joi, aprilie 29, 2010

dezvoltare locală


Zona de nord a judeţului este un paradis prea puţin exploatat şi prea multă vreme neglijat, dar încă nu este totul pierdut, apreciază senatorul PD-L Mihai Stănişoară

„Turismul şi infrastructura pot fi motorul dezvoltării”

Nordul judeţului Mehedinţi este, pentru mulţi dintre turiştii care au străbătut zona, un adevărat colţ de rai. Podul lui Dumnezeu şi Pădurea de liliac de la Ponoarele, comuna Bala şi peisajele fără egal din Godeanu sau Balta, neasemuita comună Isverna, sunt doar câteva din locurile în care turismul ar fi trebuit să fie o industrie inteligent exploatată. Din păcate, cea mai gravă problemă a acestor locuri a fost ani de zile infrastructura.


Zilele de 1 şi 2 mai constituie, anul acesta un prilej de bucurie şi voie bună pentru un din cele mai pitoreşti comune din nordul judeţului Mehedinţi, comuna Ponoarele. Este vorba despre „Sărbătoarea liliacului”, unde sunt aşteptaţi, ca în fiecare an, cetăţeni din tot judeţul, dar şi din ţară. În acest context festiv, problema dezvoltării reale şi ascendente a acestei zone, cu un uriaş potenţial turistic, nu poate să nu constituie un subiect incitant de discuţie şi analiză. Tocmai de aceea, vom încerca să sintetizăm o imagine de fond a problemei împreună cu un om politic a cărui viziune despre împletirea utilului cu frumosul şi a pitorescului cu dezvoltarea economică pot fi definitorii. Este vorba despre senatorul democrat liberal de Mehedinţi, Mihai Stănişoară, omul care a sprijinit şi impulsionat în permanenţă investiţiile în acestă minunată zonă. În 2008, când Consiliul Judeţean a fost câştigat de candidatul PD-L, Marius Bălu, primele discuţii referitoare la dezvoltarea şi refacerea infrastructurii au fost centrate în jurul zonei de nord, unde nu numai că drumurile era zdrobite,dar mai multe poduri, printre care şi cel de la Câmpul Mare, erau distruse. Interesul reabilitării infrastructurii a fost unul cât se poate de legitim, având în vedere potenţialul turistic al zonei. În acest sens, senatorul Mihai Stănişoară şi-a sfătuit colegii de partid, consilieri, dar şi pe noul preşeidinte judeţean,să investească rapid în această zonă. Flerul senatorului s-a dovedit a fi de bun augur, deoarece, după cum chiar el a susţinut cu tărie, infrastructura aduce investitori şi generează dezvoltare economică. La îndemnul său, preşedintele Consiliului Judeţean s-a mobilizat exemplar şi a demarat lucrări fără precedent la infrastructură. Marius Bălu a accesat fonduri prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 Axa 2, Domeniul major de intervenţie 2.1. cu cofinanţare Guvernul României şi Consiliul Judeţean Mehedinţi, în valoare de 53.650.506,44 lei (fara TVA). Titulatura proiectului a fost ,,Reabilitarea DJ 670 Negoieşti-Floreşti (DN 67), km 64+180-89+890, judeţul Mehedinţi”.  Un alt proiect, destinat aceleiaşi zone este „Modernizare şi consolidare DJ 670, Marga (DJ607B) – Baia de Aramă (DN 67D) km 21+350-56+650”şi cuprinde satele Marga şi Şiroca din comuna Godeanu, satele Balta şi Coada Cornetului din comuna Balta, sat Nadanova din comuna Izverna, satele Gheorgheşti şi Ponoarele din comuna           Ponoarele şi oraşul Baia de Aramă. Valoarea acestui proiect este de 29.810.353 lei. În mare măsură lucrările, supravegheate drastic de Marius Bălu, avansează, în aşa fel încât, în curând, infrastructura zonei ar putea deveni una impecabilă. Unul din visele senatorului Mihai Stănişoară s-au împlinit, dar parlamentarul mehedinţean nu se opreşte aici. Avem infrastructură, putem să îi primim pe turişti, dar ce le vom oferi? Aceasta a fost întrebarea senatorului democrat liberal.

„Atrageţi fonduri europene, scrieţi proiecte!”

Senatorul democrat liberal, Mihai Stănişoară, spune că pentru nordul judeţului Mehedinţi, momentul reabilitării infrastructurii, adică netezirea drumului către minunăţiile acestei zone, este doar începutul unui drum lung către performanţă. „Aici este nevoie de investiţii în turism, de pensiuni dotate la nivel european, de publicitate turistică şi de promovare, este nevoie de atragerea fondurilor europene pentru ca zona să fie transformată într-un adevărat paradis turistic”, spune senatorul Mihai Stănişoară. În acest sens, parlamentarul a mai precizat că autorităţile locale din această zonă trebuie să scrie prioecte viabile şi să atragă bani europeni, în condiţiile în care UE pune la dispoziţia României foarte mulţi bani şi chiar în mare parte nerambursabili.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați