marți, august 13, 2013

Preşedintele a făcut declaraţii interesante şi ferme la Izvorul Mureşului

foto: site-ul oficial al Preşedinţiei României

"Drepturile pentru minorităţi sunt o emblemă a nivelului de democraţie. Pentru mine este clar că şi Serbia şi Ucraina mai au paşi mulţi de făcut pentru a ajunge la a fi definite ca state democratice. Încă nu se înţelege la nivelul politic, în aceste ţări, că avantajul de a avea minoritatea recunoscută a altui stat pe teritoriul tău este uriaş. Ei nu realizează încă acest tip de avantaje care consolidează relaţia bilaterală şi fac din ţara mamă un partener al acelui stat în orice fel de condiţii, nu numai când e vorba de minorităţi"


Traian Băsescu a făcut apel la asociaţiile românilor din afara graniţelor să fie solidare, afirmând că românii trebuie să înveţe "solidaritatea şi corectitudinea", potrivit gandul.info.

"Politicile de asimilare au dat rezultate, iar problema pe care trebuie să ne-o punem acum este cum să contrabalansăm aceste politici de asimiliare. Au fost 50 de ani de comunism în care nu am putut face nimic, pentru că asimilarea a fost tolerată şi de statul român. Azi, România e democratică şi avem nevoie de solidaritatea românilor din afara graniţelor, de solidaritate între ei. Câte asociaţii se ceartă şi se denigrează între ele în Valea Timocului, Ucraina şi chiar Ungaria? (...) Românii trebuie să înveţe solidaritatea şi corectitudinea între ei. Comunităţile sunt fragmentate în asociaţii şi nu sunt luate în seama de guverne. Noi, pe de altă parte, nu putem finanţa activităţi acolo unde nu există solidaritate. Primul apel la asociaţiile de vlahi din Valea Timocului este la solidaritate"

gandul.info mai spune, de asemenea, că  Traian Băsescu a afirmat că relaţia României cu Serbia ar fi mult mai consistentă "dacă ar trata mai deschis problema românilor din Valea Timocului".



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați