marți, ianuarie 26, 2010



L-au lăsat nervii




Numitul Brăgaru Constantin s-a enervat



Primarul Orşovei, Constantin Adrian Brăgaru, este foarte supărat în ultima perioadă pe tot ce scrie presa, dar nu numnai atât. Este supărat pe acuzaţiile conform cărora ar fi penal, pe demontarea în presă a războiului surd cu firma de salubritate şi pe cei care, în opinia sa îi poartă sâmbetele. Totuşi presa l-a ajutat să nu mai dosească adresele Curţii de Conturi de ochii consilierilor locali şi să îşi numere mai cu atenţie capetele de acuzare, din ce în ce mai multe. Întzr.o discuţie telefonică, primarul a luat foc.



Multe probleme şi tare complicate trebuie să aibă edilul şef al Orşovei, altfel nu se explică de ce, în loc să discute calm şi responsabil cu presa despre probleme grave al municipiului pe care mai are puţin şi îl îngroapă, primarul se ceartă cu jurnaliştii şi chiar îi cheamă la el la Orşova ca să caşte bine ochii cum stă treaba. O recentă legendă locală îl plasează pe primar într-o postură de excitare nervoasă asemănătoare. Se spune că ar fi primit pe adresa primăriei o amendă de circa 50.000 lei pentru prostul management al deşeurilor, iar comisarul care a venit să îi prezinte situaţia a primit un răspuns fenomenal: „Ţie o să-ţi dau cel mult un cap în gură”. Desigur este doar o legendă, ea fiind povestită de unii dintre inamicii săi din surse probabile citate de martori ai scenei. Două sunt isprăvile pe care am fi dorit să le discutăm cu primarul Constantin Adrian Brăgaru, dar, din păcate dumnealui a fost prea nervos pentru a se putea concentra la răspunsurile concrete: Încetarea de drept a contractului cu firma de salubritate, în urma adresei Consiliului Judeţean Mehedinţi şi introducerea pe ordinea de zi, la capitolul „Diverse” a două rapoarte ale Camerei de Conturi Mehediţi, referitoare la neregulile grave descoperite după controalele de la Primăria Orşova. Dincolo de toate acestea, problemele edilului şef al Orşovei sunt aceleaşi, adică cercetări penale, probleme cu consilierii şi probleme cu licitaţiile. Bunăoară, o rezoluţie, datată 29 iunie 2009 spune negru pe alb: „Organele de cercetare penală au dispus începerea urmăririi penale faţă de numitul Brăgaru Constantin Adrian, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 248 – alin. 1, 215 CP şi art. 77 – alin. 1, din Legea 273/2006. În fapt, s-a reţinut că în anul 2008, în calitate de membri ai comisiei de licitaţie din cadrul Primăriei Orşova, Brăgaru Constantin, Munteanu Emilia, Oprea Dragoş, Tuinea Elisabeta, Slavoia George daniel, Ispir Letiţia, au aprobat achiziţionarea în leasing a unor utilaje la un preţ mai mare decât cel solicitat de CL fără a solicita o garanţie de bună execuţie şi fără avizul comisiei de autorizare pentru împrumuturi locale. În anul 2008, Brăgaru Constantin a indus în eroare consilierii locali cu privire la beneficiarul unor utilaje achiziţionate în leasing”. O altă speţă, de această dată nouă şi proaspătă, este dosarul 49/274/2010 aflată pe rolul Judecătoriei Orşova având ca obiect art. 246 CP (abuz în serviciu, contra intereselor persoanelor), unde primarul este inculpat, iar partea vătămată se numeşte Sârbu Mihai, termen 28 ianuarie 2010.



Managementul Integrat al Deşeurilor



Pe data de 18 ianuarie 2010, Consiliul Judeţean Mehedinţi trimte Primăriei Orşova adresa nr. 386, în care municipalitatea este informată asupra lansării oficiale a proiectului „Sprijin pentru AM POS Mediu în vederea pregătirii portofoliului de proiecte cu finanţare prin Axa 3 din POS Mediu” . În acest sens, Consiliul Judeţean Mehedinţi recomandă ca în contractul de salubrizare încheiat cu FLORICOLA SA să fie introdusă o nouă clauză contractuală: „prezentul contract de prestări servicii de salubrizare a localităţii Orşova încetează la data punerii în funcţiune a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor la nivelul judeţului Mehedinţi; beneficiarul va notifica prestatorul privind încetarea de drept a contractului cu 30 de zile înainte”. Într-o expunere de motive la proiectul de hotărâre, primarul Constantin Brăgaru face apel la necesitatea ca serviciul de salubrizare să nu mai fie concesionat unui operator privat, deoarece în aceste condiţii, Consiliul Local Orşova nu mai poate fi eligibil pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile, drept pentru care la data punerii în funcţiune a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, contractul cu Floricola trebuie să înceteze de drept. În acest sens a fost iniţiat proiectul de hotărâre 14/22 ianuarie 2010, chiar de către primarul municipiului Orşova. Operatorul de salubritate din Orşova, FLORICOLA SA, este însă de altă părere. Patronul firmei, Constantin Popescu, spune că fondurile europene de care vorbeşte primarul sunt pentru staţiile de transfer şi nu au legătură cu firmele prestatoare, adică mai precis aceste firme pot colegta deşeurile şi le pot transporta către aceste staţii de transfer. Mai mult, în opinia lui Popescu, primarul încalcă contractul încheiat cu operatorul de salubritate pe 25 de ani, mai precis art. 16, punctul 8: „Concedentul are obligaţia să nu-l tulbure pe concesionar în exerciţiul drepturilor rezultate din contract”. „Toate oraşele au serviciile de salubritate concesionate. Eu cred că primarul dacă voia să modifice contractul trebuia să mă notifice şi pe mine şi să mă invite la negocieri. El profită de adresa banală a CJ, care doar recomandă, pentru a continua războiul surd cu mine şi cu firma mea, un război dus de fapt cu orşovenii”, spune Constantin Popescu.



Banul public la rubrica DIVERSE



După ce presa a semnalat în mod repetat faptul că primarul a dosit două adrese venite de la Camera de Conturi Mehedinţi, pe adresa Consiliului Local Orşova, privind nereguli grave în cheltuirea banilor publici, primarul Brăgaru s-a gândit să dezbată aceste probleme într-o şedinţă, dar nu aşa cum trebuia, la începutul şedinţei, ci la rubrica „Diverse”. Experienţa arată că problemele importante se discută înainte de „Diverse”, unde de fapt se discută probleme de o cu totul altă culoare şi nestabilite anterior. Mai concret, problemele cheltuirii abuzive a banilor publici au ajuns subiect de şuetă în Consiliul Local Orşova, probleme de mâna a doua, discutate la finalul şedinţei, la capitolul „Diverse”, unde, de obicei, se tratează probleme ma lejere şi unde. De regulă, consilierii sunt deja plictisiţi.



Brăgaru a luat foc



În loc de punct de vedere, primarul Brăgaru s-a năpustit cu declaraţii jignitoare şi cu mesaje de intimidare la adresa presei. „Ai citit în totalitate materialele care stau la baza proiectului? E o adresă a Consiliului Judeţean. Atunci de ce mai pui întrebări, dacă ai citit? Ţi-e suficient, da? Acolo eu nu fac decât să respect ce au solicitat dumnealor. Consiliul Local decide, nu primarul decide, cum spui dumneata peste tot şi mă jigneşti. În primul rând nu se reziliază niciun contract, domnule ziarist citeşte domnule bine, acolo e un mamagement al deşeurilor. Dumneata pui întrebări aşa ca să mă bălăcăreşti iarăşi prin presă, sau vrei să ştii adevărul? Dacă vrei să ştii adevărul, te deplasezi la Primărie, dacă vrei să mă bălăcăreşti, mă înregistrezi şi dai ce vrei dumneatale, da? Eu ţi-am răspuns frumos, da dumneata vorbeşti numai prostii prin toate alea. Vino să vezi dacă vrei, cine face puşcărie, vino să vezi cum face Negulescu puşcărie, nu Brăgaru. Bine, la revedere...”, a declarat Brăgaru. În replică consilierul Constantin Negulescu a precizat: „Asta e, eu am cumpărat deja pijamale vărgate de puşcărie, dar nu sunt pentru mine, vă asigur, sunt pentru domnul primar Brăgaru!”




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați