marți, martie 01, 2011

Dosarul Bragaru a ajuns la Parchet

Dosarul penal în care primarul Orşovei, Constantin Brăgaru, este cercetat pentru infracţiuni destul de grave, a ajuns, în sfârşit, pe masa de lucru a procurorilor de la Parchetul Orşova şi este în curs de soluţionare. Aşteptăm cu interes finalul şi avem încredere în faptul că nu există nicio şansă ca dosarul să fie „spălat”.

Unul dintre cele mai com­plicate, dar şi mai me­diatizate dosare pe­na­le, în care este implicat un pri­mar mehedinţean, este în mo­men­tul de faţă pe masa de lu­cru a procurorilor de la Par­che­tul de pe lângă Judecătoria Or­şo­va, după ce timp de doi ani, po­liţia a lucrat la el şi a adunat pro­be şi documente, în greutate de zeci de kilograme. Dosarul 273/P/2009, a fost deschis acum doi ani, după ce edilul-şef al Orşovei a fost bănuit de o afa­cere imobiliară de răsunet, cen­trată în jurul fostei SCGCL Or­şova, unitate aflată în li­chi­da­re judiciară. În timp, la dosar s-au adăugat mai multe file, mai multe afaceri şi s-au cerut mai multe expertize şi contra-expertize. De asemenea, prima din­tre expertizele contabile ju­di­ciare a fost contestată şi bă­nu­ită de măsluire, drept pentru care s-a plătit o a doua ex­per­ti­ză. De această dată, un număr de patru experţi contabili au lu­crat, în perioada 1 iulie 2010 – 24 septembrie 2010, la un do­cu­ment care are peste 60 de pa­gini şi care a vizat un număr de 27 de obiective de controlat. Dacă la prima expertiză au lu­crat doi experţi contabili, unul nu­mit de IPJ Mehedinţi, iar ce­lă­lalt de Constantin Brăgaru, la cea de-a doua expertiză, ex­per­ţii au fost următorii: ­Un­gu­rea­nu Levina – numită de Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Mehedinţi; Dîrpeş Nicolae – an­gajat de consilierul mu­ni­ci­pal Ana Ramona Roată; Cireaşă Ion – angajat de primarul Cons­tantin Brăgaru şi Stuparu Ele­na – expert angajat de con­si­li­e­rul municipal Constantin Ne­gu­les­cu. „Împrejurările în care a luat naştere litigiul sunt de­ter­minate de săvârşirea in­frac­ţi­u­ni­lor de abuz în serviciu şi în­şe­lă­ciune, comise în dauna bu­ge­tu­lui local al Primăriei Orşova”, se arată în motivarea celei de-a do­ua expertize contabile ju­di­cia­re.
Chinurile unui dosar penal
Timp de doi ani şi jumătate, cer­cetările la dosar au fost ins­trumentate de Serviciul de In­ves­ti­gare a Fraudelor din ca­drul IPJ Mehedinţi, iar de vreo câ­teva ori dosarul s-a dus către Par­chet, s-a întors înapoi la IPJ şi iarăşi la Parchet. Un timp chiar, poliţiştii şi procurorii au lu­crat împreună la caz. În ia­nua­rie 2011, printr-o adresă că­tre Consiliul Local Orşova, IPJ Mehedinţi cere ca în termen de 5 zile să i se comunice dacă acest for legislativ local e dis­pus să se constituie ca parte ci­vi­lă în ceea ce priveşte pr­e­ju­di­ciul cauzat prin cumpărarea bu­nurilor fostei SCGCL Orşova. Consiliul Local se reuneşte în şedinţă de îndată şi cu mari sfo­r­ţări reuşeşte să voteze o ho­tă­râ­re prin care se constituie par­te civilă. Totuşi, în încercarea de a tărăgăna lucrurile, se­cre­ta­rul municipiului Orşova, ­Ma­r­­ian Boţilă, aduce obiecţiuni o­da­tă cu semnarea hotărârii. În do­sarul penal 273/P/2009 exis­tă o listă lungă de învinuiţi pen­tru săvârşirea unor infracţiuni grave. Astfel numiţii Brăgaru Cons­­tantin Adrian, Munteanu Emi­lia, Oprea Dragoş Jan, Tui­nea Eli­sa­be­ta, Slavoia Geor­ge Da­­niel, Ispir Letiţia, Trăistaru Ion, Băcilă Ionela Petrişoara, Bo­ţilă Elena, Gră­di­na­ru Valen­ti­na, Ghergulescu Ma­ria, Alexa Pu­iu Mircea şi Ciucur O­prescu Cons­tantin, sunt în­vi­nu­iţi de să­vâr­şi­rea infracţiunilor de abuz în ser­viciu, contra inte­re­se­lor publice, înşelăciune şi eva­ziune fiscală, fals inte­lec­tu­al.
Răspuns oficial
Curioşi să vedem ce s-a mai întâmplat cu celebrul dosar Brăgaru, am solicitat, printr-o cerere în baza Legii 544, Legea accesului liber la informaţiile de interes public, să ni se comunice care mai este stadiul procesual al dosarului. „Subsemnatul CRÎŞMARU ROMEO DORIAN, redactor şef al cotidianului <<Informaţia de Severin>>, prin prezenta formulez o cerere conform Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public. Doresc să primesc informaţii despre stadiul procesual în care se află în acest moment dosarul penal nr. 273/P/2009, în care sunt cercetaţi primarul municipiului Orşova, Constantin Adrian Brăgaru, mai mulţi funcţionari publici din Primăria Orşova şi lichidatorul judiciar Grădinaru Valentina. Aş dori să ştiu dacă până în acest moment există o soluţie în acest dosar, dacă există persoane care vor fi trimise în judecată sau persoane pentru care se va dispune, după caz, suspendarea urmăririi penale”, se arăta în cererea formulată. Răspunsul Parchetului Orşova a fost cât se poate de prompt şi rapid şi chiar dorim să mulţumim prim-procurorului de la Orşova, Amzoi Zoia, pentru transparenţă şi promptitudine. „Stimate domnule CRÎŞMARU ROMEO DORIAN, În urma cererii dumneavoastră, nr. 3I.P./2011, din data de 24.02.2011, prin care, conform Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, solicitaţi informaţii despre stadiul procesual în care se află dosarul penal nr. 273/P/2009, privind pe Brăgaru Constantin-Adrian şi alţii, vă informăm că dosarul a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, de organele de cercetare penală, la data de 15.02.2011 şi până în prezent nu a fost soluţionat”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați