marți, mai 18, 2010

Despre dor de contrabandă


Vremuri apuse pentru contrabandă la Vama Porţile de Fier I

În doar o lună, volumul contrabandei cu ţigări, devenită tradiţională prin Vama Porţile de Fier I, a scăzut cu peste 90%. Măsurile drastice instituite de autorităţile vamale i-au lovit şi pe patronii magazinelor de tip duty-free, dar şi pe traficanţii ce îşi făceau veacul prin vamă. Se confiscă maşini şi se dau amenzi pe bandă rulantă, iar românii încearcă acum forţarea intrării cu ţigări cumpărate din Serbia. Noutatea absolută o constituie ţigările la bucată ascunse în lenjeria intimă şi cutiile de suc.

Vremurile în care ţigările de contrabandă cumpărate din magazinele de tip duty-free amplasate în Vama Porţile de Fier I, treceau în cantităţi impresionante în România par să se fi stins de aproximativ o lună de când s-au instituit măsuri severe de control, dar şi supracontrol format din echipe de vameşi aduse din alte zone ale ţării. Este foarte adevărat că nici magazinele care funcţionau înainte în vamă nu mai pot asigura sursa de contrabandă în fluxul obişnuit şi nici nu mai funcţionează toate. Din cele 6 astfel de magazine, acum doar 3 mai funcţionează, celelalte ne având autorizaţie. De fapt, după ce Ministerul Finanţelor a pus în aplicare un ordin, trei dintre magazine au obţinut în instanţele de contencios suspendarea acestui ordin şi au avut din nou voie să se aprovizioneze. Chiar şi aşa, mai multe luni de zile, doar unul din cele 6 duty-free-uri s-a putut aproviziova cu ţigări netimbrate şi alcool neaccizat, perioadă ce i-a adus firmei din spatele acestui magazin profituri frumuşele. Magazinul deschis cu mult aplomb şi cu publicitate pe măsură de omul de afaceri arădean Voicu Petre este acum închis. Dacă peste magazinele duty-free bântuie spectrul falimentului, românii porniţi să câştige bani din fenomenul alarmant al contrabandei, au găsit o altă soluţie de compromis: ţigările sârbeşti.

Se fumează sârbeşte

Piaţa neagră a ţigărilor din Drobeta Turnu Severin este mai nou invadată de ţigări timbrate, adică accizate. Numai că timbrul este aplicat de statul sârb, iar accizele încasate tot de vecinii de peste Dunăre. Ţigările cumpărate din Serbia sunt, chiar şi accizate, mult mai ieftine decât cele comercializate legal în România, ceea ce lasă loc de un profit frumuşel pentru cei care le aduc, chiar şi în cazul în care ele ajung pe piaţa neagră după mai multe mâini. Oricum, dacă vameşii sârbi nu controlează la sânge maşinile care ies din ţara lor, cei care s-au chinuit să cumpere ţigările din ţara vecină dau piept cu vameşii români, la intrarea în ţară. Aici, practic nu mai există milă pentru nimeni. Controalele se fac la sânge, uneori chiar şi corporale, dacă e nevoie.

Pe aici nu se mai trece

Titu Neţoiu, şeful Biroului Vamal Porţile de Fier I, ne-a declarat că în ultimele două săptămâni, controalele vamale s-au înăsprit, iar controlorii vamali nu mai fac niciun fel de concesie, ba chiar sunt supravegheaţi de echipe de supracontrol formate din vameşi aduşi din alte zone ale ţării. „Vreau să vă spun că în comparaţie cu ceea ce era înainte, vânzările magazinelor duty-free au ajuns sub 10%, însă ne confruntăm cu un alt aspect care ne dă maari bătăi de cap, ţigările aduse din Serbia”. Potrivit lui Neţoiu, amenzile s-au înmulţit în ultima vreme. Astfel, în luna aprilie 2010 s-au aplicat 4 amenzi în valoare totală de 20.000 de lei şi un avertisment, iar de la începutul lunii mai s-au aplicat 17 amenzi şi un avertisment, valoarea totală a amenzilor fiind de 74.500 lei. Au fost reţinute 17 autoturisme, dintre care doar 4 au fost recuperate, după ce s-a plătit amenda. Ca dovadă că nu se glumeşte, unui cetăţean i s-a aplicat amenda de 5000 lei şi i s-a reţinut autoturismul pentru 6 cartuşe în plus faţă delimita normală, iar altuia pentru doar 5 cartuşe. Tot de la începutul acestei ţări, din cele 20.000 de pachete de ţigări vândute în trei magazine duty free, 2300 au fost abandonate şi 200 confiscate.

Ce vrăji mai fac contrabandiştii

Pentru a se vedea că totuşi românii sunt inventivi în faţa crizei şi a vremurilor grele, putem spune că ţigările aduse din Serbia sunt ascunse în airbag-urile maşinilor, în roţile de rezervă şi chiar în cutii de suc. mai sunt unii care ascund ţigările în lenjeria intimă şi pe corp, iar mai nou ţigările sunt scoase din pachete şi prinse pe corp cu elastic. Dacă reuşesc să le introducă în ţară, ele vor fi vândute mai apoi la bucată. Trebuie spus de asemenea că la intrarea în ţară, cetăţenii trebuie să declare dacă au asupra lor ţigări şi au voie cu doar două pachete de persoană. Tot ce au peste, pot fi abandonate pe baza unui proces verbal. Dacă nu declară ţigările pe care le au asupra lor, ei riscă să le fie confiscate şi să primească o amendă de 5000 de lei. Mai mult, autoturismul le este reţinut, până la plata amenzii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați