
Patru ani a stat la umbra Mîţului, într-o cancelarie importantă, curată, bine remunerată, în timp ce alţii şi-au pus în cap toată floarea politicii locale, o floare ce astăzi înfloreşte mângâiată de soarele puterii absolute, conferite de votul popular. După ce s-a dus dracului cancelaria, glumeţul a venit să taie şi să spânzure la RTS. Şi a dat de pământ cu tot ce era bun! Mai avea puţin şi rămânea doar el şi cu buna lui colegă, maestra incontestabilă a intrigilor din anii de glorie ai RTS. În general, cam nimic din ceea ce era mai bun ca ei, nu putea supravieţui pe tarlaua Mîţului! Mîţ care, ca şi hipnotizat de maeştrii intrigilor absolute, devenise un biet pisicuţ aricit! De ce o fi intrat "felina" pe un teren necunoscut lui, nu am priceput niciciodată! Dar am putut asemăna, în aceste luni de coşmar pentru RTS, drama de acum cu cea din trecut, când, deşi exista stabilitate financiară, nu prea era linişte! Intriganta directoare clocea conspiraţie după conspiraţie, analiza totul, manipula şi executa! Cu siguranţă patronul de atunci al trustului era destul de inteligent ca să nu cadă în plasa "bunelor intenţii" manageriale, dar asta nu împiedica intriganta să lucreze şi să sape.
Venirea Mîţului a însemnat momentul suprem al etalării capacităţilor de destabilizare, pentru că Mîţul oricum nu avea cum să priceapă nimic, era aşa cum a fost dintotdeauna: PE DINAFARĂ, DEPĂŞIT, ORGOLIOS! Acum, vă daţi seama ce dramă existenţială pentru "specialişti"! "M-a dat afară prostul ăla!" - fraza care în puţinele ei cuvinte reliefează carenţe majore de orice vreţi, de la caracter şi până la discernământ! E mai bine fără voi, mă! Mult mai bine! Şi ar fi fost şi mai bine dacă se înţelegea asta de acum vreo trei ani aşa! Să vă fie ruşine şi pentru tot ceea ce aţi dărâmat, dar şi pentru aprecierile făcute acum de pe margine, smulşi de la butoane, readuşi cu picioarele pe pământ, daţi cu capul de bordură! Luni şi zile de-a rândul (bine că nu au fost aşa multe, dar mie mi s-au părut o veşnicie!) a trebuit să înghiţim baliverne, enormităţi de ştiri, aiureli şi atacuri grobiene la adresa primarului. Poate că primarul le merita, poate că nu, dar maniera în care erau făcute, grobianismul şi neprofesionalismul cu care totul era cenuşiu în oraşul ăsta doar pentru că mîţului îi trecuse prin cap că ar putea candida şi el la funcţia de primar cândva, devenisere prea agasante. La fel ca şi ştirile despre... ciori! Gherghe era de vină că nu alunga ciorile din Pădurea Crihala! Bă frate, da al dracului primarul ăsta, cum să stea el "în spatele termopanelor" de la birou şi să lase câţiva insomniaci, nemulţumiţi de felul lor, din naştere, să fi terorizaţi de ciorile care îşi făcuseră cuibul în copacii din Pădurea Crihala! Nenorocite ciori, frate! Cum să se aşeze ele întru conservarea speciei taman în copaci şi să supere severinenii, care apoi au dat buluc la sediul RTS să se plângă! Bă, da buluc au venit!
Iată cum începea ştirea din 6 iunie 2013, întitulată "Ciorile lui Gherghe": "Peisaj apocaliptic la pădurea Crihala din Drobeta Turnu Severin! Sute de ciori şi-au făcut cuibul aici şi fac un zgomot de nedescris! Este aproape imposibil să mai căutăm odihna în această zonă spun oamenii care ocolesc parcul şi speră că poate cineva le va lua în seamă sesizările, iar cuiburile păsărilor vor fi distruse. Revoltaţi că nimeni nu face nimic, severinenii au reclamat problema şi pe adresa Radioteleviziunii Severin". Ai, nu zău! "Peisaj apocaliptic!" Cum dracului să faci, mă, o asemenea tâmpenie? Cum să aberezi în halul ăsta! Dacă Mîţul era primar, oare le alunga? Se suia după ele în copaci, le împuşca? Peisaj apocaliptic era la RTS după plecarea voastră, mă, nu la Pădurea Crihala!
Dar atâta vreme cât mîţul cu pricina a acceptat ca un individ, considerat consilier de imagine, să îl facă de râs în toată ţara cu celebrul clip de desene animate, ce să mai spun? Cum să ajungi senator cu ajutorul asemănării cretine cu un personaj numit "Motanul Încălţat"? Oare dacă ajungea mîţul senator, cam ce se putea petrece în Parlament atunci când ar fi luat cuvântul? "Credeaţi că mîţu poate fi înfrânt?" Poate era mai bună o întrebare de genul "Credeaţi că mîţu poate fi patron de televiziune?"
Şi spre amuzament, iată ştirea cu.... CIORILE "LUI GHERGHE"! Eu o ascult mereu şi mă crucesc!

http://www.televiziuneaseverin.ro/rts4/index.php/arhiva-stiri/11510-ciorile-lui-gherghe.html

5 comentarii:

  1. Din pacate ai foarte mare dreptate. Din cauza acestor "specialisti" am plecat din RTS.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate că ar fi timpul să îi dîm dracului, iar cei care au avut de suferit din cauza lor să povestească aici! ca să se mai răcorească!!!

      Ștergere
  2. Pentru mine stirea din textul asta este aceea ca Albei este autorul celebrului clip electoral "Mitu se intoarce!". Ei da, s-a intors la profesia de baza, la restaurantul caruia ii face publicitate chiar si pe facebook. Nu-i rau deloc.
    O alta informatie interesanta ar fi aceea ca sunt sperante ca trustul sa renasca. Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  3. da, stimate, cititor! Paţial aveţi dreptate, dar numai parţial, pentrru că această formă nu este recomandată de DOOM, deoarece forma literară este "voiaţi", dar specialiştii spun că folosirea acestei forme hibrid nu este condamnabilă, ci acceptată! Pe de altă parte, în acest material am dorit să folosesc un mesaj ceva mai colocvial, nu neapărat unul pur literar, nici nu s-ar fi pretat la ceea ce doream eu să transmit! Oricum, vă mulţumesc pentru că mi-aţi atras atenţia!

    Şi pentru că marelele nostru prieten Google e foarte generos, iată ce explicaţie am găsit, referitor la ac eastă formă verbală oarecum controversată:

    GRAMATICA ONLINE – CUM E CORECT – “Voiam” sau “vroiam”?

    In vreme ce unii lingvisti resping cu vehementa forma – considerata hibrida - de imperfect a verbului “a voi” - “vroiam” - alti specialisti sustin ca, atata vreme cat cei mai multi dintre vorbitori o utilizeaza, aceasta greseala poate fi cel putin tolerata. De altfel, DEX online accepta (insa mentioneaza ca nu este recomandabila) ca sinonim pentru verbul “a voi” si forma “a vroi” (cu varianta de imperfect “vroiam”), insa in ultima editie a DOOM apar doar formele “a voi” si “a vrea”. Subiectul a starnit numeroase discutii (si dispute) printre internauti, fapt ce ne-a determinat sa-l abordam in lectia de gramatica de astazi.

    Intr-un top al greselilor semnalate mai ales in mass media figureaza si imperfectul verbului “a voi”, in varianta “vroiam”. Cei mai multi dintre lingvisti o considera o forma hibrida de imperfect care ar trebui evitata, nefiind acceptata (deocamdata) de normele literare actuale.

    Imperfectul “vroiam, vroiati, vroiau etc a rezultat dintr-o contaminare cu verbul “a vrea” si apare extrem de des nu numai in presa, ci si in limbajul cotidian. Daca luam in considerare DOOM-ul si gramaticile limbii romane, formele de imperfect pentru verbul “a voi” acceptate de normele literare actuale, sunt: “voiam, voiai, voia, voiam, voiati, voiau”.

    Intrucat formele de imperfect ale verbului “a vrea” (vream, vreati, vrea) sunt din ce in ce mai rar folosite, s-a creat forma hibrida “vroiam” utilizata de o buna parte dintre vorbitori. Insa, “«vroiam» nu pare a fi considerat de vorbitori o greseala descalificanta, ci mai curand una tolerabila…”, considera Rodica Zafiu, in rubrica “Pacatele limbii” (Romania Literara).

    Cu toate acestea, pana la aparitia unei noi editii a DOOM, unde probabil va fi inclus si verbul “a vroi”, normele literare recomanda sa se utilizeze formele de imperfect mai sus mentionate. (sursa: http://www.emaramures.ro/stiri/71177/GRAMATICA-ONLINE)

    RăspundețiȘtergere

comentați