miercuri, octombrie 28, 2009

jaf şi minciunele


Caz incredibil de sfidare a bunului simţ şi a legii

Averea comunei Jiana dată de-a moaca de primarul PSD Stelian Stăncioiu


Am aflat doar câteva din motivele pentru care primarii PSD se tem de controalele prefectului Ion Mîţu şi de ce ţipă din gură de şarpe că îi vor demisia, ameninţându-l cu blocajul instituţional. După ce deputatul Eugen Nicolicea a fost alungat de la conducerea PSD Mehedinţi, oameni ca Stelian Stăncioiu au ajuns să conducă filiala. Edilul şef a dăruit circa 800 de hectare de păşune comunală unui arendaş, care a smuls de la APIA peste 4 miliarde de lei vechi. Un cadou de zile mari din partea unui primar PSD, pentru care este foarte posibil să existe şi parandărătul de rigoare.

Primarul comunei Jiana, nimeni altul decât omul numărul doi în conducerea PSD Mehedinţi, Stelian Stăncioiu a depăşit toate barierele comerciale existente vreodată la nivel contractual. Practic edilul şef a donat unui arendaş, din domeniul privat al comunei, aproape 800 de hectare de păşune. Spunem că a donat, pentru că în contractul de arendă, la capitulul preţ, este stipulat faptul că arendaşul trebuie să plătească Primăriei Jiana nici mai mult, nici mai puţin de 0 lei. Cu toate acestea, contractul are stipulat clar faptul că arendaşul trebuie să plătească această „felomenală” sumă până la o anumită dată şi într-un anumit termen. Pe de altă parte, dacă acest contract nu ar fi fost descoperit, primarul şi viceprimarul comunei Jiana ne abureau cu consecvenţă că niciun petec de de pământ nu a fost înstrăinat din domeniul privat al comunei. De fapt, edilii acestei comune s-au antrenat special pentru a prosti oamenii în faţă şi pentru a minţi cu consecvenţă. Oricum, dacă ar fi să ne gândim puţin, cine a avut tupeul de a deranja în ultimii ani „augusta” persoană a primarului din Jiana? Când totuşi, un prefect serios ca Ion Mîţu a venit într-un control la fel de serios, oamenii primarului au început să mintă şi să ascundă documente. Ba mai mult, cum primarul este ditamai şeful pe la filiala judeţeană de partid, a început să ţipe că e persecutat şi să urle că a venit jihadul portocaliu peste el. În general minciuna are picioare scurte, aşa că, plecat în control la Primăria Jiana, prefectul avea să descopere o tulburătoare hoţie. Avea să descopere că primarul Stăncioiu a dat în arendă 800 de hectare de păşune unui anume Aurel Bucureanu în schimbul a 0 lei, în timp ce Bucureanu s-a ales de pe urma acestui cadou cu vreo 4 miliarde de lei vechi de la APIA. Ar mai fi de adăugat şi un alt amănunt deloc neglijabil: Prefectul Ion Mîţu a descoperit cum la Jiana se minte mai uşor decât se respiră şi cum primarul şi viceprimarul de acolo l-au dezinformat la cel ma josnic cu puţinţă tupeu. Făcând probabil pe prostul, cum se spune în popor, primarul Stelian Stăncioiu răspunde în data de 9 octombrie 2009 la o adresă a Instituţiei prefectului că nici poveste să fie dat vreun petecuţ de pământ cuiva. Iată ce spune adresa nr. 4087/9 octombrie 2009, către Instituţia Prefectului Mehedinţi, semnată de primarul Stelian Stăncioiu: „Urmare a adresei dvs., (...) vă facem cunoscut că suprafaţa de islaz comunal, aflată în proprietatea privată a comunei este de 760 ha şi se foloseşte strict pentru păşunatul animalelor”. Păi, cu alte cuvinte, domnul primar a cam minţit aici, dar a minţit în acte publice, iar asta se cheamă în termeni juridici fals şi uz de fals.

Un contract de 0 lei

Contractul nr. 2648/1 iunie 2007 are ca părţi contractactante Primăria Jiana, reprezentată de Stelian Stăncioiu, în calitate de arendator şi persoana fizică Bucureanu Aurel, în calitate de prestator, adică arendaş. Obiectul contractului îl reprezintă arendarea unei suprafeţe de păşune în suprafaţă de 782,42 ha de către arendator, în favoarea arendaşului. La capitolul „Preţ şi modalitate de plată” se arată, negru pe alb, cum că „preţul negociat de părţi pentru suprafaţa stipulată la obiectul contractului este de 0 RON/an”, dar, mare atenţie, „plata se efectuează în contul arendaşului cu OP sau numerar în primele 30 de zile ale anului în curs pentru anul precedent”. Mai precis, în afară de faptul că graba cu care s-a încheiat afacerea a dus la o trecerea eronată a cuvântului „arendaş” în loc de „arendator”, cei 0 lei pot fi plătiţi, după capul primarului inteligent de la Jiana, prin virament sau numerar. Ar fi foarte interesant dacă Bucureanu a primit şi chitanţă pentru suma de 0 (zero) lei RON! Durata contractului este una serioasă, de cinci ani, adică jaful nu e aşa unul minion, ci ditamai jaful, iar parandărătul corespunzător! Poate cea mai jenantă, comică şi imbecilă prevedere contractuală este însă, cea stipulată la capitolul 5.2: „Arendaşul este obligat să plătească arendatorului valoarea arendei conform art. 3.1 (n.r. - preţ şi modalitate de plată) şi la termenele stabilite. Pentru neachitarea sumelor la termenele prevăzute în contract, se plătesc penalităţi de 0,1% din valoare, pentru fiecare zi de întârziere”. Distractiv peste măsură domnul primar PSD de la Jiana! Adică, nu numai că domnul Bucureanu trebuie să vină săracul cu suma de zero lei la casieria Primăriei şi să i se taie chitanţă, dar dacă nu vine la timp i se vor încasa şi penalităţi, în valoare de tot 0(zero) lei.

Minciună de viceprimar

Viceprimarul comunei Jiana, Marius Armeanu, lăsat pe post de paznic de primarul Stăncioiu, plecat la Bucureşti, nu numai că minte la camera ascunsă, dar recunoaşte cu umilinţă faptul că primarul a dat dispoziţii clare să nu se scape niciun fel de declaraţie, document sau orice altceva compromiţător, în lipsa lui. dacă viceprimarul Armeanu, şi el tot de la PSD, declară sus şi tare că nu are nicio suprafaţă de teren arendată, arendaşul Aurel Bucureanu recunoaşte franc faptul că are terenul în arendă, ba chiar spune că şi plăteşte pentru el în contul primăriei. „Am arendate toate islazurile din comună de acolo. Plătesc la primărie, toată sumă e băgată în contul Primăriei”, a declarat telefonic Aurel Bucureanu. „Dacă ar fi nişte primari cinstiţi, vă spun sincer, nu le-ar fi frică de niciun control! În cazul domnului Stăncioiu, mă tem că ar putea fi vorba de lucruri foarte grave, din domeniul penal, adică de ceva abuz în serviciu, fals în acte publice, uz de fals”, a declarat la rândul său prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mîţu.

Romeo Crîşmaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați