duminică, martie 14, 2010

bugetul cobrei a trecut


Buget născut în chinuri groaznice



Orşova la picioarele Cobrei

Bugetul local al municipiului Orşova a trecut în cea de-a patra şedinţă de îndată, după ce de trei ori a fost respins de consilierii coalizaţi împotriva unui buget plin de suspiciuni şi prevederi bugetare ascunse. Interesele primarului Constantin Brăgaru au fost servite exemplar de consilierii care, ca de obicei, au votat ceva despre care oricum nu au habar, într-o atmosferaă conflictuală,bine gestionată de un primar abil în a-şi promova interesele şi obiectivele. Fostul primar al Orşovei,Constantin Negulescu, vorbeşte despre bugetul născut în chinuri groaznice al unei Orşove condamnate la umilinţă şi mediocritate.


După trei şedinţe consecutive, în care proiectul de buget, creat după chipul şi asemănarea primarului Constantin Brăgaru, a picat la vot, liberalii au decis soarta investiţiilor pe 2010. Investiţii gândite în laboratoarele Cobrei, pentru reglarea unor conturi personale şi în detrimentul orşovenilor. bani puţini pentru salubrizare, bani ioc pentru reabilitatrea termică a blocurilor, niciun leu pentru Piaţa 1800 şi sume bine ascunse după şintagma „Alte cheltuieli”, acestea ar fi atributele unui buget destul de ciudat conturat şi destul de lesne acceptat de oameni pe care după victoria votului final, Cobra i-a omenit la un chef de zile mari, unde, spun sursele noastre, i-a ospătat cu cârnaţi de mistreţ şi specialităţi din vânat. La capitolul salubritate, doar 330.000 de lei au fost alocaţi pe tot anul, în condiţiile în care municipiul este împuţit, iar bani ar putea ajunge pentru maxim 4 luni. pentru o mai bună comparaţie se poate spune, de exemplă, că pentru prevederi bugetare de genul „carburanţi şi lubrifianţi”, „piese de schimb”, „alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare” s-au alocat, în total, 580.000 lei, adică peste o jumătate de miliard de lei vechi, mult mai mult decât pentru curăţenia şi igienizarea unui municipiu mizerabil şi dezgustător de nesalubrizat. Pentru Piaţa 1800, singurii bani siguri alocaţi demunicipalitate au fost cei 7.000 lei pentru un tablou electric, în timp ce un cilindru compactor,pe care primarul l-a cumpărat în mod dubios, s-au alocat 50.000 lei. 

Ce spune un fost primar

Reporter: Domnule Constantin Negulescu, aţi fost primarul Orşovei în perioada 2004 – 2008, iar în prezent sunteţi consilier municipal. Desigur că sunteţi cel mai în măsură să vorbiţi despre o construcţie bugetară corectă şi neconflictuală. De ce nu aţi votat bugetul pe 2010 al municipiului Orşova?
Constantin Negulescu: Fără pretenţia de a prezenta opiniei publice concluzii privind întocmirea bugetului pe anul 2010 la Orşova, aş vrea doar să remarc faptul că în activitatea de elaborare şi fundamentare a acestui proiect de buget nu s-a ţinut cont de asigurarea valorificării eficiente a potenţialului de venituri proprii, iar cheltuielile şi planul de investiţii nu au fost orientate pe domeniile prioritare pentru comunitatea locală. Nu s-au resepectat prevederile legale în materie de buget şi nici prevederile legii bugetului de stat pe anul 2010. Am propus mai multe amendamente la acest buget şi la programul de investiţii, dar cum nimeni nu m-a luat în seamă m-am văzut nevoit să nu votez asemenea buget creat nu pentru orşoveni, ci împotriva lor.
Rep.: Ce aţi dorit, de fapt, domnule consilier, ce investiţii erau importante pentru Orşova?
C.N.: Finalizarea lucrărilor la centrala termică de la Colegiul Tehnic „Dierna”, alocarea de fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor de pe faleză, reabilitarea Pieţei 1800. De asemenea, am mai propus scoaterea de pe lista de investiţii a cilindrului compactor, care a fost achiziţionat în anul 2009,unde Curtea de Conturi constatat încălcarea prevederilor legale.
Rep.: Este adevărat, domnule consilier, dar existau fonduri pentru ceea ce aţi cerut, deoarece primarul deplânge de lipsa acută a fondurilor?
C.N.: Vreau să vă spun, cu toată responsabilitatea, că bani ar fi existat dacă, de exemplu creditul contractat pentru cumpărarea în bloc a bunurlor fostei SCGCL ar fi căpătat o altă destinaţie. Este un credit pentru care plătim dobânzi uriaşe, fără ca el să fie utilizat, iar aceşti bani ar putea fi folosiţi fie pentru reabilitarea termică, fie pentru reabilitarea Pieţei 1800.Sigur că sunt bani, dar nu se vrea, iar primarul are alte interese de rezolvat, inetrese proprii distincte de cele ale comunităţii.
Rep.: Ce ne puteţi spune despre indolenţa primarului, legată de ştrandul orăşenesc, unde am înţeles că nimeni nu a mai plătit un leu, de peste un deceniu?
C.N.: da, este vorba de suma de peste 4 miliarde de lei veci ce trebuia recuperată de la CONEDO IMPEX SRL,firma care a închiriat ştrandul şi terenul aferent de la Coramnic. De menţionat este şi faptul că această firmă este radiată şi luna martie 2009, fără ca primarul să sesinchisească să stabilească vreo măsură concretă de recuperare a sumelor datorate şi de reziliere a contractului. Eu aş dori ca domnul prefect Mîţu să întreprindă un control la Primăria Orşova şi săstabilească cine sunt vinovaţii pentru nerespectarea prevederilor legale. Nu este posibil ca o firmă să aibă concesionat un domeniu public timp de peste un deceniu şi să nu plătească un leu la bugetul local.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați