joi, februarie 11, 2010

contrabandă cu maşina de gunoi


 
foto Eugen Negoiţă. Fotografia este proprietatea exclusivă "Informaţia de Severin"


Maşinile BRANTNER în sprijinul traficanţilor de ţigări

Contrabandă cu maşina de gunoi

Situaţie inedită ieri, în faţa sediului IPJ Mehedinţi, în jurul prânzului, când o maşină de gunoi aparţinând operatorului de salubritate severinean BRANTNER SA a fost golită de poliţişti, deorece existau suspiciuni că în benă se aflau ţigări netimbrate. După ce mormanul de gunoi a fost basculat în plină stradă, nu mică le-a fost mirarea poliţiştilor să descopere 1800 de pachete de ţigări şi 12 litri de coniac UNIREA. Acestea proveneau de la un free-shop din vama Porţile de Fier I şi fuseseră ascunse în pubelele de gunoi. Şi ca să parafrazăm celebrele reclame la coniacul UNIREA, cei patru Dorei de pe gunoieră s-au ales cu câte un dosar penal pentru contrabandă.


O situaţie demnă de filmele de comedie, s-a petrecut ieri în Drobeta Turnu Severin. Pe la orele prânzului, o autoutilitară a firmei care efectuează servicii de salubritate în municipiu, BRANTNER SA, a fost golită cu totul în faţa sediului IPJ Mehedinţi. O mulţime de curioşi au asistat amuzându-se la spectacol, majoritatea având impresia că gunoiera s-a defectat. În câteva minute strada de lângă sediul poliţiei s-a transformat în groapă de gunoi, iar prin mormanul de cutii de carton şi alte mizerii, mai mulţi poliţişti căutau de zor. Scena era cu atât mai hazlie cu cât, dacă nu ar fi fost costumaţi în uniforme, scormonitorii semănau izbitor cu obişnuiţii oameni ai tomberoanelor. Căutarea nu a durat prea mult, deoarece în câteva minute din mormanul de deşeuri au răsărit 1880 de pachete de ţigări netimbrate de diferite mărci şi 12 de litri de coniac UNIREA, mai precis 12 sticle din respectiva licoare a câte 500 ml fiecare. Ulterior, fără prea mare greutate, s-a descoperit că acestea fuseseră luate din unul din free-shop-urile din Vama Porţile de Fier I. Cu 6 magazine de tip duty-free, Vama Porţile de Fier I a devenit în ultimii ani paradisul contrabandei cu ţigări. Practic nimeni şi nimic nu i-a putut opri pe traficanţi să introducă în ţară cantităţi imense de ţigări, unori şi cu complicitatea autorităţilor. Tirul de controale şi raziile poliţiştilor de frontieră din ultimele luni i-au determinat, însă pe contrabandişti să îşi pună fantezia la contribuţie.

Metodă inedită

După cum recunoaşte chiar directorul BRANTNER SERVICII ECOLOGICE SA, Punct de lucru Drobeta Turnu Severin, Constantin Traşcă, de la începutul anului, săptămânal, aceeaşi maşină a asigurat ridicarea gunoiului din vamă. Asta înseamnă că personalul de pe autoutilitară, un şofer şi trei manipulanţi, nu erau la prima abatere. Metoda, care ar fi operat cu succes multă vreme, dacă nu ar fi existat scurgeri de informaţii către poliţie, era foarte simplă: Ţigările erau introduse în pubelele din faţa magazinelor, iar deasupra erau aşezate gunoaie. Băieţii de la BRANTNER ridicau pubelele, după care la groapa de gunoi se distribuia marfa şi se încasau banii. Se pare că ieri gunoierii contrabandişti au avut mare ghinion, deoarece o informaţie primită de poliţişti a dus la formarea unei echipe mixte poliţie – poliţie de frontieră, care a oprit maşina de gunoi în dreptul localităţii Schela Cladovei. De aici, un echipaj de poliţie a însoţit-o până la IPJ. Purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi, inspectorul Nicolae Lohon spune că în cauză se efectuează cercetări, iar cele patru persoane, şoferul şi gunoierii, au fost audiate de poliţişti.

Dorele, dosar penal, mă?

Informaţiile primite de poliţişti erau sigure, aşa că împreună cu cei de la Poliţia de Frontieră, au aşteptat gunoiera în dreptul localităţii Schela Cladovei, la circa 10 kilometri de vamă şi au oprit-o. La descărcarea mărfii s-a putut observa faptul că gunoiul ridicat din vamă nu a fost introdus în malaxorul gunoierei, ci a fost lăsat în cupa din spate. Conduşi la poliţie şi audiaţi, cei patru au dat din colţ în colţ şi spre satisfacţia anchetatorilor, chiar s-au contrazis în declaraţii. Din surse din interiorul IPJ am aflat că în timp ce unul din gunoieri a declarat că nu ştia ce transportă, celălalt a spus că ducea ţigările la groapa de gunoi pentru a le distruge, deşi acest lucru nu se poate face decât în condiţii speciale, conform legii. Cazul a fost preluat imediat de poliţiştii de la serviciul Investigarea Fraudelor, iar cei patru Dorei s-au ales cu dosare penale pentru contrabandă. „În prezent, faţă de cei patru bărbaţi s-a întocmit dosare penale pentru comiterea infracţiunii de contrabandă, mai precis trecerea prin punctul de frontieră a unor produse accizabile a căror valoare depăşeşte 20.000 de lei, faptă pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani”, a precizat inspectorul Nicolae Lohon, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi.

O bilă neagră pentru BRANTNER

Incidentul nu poate fi decât o bină extrem de neagră pentru prestigiul firmei Brantner. Operatorul de salubritate din Severin va lua măsuri drastice faţă de cei patru angajaţi, mergând până la desfacerea contractului de muncă. este incredibil cum maşinile acestei firme au ajuns să fie implicate în acţiuni de contrabandă şi mai ales cum aceeaşi maşină să fie trimisă periodic la vamă, fără ca nimeni să verifice maşinile sau să îşi pună problema potenţialităţii contrabandei cu ţigări. Directorul punctului de lucru local al BRANTNER, Constantin Traşcă ne-a declarat că a aflat târziu despre incident, chiar de la directorul general al BRANTNER, de la Cluj şi că maşina cu pricina efectua săptămânal ridicarea deşeurilor din vamă, numai joia. „Voi lua măsuri drastice faţă de cei patru angajaţi, cărora li se va desface contractul de muncă pentru abuz în serviciu. Sunt consternat de cele întâmplate, am avut tot timpul impresia că cei patru angajaţi erau oameni muncitori şi necăjiţi. M-am înşelat!”, ne-a declarat Constantin Traşcă.

2 comentarii:

  1. intii i-au batut ca sa spuna . cind au inceput sa spuna (ale cui sunt tigarile) i-au mai batut odata , ca sa taca ....

    RăspundețiȘtergere

comentați