marți, august 09, 2011

AJUTAŢI BISERICA DIN SATUL SLAŞOMA, COMUNA PĂDINA, JUDEŢUL MEHEDINŢI



Într-un sat micuţ şi destul de modest din cea mai săracă comună a judeţului Mehedinţi, comuna Pădina Mare, o biserică construită în urmă cu un secol, înfruntă timpul şi încă îşi mai primeşte credincioşii în condiţii bune. Biserica din satul Slaşoma are, însă, o nevoie disperată de reparaţii.

Costrucţia este destul de solidă, iar turlele se în­căpăţânează să rămână semeţ îndreptate către cer. Ba­so­reliefurile de pe coloanele exte­rioare s-au păstrat şi ele în toată splendoarea. Singura problemă este aceea că infiltraţiile din aco­perişul şubred au mă­cinat pe alocuri plafonul. Pictura inte­rioară este şi ea la fel de fru­moasă ca altădată, doar că s-a prăfuit şi are nevoie de o curăţare rapidă. În Parohia Slaşoma slu­jeşte, din luna decembrie a anu­lui 2010, părintele Titel Piţiga (foto), cel care în ultimii 12 ani a fost preotul celor din satul apropiat Almăjel. Acum s-a întors acasă, în satul lui natal şi dragostea faţă de biserica din sat l-a determinat să treacă la acţiune. Asta în condiţiile în care de la construcţie şi până în prezent a fost restaurată doar o singură dată, dar renovată niciodată. Ultima restaurare da­tează din 1960, iar biserica a fost construită între anii 1910 şi 1916. Din cauza războiului, construcţia a fost întreruptă şi s-a reluat în anul 1922. În 1926 Biserica cu hra­mul „Sfinţii Constantin şi Elena”, sărbătoare adoptată ulterior şi de mica localitate mehedinţeană, a fost finalizată, cu pic­tura interioară cu tot. A fost sfinţită pe 21 noiembrie 1926, în prezenţa PSS Varto­lo­meu. Printre cei care au stăruit la finalizarea lucrărilor se numără oameni de notorietate ai acestor locuri: preotul Spiridon Dănciu­lescu şi învăţătorii Ioan Cor­nilescu şi Dumitru Dănciu­lescu. În anul 1960 are loc prima şi ultima restaurare, la stăruinţa preotului paroh Filip Petre Ioan. De la începutul acestui an, pre­otul Titel Piţiga a investit circa 15.000 de lei, cea mai mare parte a lor provenind din ajutorul primit de la APIA pentru cele 8 ha de teren ale bisericii, iar restul strânşi prin mila unei părţi din cei 350 de locuitori ai satelor Slaşoma şi Bibăn. Preotul a reuşit să înlocuiască geamurile cu unele din termopan şi să acopere cu tablă una din turle, dar mai este nevoie de reparaţii exterioare şi restaurări ale tava­nului. Părintele Titel continuă să ceară bani, mergând din poartă în poartă, dar spune că este foarte greu, deoarece oamenii sunt foarte săraci.

Puteţi ajuta biserica prin donaţii

În momentul de faţă, pentru ca Biserica din satul Slaşoma să fie adusă într-o stare normală şi să fie cât de cât renovată, preotul Titel Piţiga ar mai avea nevoie de circa 20.000 de lei. Aceşti bani se pot strânge prin mila tuturor celor care vor să contribuie la repararea sfântului lăcaş, pentru că ar fi păcat ca după un secol de existenţă, acest aşezământ să nu poată străluci din nou, sub razele sfântului soare.

Puteţi ajuta această biserică donând orice sumă cât de mică în contul RO65CECEMH1436RON0304423, deschis la CEC BANK, SUCURSALA CUJMIR, PE NUMELE PAROHIEI SLAŞO­MA.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați