miercuri, februarie 25, 2015

Concurs de jurnalism „TINERE TALENTE”

 








Jurnal Românesc (jurnalromanesc.ro), proiect finanțat cu sprijinul Departamentului Politici pentru relația cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, te invită să participi la un concurs de jurnalism inedit, cu tema „Românii din comunitățile istorice”.
Inspirându-se din situația reală din unele comunități, în special cea din Serbia – Valea Timocului, unde presa de limba română este aproape inexistentă, în condițiile în care rolul presei în afirmarea drepturilor legitime la afirmarea identității culturale, lingvistice și religioase a românilor din comunitățile istorice, Jurnal Românesc își propune să descopere tinere talente în materie de presă, persoane ambițioase și creative care pot demonstra că prin forța ideilor exprimate sunt pregătite să învețe o meserie atât de frumoasă și de importantă cum este cea de jurnalist. Obiectivul principal este acela de a creşte interesul opiniei publice cu privire la problemele românilor din comunitățile istorice şi de a descoperii tineri care vor să învețe meseria de jurnalist, pentru a ajuta comunitatea românească să se dezvolte armonios în zone în care încă aceasta mai luptă pentru a i se respecta drepturile.

Obiectiv

Acest concurs de jurnalism urmarește descoperirea de tineri talentați care pot deveni jurnaliști activi în comunitățile românești și care ar putea sensibiliza opinia publică și conduce la responsabilizarea tuturor organismelor relevante cu privire la lupta împotriva încălcării drepturilor minorităților românești de peste hotare. Se urmărește promovarea articolelor de calitate redactate de jurnaliști amatori dar și descoperirea tinerelor talente ale căror lucrări nu sunt cunoscute de publicul general. 

Cine poate participa?



Concursul se adresează tuturor jurnaliștilor amatori și tinerilor pasionați de jurnalism din Serbia și Republica Moldova care pot schița un produs jurnalistic în care să trateze una sau mai multe dintre problemele majore cu care se confruntă comunitatea românească din zonele vizate.
Se poate candida cu articole scrise, reportaje, anchete, interviuri, materiale video care au fost deja publicate sau urmează să fie publicate, în format tipărit sau on-line, inclusiv în publicaţii editate de companii individuale, de asociaţii sau universităţi ori fundaţii, etc.
Limita de vârstă maximă este de 25 de ani, iar condiția principală este aceea ca tinerii să provină din una dintre cele două comunități vizate (Serbia și Republica Moldova), să cunoască bine limba română și să dea dovadă de fantezie, curaj, spirit de inițiativă.
Candidații pot trimite articole scrise pe tema concursului, care nu au mai fost publicate anterior. Persoanele care aplică pot fi jurnaliști amatori, studenți la Facultatea de Jurnalism, persoane care activează la diferite asociații/cluburi de jurnalism sau persoane care sunt pasionate de jurnalism și pot demonstra că au talent să conceapă un produs jurnalistic interesant.

Câştigătorii concursului vor primi premii în bani!

Ce articole sunt eligibile?
-          Fiecare participant poate trimite cel mult 1 articol, indiferent dacă acesta a fost publicat individual sau într-o serie de articole sau nu a fost niciodată publicat.
-          Articolul trebuie să fie accesibil ca limbaj publicului general;
-          Articolul trebuie scris în stil jurnalistic;
-          Articolul trebuie scris în limba română.
Criterii de evaluare
Juriul va fi format din jurnalisti de prestigiu, profesori și reprezentanți ai autorității de finanțare.
 Membrii juriului vor evalua articolele în baza următoarelor criterii:
• utilitatea şi relevanţa informaţiilor pentru publicul țintă (românii din comunitățile românești vizate – Republica Moldova și Serbia);
• capacitatea de a capta şi de a menţine interesul cititorului;
• obiectivitate, independenţă şi respectarea principiilor deontologice;
• originalitate (ex. alegerea subiectului, tratarea subiectului, poziţia adoptată etc.);
• capacitatea de investigaţie: cercetarea efectuată pentru a culege informaţiile necesare, resursele utilizate şi eforturile depuse pentru pregătirea articolului;
• calitatea redacţională - limbaj, lizibilitate şi structură;
• conţinut: articolul trebuie să abordeze subiecte relevante pentru domeniul vieții și activității românilor din comunitățile vizate.



Termen limită: Data limită pentru expedierea și primirea articolelor este 01 septembrie 2015
Cum vă puteți înscrie în concurs
Trebuie să transmiteți prin poștă sau prin e-mail (documente scanate) următoarele: articolul/articolele; copie după actul de identitate.

ADRESA LA CARE PUTEȚI TRIMITE ESTE: 

office@jurnalromanesc.ro

Note:


-          Nu se percepe taxă de participare;
-          La concurs vor fi admise numai lucrări originale. Aplicantul va da o declarație pe proprie răspundere privind dreptul de autor asupra lucrării;
-          Nu vor fi acceptate articolele care:
·        nu ilustrează tema concursului;
·        au caracter discriminatoriu, ofensator, abuziv, indecent, calomniator sau obscen;
·        prezintă încălcarea legii sau orice modalitate prin care aceasta ar putea fi încălcată;
·        pot aduce prejudicii unei persoane, afaceri sau unei întreprinderi;
·        sunt protejate de drepturi de autor care nu aparțin concurentului;
 conțin publicitate sau materiale promoționale ale unor competitori direcți sau indirecți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați