Dosarul penal în care primarul Orşovei, Constantin Brăgaru, este cercetat pentru infracţiuni destul de grave, a ajuns, în sfârşit, pe masa de lucru a procurorilor de la Parchetul Orşova şi este în curs de soluţionare. Aşteptăm cu interes finalul şi avem încredere în faptul că nu există nicio şansă ca dosarul să fie „spălat”.
Unul dintre cele mai complicate, dar şi mai mediatizate dosare penale, în care este implicat un primar mehedinţean, este în momentul de faţă pe masa de lucru a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, după ce timp de doi ani, poliţia a lucrat la el şi a adunat probe şi documente, în greutate de zeci de kilograme. Dosarul 273/P/2009, a fost deschis acum doi ani, după ce edilul-şef al Orşovei a fost bănuit de o afacere imobiliară de răsunet, centrată în jurul fostei SCGCL Orşova, unitate aflată în lichidare judiciară. În timp, la dosar s-au adăugat mai multe file, mai multe afaceri şi s-au cerut mai multe expertize şi contra-expertize. De asemenea, prima dintre expertizele contabile judiciare a fost contestată şi bănuită de măsluire, drept pentru care s-a plătit o a doua expertiză. De această dată, un număr de patru experţi contabili au lucrat, în perioada 1 iulie 2010 – 24 septembrie 2010, la un document care are peste 60 de pagini şi care a vizat un număr de 27 de obiective de controlat. Dacă la prima expertiză au lucrat doi experţi contabili, unul numit de IPJ Mehedinţi, iar celălalt de Constantin Brăgaru, la cea de-a doua expertiză, experţii au fost următorii: Ungureanu Levina – numită de Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Mehedinţi; Dîrpeş Nicolae – angajat de consilierul municipal Ana Ramona Roată; Cireaşă Ion – angajat de primarul Constantin Brăgaru şi Stuparu Elena – expert angajat de consilierul municipal Constantin Negulescu. „Împrejurările în care a luat naştere litigiul sunt determinate de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi înşelăciune, comise în dauna bugetului local al Primăriei Orşova”, se arată în motivarea celei de-a doua expertize contabile judiciare.
Chinurile unui dosar penal
Timp de doi ani şi jumătate, cercetările la dosar au fost instrumentate de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi, iar de vreo câteva ori dosarul s-a dus către Parchet, s-a întors înapoi la IPJ şi iarăşi la Parchet. Un timp chiar, poliţiştii şi procurorii au lucrat împreună la caz. În ianuarie 2011, printr-o adresă către Consiliul Local Orşova, IPJ Mehedinţi cere ca în termen de 5 zile să i se comunice dacă acest for legislativ local e dispus să se constituie ca parte civilă în ceea ce priveşte prejudiciul cauzat prin cumpărarea bunurilor fostei SCGCL Orşova. Consiliul Local se reuneşte în şedinţă de îndată şi cu mari sforţări reuşeşte să voteze o hotărâre prin care se constituie parte civilă. Totuşi, în încercarea de a tărăgăna lucrurile, secretarul municipiului Orşova, Marian Boţilă, aduce obiecţiuni odată cu semnarea hotărârii. În dosarul penal 273/P/2009 există o listă lungă de învinuiţi pentru săvârşirea unor infracţiuni grave. Astfel numiţii Brăgaru Constantin Adrian, Munteanu Emilia, Oprea Dragoş Jan, Tuinea Elisabeta, Slavoia George Daniel, Ispir Letiţia, Trăistaru Ion, Băcilă Ionela Petrişoara, Boţilă Elena, Grădinaru Valentina, Ghergulescu Maria, Alexa Puiu Mircea şi Ciucur Oprescu Constantin, sunt învinuiţi de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, contra intereselor publice, înşelăciune şi evaziune fiscală, fals intelectual.
Răspuns oficial
Curioşi să vedem ce s-a mai întâmplat cu celebrul dosar Brăgaru, am solicitat, printr-o cerere în baza Legii 544, Legea accesului liber la informaţiile de interes public, să ni se comunice care mai este stadiul procesual al dosarului. „Subsemnatul CRÎŞMARU ROMEO DORIAN, redactor şef al cotidianului <<Informaţia de Severin>>, prin prezenta formulez o cerere conform Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public. Doresc să primesc informaţii despre stadiul procesual în care se află în acest moment dosarul penal nr. 273/P/2009, în care sunt cercetaţi primarul municipiului Orşova, Constantin Adrian Brăgaru, mai mulţi funcţionari publici din Primăria Orşova şi lichidatorul judiciar Grădinaru Valentina. Aş dori să ştiu dacă până în acest moment există o soluţie în acest dosar, dacă există persoane care vor fi trimise în judecată sau persoane pentru care se va dispune, după caz, suspendarea urmăririi penale”, se arăta în cererea formulată. Răspunsul Parchetului Orşova a fost cât se poate de prompt şi rapid şi chiar dorim să mulţumim prim-procurorului de la Orşova, Amzoi Zoia, pentru transparenţă şi promptitudine. „Stimate domnule CRÎŞMARU ROMEO DORIAN, În urma cererii dumneavoastră, nr. 3I.P./2011, din data de 24.02.2011, prin care, conform Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, solicitaţi informaţii despre stadiul procesual în care se află dosarul penal nr. 273/P/2009, privind pe Brăgaru Constantin-Adrian şi alţii, vă informăm că dosarul a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, de organele de cercetare penală, la data de 15.02.2011 şi până în prezent nu a fost soluţionat”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
comentați