marți, aprilie 12, 2011

IMPLICARE




„Vom acţiona pragmatic!”

Înţelepciune şi pragmatism, dar şi încredere în eficienţa unor măsuri menite să producă reformă. Acestea ar fi coordonatele unei discuţii sincere şi pline de viziune cu senatorul PDL Mihai Stănişoară, despre viitorul spitalelor de la Strehaia şi Vînju Mare. Cele două unităţi pot fi transformate în secţii externe ale Spitalului Judeţean, după ce a fost respinsă categoric transformarea lor în cămine pentru bătrâni.

În opinia parlamentarului democrat liberal, „reorga­nizarea sistemului sanitar din România are la bază  anu­mite argumente, care din partea celor ce asigură managementul aces­tui sistem, sunt rezonabile şi obiective, dar atunci când ele conduc la desfiinţarea unor spitale, cei care beneficiază de aces­te servicii, aşa cum sunt ele, mai mult sau mai puţin per­formante, sunt nemulţumiţi”. „Trebuie să reţinem faptul că ideea desfiinţării anumitor uni­tăţi medicale din România, are toc­mai obiectivul de a eficientiza actul medical. Această hotărâre s-a luat în baza unor analize făcute pe anumite criterii de performanţă. Ceea ce se în­tâmplă în final, sigur că mai poa­te să sufere modificări. De aceea, factorii locali, de la cei care conduc spitalele, şi până la parlamentari, CAS, încercăm să aducem con­tra-argumente în faţă minis­terului, pentru a încerca să schim­băm cumva decizia lor. În sfârşit, cred că vom reuşi ceva care să fie mulţumitor de ambele părţi. Vorbim, de fapt, de o reducere a numărului de paturi din spitale. Această reducere are ca obiectiv o eficientizare a actului medical, pentru că pe analizele făcute s-a constatat că multe din fonduri sunt irosite aiurea”, mai spune senatorul. În 2004 România cheltuia cu asis­tenţa medicală circa un miliard de euro, astăzi cheltuieşte circa 4,2 miliarde de euro şi cetă­ţea­nul nu prea simte o diferenţă între 2004 şi 2011, deci ceva se întâmplă în acest sistem, sunt anu­mite canale prin care fon­durile se irosesc.

Secţii externe pentru Spitalul Judeţean

„Fiecare judeţ care se con­fruntă cu această problemă are argumentele lui. Ce facem noi, fac toate judeţele! Ceea ce pot să vă spun, în premieră, şi foarte sincer, este foarte posibil ca în pri­ma etapă să existe această de­cizie de a desfiinţa aceste două unităţi medicale. Noi am refuzat pro­punerea ca ele să fie trans­formate în cămine pentru bă­trâni, pentru că asta ar fi dus direct la închiderea acestui ca­pitol, prin această soluţie. Aşa­dar, în prima fază ele ar putea fi declarate închise, pentru că ministrul şi premierul spun că nu putem face compromisuri într-un judeţ, pentru că trebuie să se facă la fel şi în alte judeţe. În momentul următor, iar aici intervin, de fapt, demersurile şi preocuparea noastră, Consiliul Judeţean, care a luat în ad­mi­nistrare Spitalul Judeţean, va hotărî înfiinţarea celor două secţii externe, Vînju Mare şi Stre­haia, asumându-şi practic respon­sabilitatea actului medi­cal în tot judeţul. Aceasta este o soluţie pragmatică de rezolvare a problemei. Ministerul nu se mai poate amesteca foarte mult dacă noi mehedinţenii vrem secţii ex­terne în cele două oraşe. Mai este nevoie de un ordin de mi­nistru, ei vor trebui să îşi dea un acord pe această structură, dar aceasta nu va fi o problemă, atâta timp cât la nivel de judeţ ne vom încadra în numărul de pa­turi alocat acestui judeţ”, ex­plică Mihai Stănişoară.

Suntem pe calea cea bună

„Dincolo de ceea ce se întâmplă la nivel naţional, este important ceea ce facem noi la nivel local şi credinţa mea e că, în ciuda tuturor greutăţilor în­tâm­pinate ca ţară, date de criza economică şi de lipsa unor re­forme de-a lungul anilor, de aici şi necesitatea acestor măsuri nepopulare, dincolo de acestea, nimeni nu poate contesta faptul că în Severin şi în Mehedinţi s-au petrecut schimbări în bine, care, în fapt, înseamnă acţiuni ma­nageriale performante ale ad­ministraţiei locale, ale oame­nilor PDL, dar înseamnă şi foarte mul­te fonduri aduse prin pro­gra­me guvernamentale şi euro­pene, fonduri care s-au adus, până la urmă, şi cu sprijin parla­mentar”, mai spune senatorul PDL.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați