duminică, ianuarie 17, 2010

Primarul LĂCUSTĂ


Mic tratat de jupuit bugetul local aplicat de edilul şef al Orşovei, Constantin Brăgaru

Primarul lăcustă

Isprăvile cu iz penal al primarului Constantin Adrian Brăgaru încep să iese la lumină una câte una. pe măsură ce vin noi informaţii despre lunga listă de matrapazlâcuri din primul an şi jumătate de mandat, dosarul de peste 1000 de pagini la care procurorii lucrează de zor începe să se apropie de momentul final: CĂTUŞELE. Camera de Conturi Mehedinţi consemna în urmă cu doar o lună abateri înfiorătoare şi prejudicii de sute de milioane de lei. la toate acestea se mai adaugă realizarea unor studii de fezabilitate extrem de costisitoare fără nicio finalitate, dar şi inducerea în eroare a Consiliului Local prin dosirea unor adrese. Într-un cuvânt exercitarea mandatului dat lui Brăgaru prin vot de orşoveni s-a transformat într-o riscantă aventură penală.

A trecut doar un an şi jumătate de la preluarea postului de primar al municipilui Orşova de către Adrian Constantin Brăgaru. Un timp destul de scurt, dar în care edilul şef a avut timp să devină campionul absolut al fărădelegilor şi al minciunii. Primarul COBRA, denumit astfel după firma cu acelaşi nume care lucra cu ani în urmă pentru municipalitatea orşoveană, Brăgaru aduce mai degrabă cu un fel de Lăcustă Vodă al municipiului de la Golful Cerna. Lăsăm deocamdată proiectele inutile plătite din bani publici, printre care achiziţionarea unor CD-uri în valoare de 5000 de lei pentru a învăţa copiii Orşovei limba engleză şi intrăm frontal în raportul Camerei de Conturi nr. 27/2009 cu privire la dezastrul financiar şi prăduiala devenită lege la Primăria Orşova. În urma acţiunii de verificare pe parcursul exerciţiului financiar al anului 2009, efectuată la Primăria municipiului Orşova, nota de constatare dă de gândit şi celor mai neavizaţi cititori, darămite procurorilor. Primarul Bărăgaru a angajat municipalitatea în contractarea unui împrumul de 3.500.000 de lei, cu o maturitate de 10 ani, pentru a cumpăra în bloc SCGCL Orşova, în cuprinsul acestei achiziţii aflându-se şi bunuri care fac obiectul unor litigii aflate în prezent pe rolul instanţei de judecată de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mai precis sediul societăţii şi terenul aferent, bunuri care de drept aparţin domeniului public. Cu alte cuvinte, Brăgaru încerca să ia bani cu împrumut, pe spinarea bieţilor orşoveni, pentru a cumpăra bunuri ce deja erau pe domeniul public al Orşovei. Pe de altă parte, lista de investiţii pe anul 2009 a fost modificată pentru a se cumpăra un utilaj foarte scump, care nici măcar nu a fost înregistrat în patrimoniul privat al instituţiei, cu alte cuvinte instituţia a dat bani pe ceva ce, scriptic, nu deţine nici acum. Tot sub domnia lui Lăcustă Vodă, bilanţul contabil a fost denaturat, iar bugetul local şi aşa destul de sărac a fost prejudiciat cu multe sute de milioane de lei. probabil că procurorii care cercetează acest caz vor urgenta cercetările, astfel încât acest primar să fie tras la răspundere cât mai urgent, asata până când nu apucă să distrugă tot.

Utilajul invizibil

printr-o hotărâre a Consiliului Local din martie 2009, s-a aprobat cu mare greutate şi la limită introducerea pe lista de investiţii publice aferentă anului 2009 achiziţionarea unui cilindru compactor în valoare de 35.000 lei, având ca sursă de finanţare bugetul local. „În urma modificării programului de investiţii, ordonatorul de credite achiziţionează cu factura 956121/15.04.2009, cilindrul –compactor în valoare de 10.080 euro, factură compusă din: valoare a de achiziţie a utilajului – 8000 euro; valoarea transportului – 400 euro; TVA aferent – 1680 euro. Echipa de audit constată că valoarea de 10.080 euro depăşeşte suma de 35.000 lei cuprinsă şi aprobată prin programul de investiţii, deoarece potrivit cursului de schimb euro – leu de la data facturării 10.080 euro înseamnă 42.336 lei”, se arată în nota de constatare a Camerei de Conturi Mehedinţi. După ce3 că a dat mai mulţi bani decât erau prevăzuţi în rectificarea de buget pentru un utilaj inutil, s-a descoperit că, scriptic, acest utilaj nu a fost înregistrat în patrimoniul privat al Primăriei şi nici plătit. Cu toate că utilajul nu există potrivit documentaţiei, el a lucrat pentru Primărie şi pentru el s-au decontat 1393 de lei, contravoaloarea a 390 de litri de motorină, în perioada 10 aprilie – 29 iunie 2009.

