luni, decembrie 21, 2009

BĂSESCU a depus jurământul





Primul preşedinte al României, cu două mandate consecutive
A doua oară preşedinte
Traian Băsescu şi-a luat, de ieri, oficial, în primire cel de-al doilea mandat de preşedinte al României. Depunerea jurământului în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului şi ceremonia de învestire de la Palatul Cotroceni au constituit evenimentele principale care au marcat scena politică din ziua în care s-au împlinit 20 de ani de la eliberarea României de sub dictatura comunistă. Discursul rostit după depunerea jurământului de către preşedinte a fost unul deopotrivă emoţionant şi responsabil.

Traian Băsescu şi-a început de ieri al doilea mandat consecutiv de Preşedinte al României. Soarta şi istoria au făcut ca evenimentul să vină în ziua în care se împlinesc 20 de ani de la jertfa supremă a mii de tineri pe altarul democraţiei, 20 de ani de la căderea regimului comunist al lui Ceauşescu. Semnificaţia este, de aceea, una profundă, lucru semnalat şi de şeful statului chiar în debutul discursului său: „Încep prin a vă ruga să ne amintim împreună că, în urmă cu 20 de ani, peste o mie de români, printre ei mulţi foarte tineri, şi-au dat viaţa pentru libertate. Sacrificiul lor este azi piatra de temelie a instituţiilor noastre democratice. În aceşti 20 de ani România a revenit în marea familie europeană. Anul acesta am marcat şi 150 de ani de la Unirea Principatelor, evenimentul fondator al statalităţii României moderne. Aceste momente esenţiale din trecutul naţiunii noastre marchează şi momentul în care ne găsim”. Vom încerca să spicuim, pentru cititorii noştri, cele mai importante idei subliniate de Traian Băsescu în primul său discurs ca preşedinte al României din cel de-al doilea mandat.


Cel mai credibil vector al interesului naţional


”În 6 decembrie am fost reales preşedinte al României fiindcă am fost perceput drept cel mai credibil vector al interesului naţional şi al înnoirii României. Nu am fost reales fiindcă aş fi promis linişte, nici fiindcă aş fi promis câte ceva fiecărei categorii sociale. Am primit încrederea românilor fiindcă mi-am asumat proiectul modernizării societăţii româneşti. Consider că am fost reales pentru voinţa de a pune în practică măsuri de reformă legitime, de prea multă vreme aşteptate şi tergiversate”, a precizat, în discursul său, Preşedintele României. În viziunea lui Traian Băsescu România se află la fix 20 de ani de la căderea comunismului în faţa unui moment important, acela al realizării reformei statului. „Dacă pierdem şi această ocazie, condamnăm generaţiile viitoare la costuri economice, sociale şi politice inacceptabile”, a spus Băsescu, adăugând că „acum este momentul unor decizii strategice care să răspundă interesului naţional pe termen lung”. Mesajul de încredere în România şi în şansa reformei sistemului a dominat discursul lui Traian Băsescu, care a subliniat că românii aşteaptă mult de la politicieni şi că aceştia au rolul de a imprima un ritm susţinut transformărilor ce trebuie făcute în acestă direcţie. „Nu cred că românii mai pot accepta să existe, privilegiaţi şi defavorizaţi. Modernizarea şi integrarea deplină în Uniunea Europeană sunt în interesul tuturor cetăţenilor. Dar realizarea acestui deziderat ţine de un efort comun”, a spus Preşedintele, în sprijinul afirmaţiei că a fost reales deoarece a fost perceput ca un vector de credibilitate.


„Voi rămâne partizanul democraţiei veritabile”

„Experienţa acumulată în primul mandat mă va ajuta să evit erori în viitor. Sper că acest lucru va fi valabil şi pentru oamenii politici care, nu cu multă vreme în urmă, s-au coalizat împotriva Preşedintelui. Cred că a trecut vremea coaliţiilor contra. E vremea dialogului, e vremea utilizării competenţelor, indiferent de orizontul politic din care vin. E vremea coaliţiilor pro, trebuie să ne unim eforturile spre a construi un viitor mai bun pentru români. Un pericol la adresa democraţiei şi a statului de drept, la care m-am mai referit, este influenţa excesivă a unor grupuri de interese economico-financiare asupra politicienilor şi instituţiilor statului. Într-o societate democratică toate interesele trebuie reprezentate, fiind inacceptabilă pretenţia la o reprezentare privilegiată a anumitor grupuri, în detrimentul intereselor majorităţii. Voi rămâne partizanul democraţiei veritabile şi adversarul oricăror tentative de oligarhizare a României”, a avertizat preşedintele. Traian Băsescu nu a ratat ocazia de a le reaminti parlamentarilor că sunt expresia directă a votului popular şi uninominal şi că în acest sens sunt obligaţi să colaboreze pentru servirea interesului naţional: „Îmi exprim speranţa că relaţiile dintre Preşedinte şi Parlament se vor înscrie în limitele colaborării pentru servirea interesului general”. „La capătul celor cinci ani ai noului mandat nu mă aşteaptă noi alegeri, dar mă aşteaptă mai mult decât bilanţul unui mandat, mă aşteaptă evaluarea a zece ani în care am avut prima responsabilitate în statul român. Îmi propun să rămân un Preşedinte care luptă pentru poporul său, un Preşedinte care îi reprezintă pe toţi cei 22 de milioane de cetăţeni, indiferent dacă aceştia l-au ales sau nu. Prin efortul nostru comun sunt convins că în aceşti ani vom putea reda românilor din ţară şi din afara graniţelor încrederea că România poate fi ţara în care speranţele fiecăruia se pot realiza”, a mai spus Traian Băsescu.
Reconciliere


”În spirit de reconciliere pot spune că îmi asum modernizarea României drept prioritatea fundamentală a celui de-al doilea mandat de Preşedinte. Aşa înţeleg să răspund mesajului dat de cetăţeni pe 22 noiembrie, când am văzut că românii, indiferent de orientarea politică, au un deziderat comun. Este motivul pentru care vorbesc despre reconciliere. Avem nevoie de o reconciliere în jurul unui proiect naţional, o reconciliere în care nimeni să nu renunţe la credinţele sale, dar toţi să contribuim la binele comun. Sunt convins că voi putea aduna toate energiile şi competenţele pentru realizarea acestui obiectiv. Îmi exprim încrederea că partidele politice vor putea cădea de acord asupra acestui obiectiv fundamental al României pentru anii următori”, a mai spus Traian Băsescu.






Omagiu românilor din diaspora

Pentru românii care au plecat să muncească departe de ţară şi de familiile lor, şeful statului a avut un mesaj special: „Atunci când vorbim de integrare şi de modernizare nu putem face abstracţie tocmai de o parte dintre cei care generează şi beneficiază de integrare şi de modernizare – de milioanele de români care muncesc în afara României. În focul unei campanii electorale prelungite au fost voci care i-au acuzat pe aceştia că ar fi rupţi de realităţile ţării. De aceea mă simt obligat să reamintesc faptul că românii aflaţi în străinătate ajută România şi nimeni nu are dreptul să-i transforme în cetăţeni de categoria a doua. Românii plecaţi să muncească în state mai dezvoltate sunt motoare ale progresului ţării prin experienţa lor, prin cunoştinţele acumulate, printr-o mentalitate nouă. Este datoria noastră să le recunoaştem meritele şi să le utilizăm competenţele”.


Valori comune

„Este motivul pentru care doresc să pun accentul pe nevoia de a reafirma încrederea în valorile comune: patriotismul, libertatea şi demnitatea persoanei, libertatea presei, democraţia, toleranţa şi egalitatea de şanse sunt valori care ne unesc. Ele trebuie să se regăsească în efortul nostru ca naţiune şi ca societate”. Acesta a fost, poate, cel mai emoţionant dintre mesajele transmise în discursul său de Traian Băsescu la debutul celui de-al doilea mandat de Preşedinte al României.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați