marți, februarie 16, 2010

DEBANDADĂ LA PSD




Au mai rămas 3 zile până la testul desprostănăcirii




PSD a intrat în zodia debandadei



Totul pare a fi o interminabilă debandadă în PSD-ul acestor zile premergătoare marelui şi crucialului moment 20 februarie 2010. se trag sfori, se fac promisiuni, se aranjează delegaţii după loialitate şi sprânceană şi se smulg de la aceştia promisiuni ferme că vor vota aşa cu o cere interesul liderului judeţean. Totul este amestecat şi garnisit cu o serie de declaraţii şi gesturi politice şocante făcute de nume grele ale social democraţilor. Năstase renunţă, Dragnea plânge după el, Ponta visează la scaunul suprem, Geoană se pregăteşte să fure, iar bătrâna şandrama comunistă anunţă patetic că pleacă definitiv la pensie. Grele vremuri în ograda lui Geoană.



Mai sunt exact trei zile până la testul alegerilor din PSD, un test ce poate fi numit, că tot este moda cognomenelor în acest partid, testul desprostănăcirii. Mai exact, pe 20 februarie, delegaţii aduşi din toată ţara vor încerca să limpezeacă lucrurile în cel de-al doilea partid de pe scena politică românească. Lovit din toate părţile de blestemul pierderii alegerilor şi de flăcările violete, Mircea Geoană încearcă să se agaţe de ultima lui şensă de a rămâne ancorat în prim-planul politic. O înfrângere ar putea însemna pentru cel pe care Iliescu l-a alintat „prostănacul” o prăbuşire în uitare şi o ieşire jenantă din viaţa politică. De aceea testul de pe 20 februarie este unul al desprostănăcirii sau dimpotrivă al veşnicei prostănăciri. La o miză atât de mare, efortul făcut de Geoană este pe măsură. Aproape că nu mai contează ideea de democraţie, necesară în interiorul unui partid cu pretenţii socialiste europene, atâta vreme cât Geoană îşi joacă la ruleta alegerilor soarta viitorului politic. Problemele lui Geoană nu sunt simple, pentru că pierderea alegerilor prezidenţiale, dar şi contribuţia de acum 5 ani la acelaşi gen de pierdere, nu pot fi trecute cu vederea, în ipostaza în care PSD a fost obligat să stea priponit în opoziţie încă mulţi ani. Pentru funcţia supremă în PSD s-au încscris în cursă, în afară de Geoană, lideri precum Adrian Năstase, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea. Jocurile de culise adâncite de Geoană au condus la gesturi extreme, unul dintre ele fiind retragerea din cursă a lui Adrian Năstase, iar mai de actualitate anunţul făcut de mentorul PSD – Ion Iliescu. Acum, judecând la rece, dacă anunţă Năstase că nu mai candidează, nu ar fi o aşa mare problemă, dar dacă tătucul comunist şi atotputernic şi tabăra roşie îşi ia jucăriile şi pleacă nervos, atunci situaţia este destul de dramatică. Ne amintim cu toţii faptul că bătrânul comunist ce a pus bazele PSD spunea cu câţiva ani în urmă că va ieşi din politică doar cu picioarele înainte. Ce l-a putut face pe Nea nelu să anunţe că pleacă taman acum, dacă nu presimţirea unei catastrofe iminente în PSD. Iar dacă cineva mai are dubii că PSD este plasat acum sub zodia nefastă a debandadei, trebuie spus că Mircea Geoană se zbate acum să rupă partidul în zeci de fărâme, doar pentru că are ambiţia de a rămâne la vârful lui. Nu se ştie dacă mai există precedentul unor alegeri asemănătoare în partidul fondat de Ion Iliescu, precedent în care să se fi ales delegaţi la Congresul Naţional, doar pe criteriul servilismului şi al non-valorii, precedent în care să transporţi la un eveniment crucial în istoria PSD o trupă liniştită de yes-man-i dubios de cuminţi, ascultători şi disciplinaţi.



Pericol de dezintegrare

Ambiţia lui Geoană de a mai primi un mandat în fruntea PSD, după ce a dovedit că nu mai merită acest lucru, ar putea costa partidul o dezintegrare istorică. Deja foarte mulţi parlamentari social democraţi au părăsit partidul în favoare grupului independenţilor. PSD se scindează în tabere rivale, oameni cu greutate din partid, precum Năstase, Mitrea, Victor Ponta, Liviu Dragnea, încep să strâmbe din nas, în timp ce geoană se mai bazează pe oameni controversaţi precum Vanghelie, Hrebenciuc, Ioan Toma, Adrian Duicu, Ion Prioteasa, Constantin Niţă, iar lista poate continua. Strategia gândită de Geoană, pentru a produce un sprijin în lanţ în filialele judeţene a fost una mai prostănăcească ca niciodată. Geoană a promis fiecărui şef de filială judeţeană că va fi numit vicepreşedinte în echipa sa. În acest fel, partidul o să aibă 42 de vicepreşedinţi, iar numărul imens al acestora le va da o neînsemnătate ierarhică invers proporţională cu funcţia pentru care se arată dispuşi să aranjeze alegerile din PSD. Dacă Geoană va fi păstrat la conducerea PSD, probabil că acest partid se va dezintegra sau pe româneşte de acest partid se va alege praful şi pulberea. Dacă deprostănăcirea nu se va produce, iar delegaţii la congres nu vor avea o revelaţie benefică de a alege, să zicem Victor Ponta, în cel mai scurt timp din acest partid vor rămâne doar oamenii de fatura celor care azi fac aranjamente de culise.



Semnale ale debandadei



Năstase se lasă păgubaş şi nu mai candidează, Victor Ponta refuză propunerea lui Geoană de a fi numărul doi în partidul condus de el, Ion Iliescu anunţă demisia iminentă din toate funcţiile politice şi izolarea de PSD, Marian vanghelie spune bancuri cu Geoană în direct la televiziune, iar delegaţi importanţi din judeţe refuză să facă parte din delegaţii telecomandate. Toate acestea luate pe ansamblu şi chiar individual sunt semnale clare că debandada nu mai are cale de întoarcere în PSD. Prăbuşirea este iminentă, iardescompunerea bate la uşă. În tot acest timp, în judeţe, precum cele ale Olteniei, se fac simulacre de conferinţe judeţene şi se aleg delegaţi la Congres numai buni de teleghidat. Numai dacă facem o simplă înşiruire a celor care îl sprijină pe Geoană, vom vedea că perspectivele sunt sumbre. De asemenea, dacă ne vom referi la judeţul Mehedinţi, vom vedea că aici, în timp ce înlăturarea samavolnică a unor oameni precum Eugen Nicolicea, Constantin Sârbulescu, chiar şi a bătrânului Constantin Dinu, refuzarea desemnării ca delegaţi a unor oameni cunoscuţi în PSD Mehedinţi, toate acestea sunt considerate victorii. Un exemplu luat la întâmplare, ne arată că un om care a făcut deliciul tuturor televiziunilor centrale lovind cu toporul în uşa sediului PSD Mehedinţi, Ştefan Medyansky, este un delegat de onoare la congres. Un alt tip de semnale vin din partea celor care au refuzat să plece la congres. Vicepreşedintele Nandi Covlea a fost desemnat, dar a refuzat politicos, Ion Sârbulescu a făcut la fel, iar vicepreşedintele Nicolae Tudorescu a preferat să meargă la schi în loc să vină la Conferinţa Judeţeană.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați