duminică, octombrie 11, 2009

Mircea Grosu redă Drobetei strălucirea istorică

Cetatea Severinului pusă în valoare cu fonduri europene

Peste 14 milioane de euro vor veni la Primăria Severin pentru reabilitarea Palatului Cultural Theodor Costescu şi a Cetăţii Medievale a Severinului, lăsată în paragină de administraţia de tristă amintire din perioada 1992 – 2008. Este un vis mai vechi al viceprimarului Mircea Grosu, pentru care a bătut la porţile autorităţilor de implementare şi a cerut bani europeni. Două perle ale istoriei, culturii şi civilizaţiei acestui minunat colţ de ţară vor fi exploatate astfel la întregul lor potenţial turistic. Ceea ce va rezulta după lucrările de reabilitare este o bijuterie, iar în interiorul acesteia se vor putea găsi suveniruri şi expoziţii de artă. Viceprimarul Mircea Grosu, cel care pe 7 iunie 2009 trebuie votat pentru a deveni europarlamentar arată severinenilor că este prima autoritate locală care face enorm pentru urbea aceasta pe cât de minunată pe atât de uitată de edilii anacronici pe mâinile cărora a ajuns timp de 12 ani.

Cetatea Medievală străjuită de bulevardul Dunării şi lăsată în paragină ani de-a rândul nu a făcut decât să arunce cu norori pe obrazul acestei minunate urbe, prin mostra de nepăsare şi delăsare cu care se oglindea în ochii tuturor celor care treceau ca turişti pe locurile prin care acum peste 2000 de ani armatele imperiale ale Marcus Ulpius Traianus intrau în Dacia. Ruine îngropate în mizerie şi un picior din faimosul pod construit de strălucitul inginer al antichităţii Apollodor din Damasc au oripilat pe toţi cei care au trecut prin acest oraş al cărui nume începe cu Drobeta, mai ales că nesimţirea cu care istoria a fost lăsată de izbelişte era dublată de lipsa oricărui mod de a informa turiştii că se află la poarta latinităţii. Nu mai vorbim desigur de lipsa de inspiraţie a administraţiei conduse de fostul prim secretar comunis Constantin Dinu de a nu exploata turistic şansa unică de a sălăşui pe locurile prin care ilusştrii noştri înaintaşi au trecut spre a rămâne în istorie. Cum niciodată nu e prea târziu, acum un an când echipa de la conducerea Primăriei formată din primarul Constantin Gherghe şi viceprimarii Mircea Grosu şi Nicolae Paponiu se instala, viceprimarul european Mircea Grosu a luat taurul de coarne şi a căutat fonduri europene pentru a scoate la lumină cea mai de preţ moştenire a acestor locuri: istoria. Nimeni nu mişcase un deget până la acea vreme şi nimeni nu căutase izvorul fondurilor europene, cea mai bună modalitate de a aduce bani în favoarea dezvoltării acestui municipiu. Niciun euro nu intrase de la Uniunea Europeană în Primărie nici în perioada de preaderare, dar nici după 2007, când România era deja membru cu drepturi depline al UE. Acest trecut întunecat nu poate demonstra decât că puterea stă în mâinile celor mulţi, care prin votul lor au adus la Primărie specialişti. Mircea Grosu, expertul fondurilor europene este un specialist adus în fruntea urbei de votul limpede şi responsabil exprimat de locuitorii Severinului.

14 milioane de euro şi un proiect unic

În aceste zile avem bucuria împlinirii unui vis, dar şi certitudinea că oamenii de valoare de la Primărie, că oameni de valoarea lui Mircea Grosu nu au stat degeaba. Un proiect în valoare de 14 milioane de euro a fost aprobat şi a obţinut finanţarea, iar până în toamnă, când se va încheia licitaţia, va fi demarat. Este vorba de proiectul intitulat „Reabilitarea Palatului Cultural Theodor Costescu şi a Cetăţii medievale a Severinului”. Luate separat ambele obiective ce vor intra în reabilitare profundă sunt simboluri ale trecutului glorios al acestor locuri, urme ale istoriei şi culturii acestui municipiu şi a acestei zone de la malul Dunării. La palatul dăruit municipalităţii de ctitorul său, marele Theodor Costescu, se vor face, după cum spune Mircea Grosu, subzidiri, restaurări şi interiorul se va readuce la tipicul iniţial, sălile de un farmec aparte vor reveni la mărimea şi grandoarea la care au fost proiectate, iar monumentalitatea edificiului va fi readuisă la lumină. De asemenea se va reface şi frumoasa grădină de vară uitată în buruieni în ultimii ani. Despre cetatea medievală se poate spune că va fi readusă la lumină redându-i-se strălucirea istorică. Prin săpături profunde de jur împrejurul cetăţii, zidurile vor fi scoase la lumină, iar alături de turnul lui Sever, care străjuieşte zona se va dezgropa şi celălalt turn. Chiar şi ruinele bisericuţei din interior vor fi readuse la lumină. „Vom amenaja în incintă un pavilion expoziţional, vom realiza rampe de acces moderne şi vor construi, respectând arhitectura şi modul de îmbinare al vechiului cu noul, un magazin de suveniruri, un pavilion unde se pot expune lucrări de artă şi ceramică şi multe altele. Este cel mai ambiţios proiect al nostru, dar după ce va fi gata va arăta ca în vis. Niciun turist nu va mai pleca de aici fără amintiri dintre cele mai plăcute”, spune Mircea Grosu. Viceprimarul mai spune că în numai un an de la alegerile locale, Mehedinţiul a atras fonduri europene în valoare de peste 50 de milioane de euro. Toate în beneficiul oamenilor acestor locuri, care au avut inspitraţia de a alege specialişti.

Podul lui Traian şi castelul de Apă

Podul lui Traian şi Castelul de apă vor fi şi ele puse în valoare de ideile europene ale viceprimarului Mircea Grosu. Alte 3 milioane de euro vor fi atrase prin participarea la lansarea primului apel pentru propuneri de proiecte în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România Serbia. „Vom realiza o hologramă animată a Podului, care va putea fi văzută de toţi cei ce vin la ruinele piciorului acestuia. Turiştii vor putea astfel să vadă pe viu cum arăta bijuteria inginerească realizate acum 2000 de ani de Apollodor din Damasc. De asemenea, o altă ideea ce o voi pune în practică este redarea în circuitul turistic a Castelului de Apă”, explică Mircea Grosu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați