vineri, ianuarie 01, 2010

ANUL POLITIC 2009 IN MEHEDINTI



Anul politic 2009 a fost unul agitat în Mehedinţi




Se încheie un an deosebit de agitat pentru scena politică mehedinţeană. Un an plin de schimbări, de surprize, de grandoare şi decădere pentru mulţi din actorii politici. De unii poate că nu se va mai auzi niciodată, de alţii probabil că se va auzi prin instanţele de judecată. A fost un an cu alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, cu emoţii în toate taberele, dar cu un final fericit. Anul 2009 a adus marea schimbare din toate punctele de vedere.

Evenimentele majore care au marcat viaţa politică a anului 2009 sunt legate de două momente importante: alegerile europarlamentare şi alegerile prezidenţiale. În jurul acestora, dar şi în strânsă legătură cu ele, mutaţii semnificative s-au produs şi la nivelul conducerii Consiliului Judeţean, dar şi al conducerilor PSD şi PNL. Pentru unii, fericirea a fost de scurtă durată, iar banii s-au cheltuit în campanii inutile şi fără vreun final satisfăcător, pentru alţii, aventura politică a durat puţin peste 10 luni, iar ca să fim mai concişi, pentru alţii totul s-a terminat în câteva clipe şi au fost trimişi în binemeritatul anonimat din care au provenit. Dar să le luăm pe rând! La PSD, visul de mărire al lui Adrian Duicu nu a durat decât o vară, la fel ca în fabula în care broasca a încercat să se umfle pentru a ajunge cât boul, dar a sfârşit prin a crăpa. Adrian Duicu a pierdut rapid şi postul de vicepreşedinte al CJ Mehedinţi şi e la un pas să piardă şi preşedinţia partidului. La PNL, Liviu Mazilu a trecut printr-o conferinţă judeţeană unde a ieşit victorios în faţa contracandidatului său, deputatul liberal Viorel Palaşcă, dar cu sprijin masiv din partea prietenului său, Adrian Duicu. PD-L a reuşit ceea ce electoratul mehedinţean şi-a dorit atunci când a votat componenţa Consiliului Judeţean Mehedinţi, adică să aibă majoritaea. A fost greu, dar nu imposibil. Acum, în locul vicepreşedinţilor Adrian Duicu şi Liviu Mazilu, pe preşedintele CJ, Marius Bălu, îl secondează Andi Nodiţ (PD-L) şi Gheorghe Ovidiu (PNL).

Alegeri europarlamentare

Deşi Alianţa PSD+PC s-a considerat învingătoare, în realitate, democrat-liberalii au fost adevăraţii laureaţi ai alegerilor europarlamentare din Mehedinţi. Raţionamentul este cât se poate de simplu: diferenţa între social-democraţi şi democrat-liberali a fost de doar 1,46%, asta în condiţiile în care dacă cei 2,5% ai Elenei Băsescu se cumulează cu cei 35,62% ai PD-L, rezultă un scor final de 38% în favoarea familiei democrat-liberale. Potrivit rezultatelor finale comunicate de BEJ, PSD+PC a obţinut cu 1256 de voturi mai mult decât PD-L. Pe locul al treilea s-a aflat PNL, cu 15,08 la sută, urmat de PRM, cu 7,7 la sută. Elena Băsescu a fost votată de 2226 de alegători din cei 88.994 prezenţi la vot, obţinând 2,5 la sută. PNŢ-CD a reuşit 1 la sută, restul competitorilor obţinând sub 1 la sută. Procentual, situaţia finală de la Mehedinţi a fost următoarea: PSD+PC – 37,08 la sută, PD-L – 35,62 la sută, PNL – 15,08 la sută, PRM – 7,7 la sută, Elena Băsescu – 2,5 la sută, PNŢ-CD – 1 la sută. Interesant este faptul că nu mai puţin de 365 de votanţi au ales UDMR, un partid aproape inexistent în Mehedinţi. Situaţia pe urban este net în favoarea PD-L care a câştigat în patru din cele cinci centre urbane mehedinţene. În Severin, PD-L a luat 33 la sută faţă de 26 la sută, PSD. Judeţul Mehedinţi a devenit, încă de la primele estimări privind prezenţa la vot, celebru, la un moment dat fiind chiar pe primul loc în ceea ce priveşte prezenţa la vot în mediul rural.

Alegeri prezidenţiale

În mod cu totul inexplicabil, faţă de tot ceea ce echipa PD-L a realizat în Drobeta Turnu Severin şi Mehedinţi, mehedinţenii au votat mai mult cu Mircea Geoană decât cu Traian Băsescu. A trebuit ca adevăraţii români cerebrali din Banat, Crişana, Transilvania şi cei din diaspora să încline balanţa în favoarea lui Traian Băsescu. Asta a însemnat începutul sfârşitului pentru liderul PSD – Adrian Duicu, care acum este vânat de propriii săi colegi, fiind la un pas de a fi linşat politic după aproape un an de la instalarea sa pe scaunul furat lui Eugen Nicolicea.




Un comentariu:

  1. DUICU UN AFACERIST- CE FACE PE POLITICIANUL- BANUIT CA A OMORAT ZIARISTI!
    ALERTA CIVIC MEDIA: ZIARIST MORT. SOTIA CREDE CA A FOST OTRAVIT. ANCHETA TRENEAZA.

    Ziaristul de investigatii Costin Badoiu a murit miercuri seara in conditii suspecte. Sotia sa si medicul sau de familie considera ca jurnalistul a fost otravit. In ultima saptamana ziaristul primise mai multe telefoane de amenintare. Asociatia Civic Media solicita institutiilor statului sa se implice in solutionarea imediata a cazului si cere organizatiilor media nationale sa se solidarizeze pentru aflarea adevarului asupra mortii colegului nostru. Civic Media isi rezerva dreptul sa alerteze organizatiile internationale de aparare a drepturilor jurnalistilor in cazul in care ancheta va fi impiedicata de elementele suspecte care l-au amenintat pe ziaristul Costin Badoiu inainte ca acesta sa moara. Inmormantarea a avut loc sambata. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Costin, NU TE VOM UITA!

    ZIARUL: Ziarist asasinat la comanda politica

    Ziaristul de investigatii Costin Badoiu – semnatarul mai multor anchete si dezvaluiri despre membri marcanti ai arcului PSD-PNL, a murit subit in casa unor prieteni, la doar cateva ore dupa ce primise amenintari cu moartea, telefonic, de la Adrian Duicu, presedintele executiv al PSD Mehedinti si sef al SNP PETROM local. In ultima saptamana – spun rudele si colegii jurnalistului - acesta a fost amenintat cu moartea si de catre liberalul Ion Oprescu, primarul localitatii Baia Mare. Costin Badoiu, in varsta de 39 de ani, a scris la mai multe publicatii, printre care „Adevarul“ si ZIUA, iar de aproape doi ani lucra la saptamanalul doljean „Indiscret“. Dorin Iacob, fost ofiter SRI, apropiat al lui Virgil Magureanu a fost nasul de cununie al ziaristului.
    Ultima ancheta, in curs de finalizare, cerceta implicarea mai multor oameni de afaceri din Baile Herculane, conectati politic la nivel clientelar. Unul dintre prietenii lui Costin Badoiu, aflat langa acesta in perioada anterioara decesului sau subit, ne-a declarat: „I-a sunat telefonul si o voce de barbat l-a amenintat cu moartea spunandu-i: Cat crezi ca o sa mai scrii asa? Nu o sa sfarsesti bine, ba, ziaristule!“. Prietenul ziaristului l-a auzit pe Costi Badoiu zicandu-i interlocutorului sau: „Nu mai bateti campii, domnu’ Duicu, ca nu o sa imi puneti niciodata pumnul in gura, o sa va fac plangere penala!”. Colegii si apropiatii ziaristului confirma si ei ca, saptamana trecuta, Badoiu a mai fost sunat – iar el a si inregistrat convorbirile telefonice respective – de catre Adrian Duicu, dar si de primarul liberal Ion Oprescu, in urma publicarii anchetei de presa referitoare la implicarea celor doi politicieni intr-o deturnare de fonduri in valoare de mai multe sute de miliarde de lei. Desi ziaristul a prezentat inregistrarile politistilor de la IPJ Mehedinti, acestia nu au luat nici un fel de masura.
    „SOTUL MEU A FOST OTRAVIT“

    RăspundețiȘtergere

comentați