duminică, ianuarie 31, 2010

circ la consiliul local orşova




Consiliul local Orşova sub zodia circului

Primarul Brăgaru face pe prostul

O şedinţă de Consiliul local municipal la Orşova este, de fiecare dată un prilej deosebit pentru scene demne de filmele cu Stan şi Bran. Aproape nicio şedinţă nu este lipsită de tensiuni, de când fotoliul de primar a fost ocupat, în iunie 2008, de Constantin Adrian Brăgaru. Proiectele importante trec pe fondul unei degringolade create cu premeditare, iar certurile şi acuzaţiile reciproce între primar şi consilieri sunt la ele acasă. În ultima şedinţă, primarul dă vina pe aparatul de specialitate pentru rapoartele Camerei de Conturi ce au generat un dosar penalş pentru edilul şef.

28 ianuarie 2010 este data la care Consiliul Local Orşova s-a întrunit în şedinţă ordinară, pentru a discuta 12 proiecte pe ordinea de zi, plus 6  puncte definite precis la rubrica „Diverse”. Printre proiecte s-au aflat şi unele deosebit de sensibile, precum rapoartzele întocmite de Curtzea de Conturi, cu privire la cheltuirea nejudstificată a unor fonduri bugetare, modificarea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubritate, precum şi alte probleme ale municipalităţii orşovene. Tot în şedinţa cu pricina, ne-a fost dat, cum rar se mai întâmplă în ultimii ani în România, ca doi consilieri să condamne demersurile presei de a scoate la iveală scandalurile financiare ale municipalităţii. Consilierii Nicolae Manea (PNL) şi Petre Isac (PDL) au condamnat apariţia în presă a unor probleme legate de cheltuirea abuzivă a banilor publici, cei doi încercând cghiar să dea lecţii de bună purtare jurnaliştilor, care în opinia lor ar trebui „să se documenteze mei bine şio să nu mai scrie prostii despre Orşova”. Capul de afiş al şedinţei l-a ţinut o altercaţie între primarul Constantin Brăgaru şi consilierul Constanti Negulescu (fostul primar al Orşovei din perioada 2004 – 2008). Profitând de rubrica „Diverse”, cei doi au început să se bălăcărească şi să ridice tonul unul la celălalt, în timp ce preşedibntele de şedinţă, consilierul Petre Isac, a asistat tâmp la circ fără să ia atitudine. Aparent liniştită, şedinţa s-a transformat rapid într-un circ, în care fiecare a încercat să se dea cât mai grozav şi să arate că e cel mai bine pregătit să reprezinte cetăţenii votanţi. Consilierii Petre Isac (preşedinte de şedinţă), Nicolae Manea, Dumitru Pătăşanu, Constantin Negulescu şi chiar primarul Constantin Brăgaru au intrat într-o polemică demnă de o cauză mai bună.

Proiecte sensibile

Ordinea de zi a avut cel puţin două proiecte sensibile, înainte de a se trece la rubrica „Diverse”, unde discuţia pe margine rapoartelor Camerei de Conturi a generat scandal şi nervozitate. Unul din proiecte, aflat la punctul 9 pe ordinea de zi cu titulatura „Proiect de hotărâre privind aderarea Municipiului Orşova prin Consiliul local la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Mehedinţi”, care era pregătit să se deruleze în asentimentul primarului Brăgaru, omul care se zbate din răsputeri să rezilieze contractul cu operatorul FLORICOLA SA, pentru a tranşa un conflict mai vechi cu omul de faceri Constantin Popescu, a trecut cu un amendament imnportant. Este vorba de amendamentul formulat de consilerul Negulescu, care prevede că în cazul înfiinţării respectivei Asociaţii, contractul încheiat se va modifica doar prin negociere directă cu operatorul de salubritate. Totuşi, aici trebuie spus că, după obiceiul încetăţenit de primar, votul s-a făcut pe fondul unei tulburări a şedinţei, prin crearea unei turbulenţe şi profitarea de neatenţia consilşierilor. Concret, de fiecare dată când un proiect de hotărâre este sensibil sau contravine intereselor primarului, acesta se vorbeşte în prealabil cu consilierii şi crează turbulenţe în timpul votului. În timp ce consilierii se ceartă sau nu sunt suficient de atenţio, secretarul şi preşedintele de şedinţă strigă: „Cine este pentru, împotrivă, se abţine cineva, deci cu unanimitate proiectul a trecut!”. Proverbială a fost de această dată reacţia consilierului Constantin Florea, care la un moment dat, buimac, a strigat: „Ce, s-a votat, că nu am fost atent? Ce mama dracului am votat că nu mai înţeleg nimic?” Al doilea proiect sensibil s-a dovedit cel al modificării contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubritate, dar aici primarul a făcut un pas înapoi şi a scos de pe ordinea de zi proiectul, pentru a nu crea scandal.

Cum să faci pe prostul la rubrica „Diverse”

Două rapoarte ale Camerei de Conturi Mehedinţi au făcut deliciul punctului „Diverse” de pe ordinea de zi. Deşi primarul Constantin Adrian Brăgaru are un dosar penal pe considerenrtele disfuncţionalităţilor găsite de Camera de Conturi, acesta a considerat că trebuie să facă pe prostul şi să ia act de rapoartele respective dând vina pe aparatul de specialitate al primarului. Un împrumul de peste 3,5 milioane lei contractat de municipalitate pentru achiziţionarea fostului SCGCL Orşova, plimbarea sumei de 100.000 lei dintr-un cont în altul, cumpărarea unui utilaj care nu a fost recepţionat de primărie şi care a fost plătit cu mai muţi bani decât aprobase Consiliul Local sunt doar câteva din acuzele care i se aduc primarului din Orşova. Cu toate aceste, primarul dă vina pe aparatul de specialitate, despre care spune că va răspunde în faţa legii şi că va fi sancţionat corespunzător. „Domnule primar, vă faceţi responsabil pentru iresponsabilitatea cu care aţi gestionat banii publici”, i-a strigat consilierul Negulescu primarului Brăgaru.

Consilierii nemulţumiţi că sunt pe prima pagină

„Nu ştiu dacă aţi observat, de o lună de zile suntem pe prima pagină în toate ziarele. Băgaru şi Consiliul Local! Nu ştiu dacă nouă ne face onoare să fim pe prima pagină mereu şi dacă ne face onoare ca unii consilieri să dea informaţii presei”, spune consilierul municipal Nicolae Manea. „Eu cred că şi presa greşeşte foarte mult, de multe ori nu ştiu de unde află nişte lucruri care nu ştiu cât sunt de adevărate”, şi-a dat cu părertea şi preşedintele de şedinţă, consilierul PDL Petre Isac.

4 comentarii:

  1. Cam exagerezi de fiecare data. In plus, d-le mare ziarist, documenteaza-te care este numele personajelor la care faci referire in articole, nu de atla, dar te faci de mare rahat botezandu-i, doar pt ca nu iti faci meseria cum trebuie. Din lipsa de informatii te apuci si inventezi pana si prenumele acestora.Hai jet!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Romeo, cu cat te plateste Popescu sa papi caca zilnic????????????????

    RăspundețiȘtergere
  3. bragaru nu te mai deghiza de puscarie nu scapi.si singuru bun casa lu mama soacra va ajunge la bugetul local.cind esti prost asa patesti.pregatestete timpul sa scurtat.cei mai fericiti vor fi locuitorii orsovei cind vor scapa de tine.pa.........

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca ar fi timpul sa decizi; DEMISIE sau SINUCIDERE domnu MECCCCCCANIC.

    RăspundețiȘtergere

comentați