I-a minţit pe consilieri

Primarul Brăgaru mai are şi alte obiceiuri interesante. toate adresele care vin către Consiliul Local Orşova sunt interceptate de el şi unele ascunse, iar altele distruse, după preferinţă. Aşa s-a întâmplat şi cu adresa 1391/17.12.2009, înregistrată la Consiliul Local sub numărul 1037/22 decembrie 2009, adresă venită de la Camera de Conturi Mehedinţi. Nici nu e de mirare că primarul a ascuns de ochii consilierilor documentul, deoarece, dacă îl prezenta în plenul CL, aşa cum spune legea, consilierii s-ar fi crucit sau chiar ar fi sucombat dacă ar fi avut probleme cardiace. De la un cap la altul documentul incriminează ilegalităţi şi prejudicieri ale bugetului local, în cuantul de sute de milioane de lei. Fără vreul comentariu inutil, vom cita direct din adresa dosită de primar: „datele din bilanţul contabil încheiat pe anul 2008 sunt denaturate, în sensul că soldul raportat la finele anului 2008, aferent activelor fixe a fost diminuat cu cu suma de 307.5668,08 lei (peste 3 miliarde lei vechi). Prin necalcularea, neînregistrarea şi neîncasarea impozitului pe teren şi a taxei de pentru utilizarea temporală a locurilor publice, veniturile bugetului local au fost diminuate cu suma totală de 8.535,30 lei, inclusiv majorările de întârziere. Contribuţia datorată bugetului de stat din impozitul pe venit a fost diminuată nejstificat cu suma de 3.564 lei. Instituţia a plătit memebrilor comisiei de licitaţii unele îndemnizaţii, în sumă netă de 11.409 lei, în cuantum de 80% din contravaloarea caietelor de sarcini, în condiţii de prejudiciere a bugetului local, prejudicii ce nu au fost recuperate, determinând totodată şi viramente în plus către bugetele publice în sumă totală de 8.646 lei. În acelaşi timp s-au efectuat plăţi nelegale de 13.619,83 lei către SC SERVICII PUBLICE SRL, al cărei acţionar este, plăţi ce nu pot fi susţinute de documente justificaţive din care să rezulte realitatea efectuării acestora”. Deci, după cum se vede, primarul este catalogat şi chiar asociat, prin toate documentele de control ale unor instituţii abilitate ale statului, cu termeni ca „prejudiciu”, „plăţi ilegale” şi altele. Tristă carete de vizită pentru un edil şef al unui municipiu ce se prăbuşeşte pe zi ce trece, Orşova.

Cine se scuză, se acuză!

Consilierul local Constantin Negulescu precizează: „Este ieşit din comun acest comportament de hoţ manifestat de primar, adică dacă adresa era pentru noi consilierii trebuia să ajungă la noi nu la el, iar dacă a primit-o accidental să ne-o remită. O asemenea adresă trebuia supusă atenţiei consilierilor locali, în plen, în prima şedinţă, deoarece era vorba de prejudicierea bugetului local şi de bani publici, banii cetăţenilor din Orşova” „Nu este nicio problemă, totul este foarte corect ca operaţiune. Cei de la Curtea de Conturi aşa au constatat ei, dar noi am plătit şi după aceea ne-am recuperat creanţele nelegale. Probabil că sunt cercetat, ei zic că am făcut ceva nelegal cumpărând acele bunuri, dar nu eu, e hotărâre de Consiliu Local, vedeţi că ei nu fac referire acolo la vreo infracţiune sau la o abatere de asta penală, ei constată că s-a plătit o sumă, iar suma aceea s-a recuperat, nu e nicio problemă”, a explicat primarul Orşovei. De asemenea, edilul şef spune că este acoperit de o hotărâre de consiliu local: „HCL de cumpărare în bloc a bunurilor SCGCL a fost atacată de consilieri, dar a rămas definitivă, s-a făcut cercetare dar nu s-a dovedit că aluat primarul bani, că şi-a însuşit vreun folos ceva”.  Tutuşi, ele ste contrazis de consilieri, iar unul dintre aceştia, nimeni altul decât fostul primar Constantin Negulescu spune: „Este un abuz ceea ce a făcut domnul primar. Eu îi cer încă o dată, în mod responsabil să îşi dea demisia, el nu mai are nicio autoritate morală şi nici încrederea CL şi dă dovadă de nesinceritate faţă de partidul care l-a propulsat. Este un om fără caracter!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați