duminică, februarie 28, 2010

liberalii ca şacalii



Se ascut cuţitele şi în PNL

Orban, ultima speranţă pentru Liviu Mazilu

Perioada de 5 - 7 martie va fi definitorie pentru cel de-al treilea partid ca mărime de pe scena politică românească, PNL. Tensiunile majore au izbucnit şi aici, într-o izbitoare similitudine cu PSD, unde tocmai s-au stins, prin alegerea unui nou lider politic. Liberalii vor avea de ales între Crin Antonescu şi Ludovic Orban, iar la Mehedinţi intenţiile de vot sunt împărţite.

Ludovic Orban a declarat ieri că va candida pentru funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Primul motiv pentru care Orban  vrea să fie preşedintele liberalilor este dorinţa de a apăra democraţia din PNL. “Candidez pentru a apăra dreptul fiecărui membru din PNL de a face o carieră în partid şi pentru dreptul fiecăruia de a fi ales în conducere. Candidez pentru a oferi PNL ceea ce consider că are nevoie astăzi. PNL are nevoie de un plus de forţă, de un plus de concreteţe, de un discurs mult mai aplicat pe nevoile oamenilor oferind românilor răspunsuri la problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi. Consider că PNL are nevoie de mai multă vigoare, de o prezenţă mai puternică pe scena politică, are nevoie de recaţie rapidă la orice eveniment important care se întâmplă în România. PNL are nevoie de susţinerea cu tărie  a proiectelor şi programelor liberale”, a motivat Orban la anunţarea candidaturii. În prezent, Orban este numărul doi în partidul condus de Crin Antonescu, dar de o bună perioadă de timp, relaţia dintre cei doi s-a răcit. Iniţial, Orban s-a declarat pro Antonescu, insistând să continue ocuparea aceleiaşi funcţii de prim-vicepreşedinte. În urmă cu câteva zile Orban declara oficial că nu vrea altceva decât aceeaşi funcţie pe care o are şi acum. Rămânea doar să-l convingă pe Antonescu să accepte candidaturile individuale şi să îl accepte în continuare într-un tandem similar cu cel de până acum. La rândul său, Crin Antonescu a anunţat că nu îl mai vrea în echipa sa pe Ludovic Orban. Dincolo de toate aceste frământări interne din PNL, s-au anunţat până în prezent trei candidaturi la preşedinţia liberalilor: Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Viorel Cataramă.

A încercat reconcilierea

„Am anunţat public, şi-mi voi depune candidatura pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL. De asemenea, am declarat public că în momentul de faţă consider că cel mai nimerit, cel mai potrivit pentru a ocupa funcţia de preşedinte al PNL este Crin Antonescu”, declara Orban, după şedinţa Biroului Politic Central al partidului, citat de NewsIn. Orban preciza, în urmă cu o săptămână, că nu respinge necesitatea prezentării unei moţiuni în Congres, idee susţinută de Antonescu, ci alegerea pe listă. Tot în aceeaşi zi, Antonescu a oficializat, practic, răfuiala cu Orban, declarând că nu vrea să renunţe la candidaturile pe moţiuni. În acest caz, Orban ar fi putut candida pentru scaunul de prim-vicepreşedinte doar dacă făcea tandem cu un candidat la preşedinţia PNL, altul în afară de cel care nici nu mai vrea să audă de el, Crin Antonescu.

Programul lui Orban

Ludovic Orban a prezentat care sunt, din punctul său de vedere, principalele obietive ale PNL în cazul în care va fi ales preşedinte. „Consider că astăzi pentru PNL mai importante decât alegerile prezidenţiale din 2014 sunt alegerile locale şi parlamentare din 2012. La alegerile locale îmi asum următoarele ţinte: câştigarea Primăriei Capitalei şi câştigarea a minimum 1.000 de primării din localităţile din ţară. Îmi asum obiectivul de a câştiga minimum 12 preşedinţii şi 20 de vicepeşedinţii de consilii judeţene. De asemenea, îmi asum obiectivul ca la aceste alegeri locale PNL să fie la un scor electoral care să nu fie măsurat în procente, ci pur şi simplu PNL să câştige alegerile din punctul de vedere al voturilor obţinute”, a spus Orban, citat de realitatea.net. În opinia lui Orban, „în urma ultimelor evenimente de pe scena politică atât PSD, cât şi PD-L vor dori schimbarea Legii electorale”. De aceea, Orban este convins că PNL trebuie să fie capabil să se confrunte cu schimbarea sistemului electoral.

Liberalii mehedinţeni, împărţiţi între Antonescu şi Orban

La Mehedinţi, unde ultimele alegeri, de la europarlamentare şi până la prezidenţiale, au avut pentru liberalii lui Liviu Mazilu, rezultate catastrofale, trupa lui Mazilu pare împărţită în două aripi, una pro Antonescu şi alta pro Orban. Preşedintele liberalilor mehedinţeni ar vrea să meargă pe mâna lui Orban, după cum confirmă tot mai multe surse din interiorul filialei, dar este în contradicţie cu tineretul şi femeile liberale, care ar vrea tot cu Antonescu. Ludovic Orban ar putea avea probleme şi cu alţi liberali mehedinţeni, pe care i-a marginalizat, cum ar fi Gheorghe Ovidiu. În postura de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Ovidiu ar putea fi excepţia ce contrazice dezideratele de potenţial preşedinte al PNL, acelea de a aduce mulţi reprezentanţi în administraţiile locale. Cu alte cuvinte, Orban vrea din 2012 minimum 20 de vicepreşedinţi de consilii judeţene, dar a aruncat afară din partid un actual vicepreşedinte judeţean. Gheorghe Ovidiu şi-a exprimat de exemplu intenţia de a merge tot pe mâna lui Crin Antonescu. Alte două ţinte preferate ale lui Liviu Mazilu, deputatul Viorel Palaşcă şi Virgil Daniel Popescu, vor participa ca delegaţi la Conferinţa Naţională, iar voturile lor ar putea da semnale importante în deciderea viitorului lider al PNL. Un alt personaj politic important din PNL Mehedinţi, Constantin Săceanu, pare a sta la cotitură, obiectivul său iminent fiind acela de a-i lua locul lui Mazilu la conducerea PNL Mehedinţi. Acest lucru ar putea fi realizat abia după ce liberalii vor ave un nou lider, drept pentru care expectativa este momentan pentru Săceanu varianta cea mai optimă. Ceea ce este sigur în tot acest peisaj pestriţ al politicii liberale din mehedinţi, este faptul că Liviu Mazilu pare a se agăţa cu disperare de o posibilă victorie a amicului său Ludovic Orban.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați