joi, ianuarie 22, 2015

Sprijin pentru românii din diaspora, cu fonduri europene


Portalul fonduri-structurale.ro publică o noutate absolută în domeniul accesării fondurilor structurale de tip POSDRU. Cunoscutul portal citează ca sursă Ministerul Fondurilor Europene și spune că, în colaborare cu Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, au fost concepute trei apeluri care vor fi extrem de utile și românilor din diaspora.

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management a Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), lansează în consultare publică documentele necesare pentru lansarea a trei apeluri, care vor sprijini și românii din diaspora.

Creșterea nivelului de calificare pentru cei care caută locuri de muncă în străinătate, sprijin pentru românii care vor să înceapă o afacere în străinătate și cursuri de tip after-school pentru copiii care au cel puțin un părinte plecat în străinătate, acestea sunt propunerile pentru românii din diaspora.


„Sunt milioane de români care trăiesc în afara granițelor țării. Mulți au devenit cetățeni ai altor state, însă naționalitatea va rămâne pentru totdeauna parte a identității lor. Vor rămâne români pentru tot restul vieţii, iar statul român are obligația legală și morală să guverneze și în numele lor. Pe cale de consecință, fondurile europene de care beneficiază România sunt destinate inclusiv românilor din diaspora. Vom lansa, astfel, trei apeluri prin care dorim să se le oferim sprijin românilor care muncesc în afara țării, pe trei căi distincte. Odată, prin cursuri de formare profesională continuă care au menirea să îi ajute să se adapteze, mai repede și mai bine, specificităților culturii și economiei statelor de rezidență. Apoi, îi vom sprijini financiar pe romanii care vor să se lanseze în antreprenoriat, în afara țării. Și nu îi uităm nici pe care și-au lăsat aici familiile. Am gândit un program de tipul „școala după scoală” pentru copii școlari și preșcolari care au cel puțin un părinte plecat în străinătate”, a declarat ministrul Fondurilor Europene (MFEur), Eugen Teodorovici.

Ghidurile supuse consultării publice au fost elaborate în colaborare cu Departamentul Politici pentru Relația cu Romanii de Pretutindeni.


Creșterea nivelului de calificare
Conform comunicatului MFEur, în cadrul viitorului apel „Formare profesională continuă pentru angajați”, va fi acordat sprijin pentru participarea la cursuri de formare profesională continuă în vederea obținerii unei calificări sau pentru creșterea nivelului de calificare, inclusiv asigurarea costurilor de transport, hrana pe durata desfășurării formării, dar și stimulente menite să îmbunătățească participarea eficientă a acestora.

Școală de afaceri

Prin intermediul apelului „Români antreprenori în Europa” vor fi finanțate proiecte care vor sprijini activități de asistență pentru ca românii care trăiesc în afara țării să înceapă o afacere pe cont propriu.

Școala după școală

În același timp, în cadrul apelului „Prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii” vor fi sprijinite, în primul rând, activități de tipul „școala după scoală” (în special cursuri de alfabetizare și de formare a abilităților numerice etc.), dar și furnizarea de programe flexibile de educaţie de tip „a doua șansă”, care urmăresc dobândirea competentelor de baza și dezvoltarea abilităților personale pentru cei care părăsesc timpuriu sau abandonează școala. Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate trebuie să reprezinte minimum 50% din totalul grupului țintă asumat la nivel de proiect.

Schița Ghidului „Formare profesională continuă pentru angajați” - DMI 2.3 poate fi descărcată aici:

Schița Ghidului „Români antreprenori in Europa” - DMI 3.1 poate fi descărcată de aici:

Schița Ghidului „Prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii” - DMI 2.2 poate fi descărcată de aici:

Schema de minimis asociată GSCS DMI 3.1, poate fi descărcată de aici:


Persoanele interesate sunt invitate să transmită propuneri și sugestii pe marginea documentelor lansate în consultare publică până la data de 10 februarie 2015, ora 12.00, la adresa de e-mail:
 consultareGSCS@fonduri-ue.ro.