miercuri, iulie 17, 2013

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „JOC ROMÂNESC” a ajuns la cea de-a şaptea ediţie




Este al şaptelea an de când, cu eforturi finaciare considerabile, în satul Jîtcoviţa, din Timocul sârbesc, la mică distanţă de vestigiile cetăţii ce străjuieşte Dunărea la Golubăţ, un grup de oameni entuziaşti, îndrăgostiţi de cultura şi spiritualitatea nemuritoare ale poporului român organizează Festivalul Internaţional de Folclor al Românilor din balcani, sugetiv intitulat „JOC ROMÂNESC”. Între 19 şi 22 iulie 2013, în micul sat românesc sunt etalate din nou valorile şi tradiţiile româneşti.


Manifestările culturale naţionale şi internaţionale, care vor avea loc în satul Jâtcoviţa din Serbia de Răsărit, între 19 şi 22 iulie 2013, au caracter educativ, competitiv şi de trecere în revistă. Aşa ne explică neobosiţii organizatori ai deja celebrului festival românesc, Iviţa Glişici - directorul Festivalului Internaţional şi Lucian MARINA - directorul artistic al Festivalului şi preşedinte al Societăţii de Limba Română din Voivodina. Aceşti inimoşi români, unul din valea Timocului, iar celălalt din banatul sârbesc – Provincia Voivodina, în au trecut în aceşti şapte ani prin multe greutăţi şi nu de puţine ori, lipsiţi de o atenţie şi o finanţare corespunzătoare, au cheltuit banii lor proprii pentru ca acest vis să nu moară. Iar visul de a permanentiza o manifestare a românilor din Balcani nu a murit şi probabil nu va muri niciodată.  

Programele educative

În premieră, anul acesta s-au introdus două sesiuni de comunicări deosebit de importante despre istorie şi folclor, unde oameni de specialitate vor dezbate probleme sensibile ale existenţei româneşti pe aceste meleaguri greu încercate de istorie. Lucian Marina ne-a explicat cum a ţinut mult la organizarea eveimentelor educative, acestea constând în două sesiuni, una sâmbătă, 20 iulie 2013, iar cealaltă, duminică 21 iulie 2013. „Colocviul despre istoria aromânilor, istro-românilor, rumânilor şi valahilor va reuni personalităţi ale vieţii culturale, dar şi istorici din Serbia, România, Macedonia şi va fi o discuţie liberă şi sinceră despre românii de pretutindeni, indiferent cum se numesc ei. Duminică vom avea o masă rotundă despre folclorul românilor din Peninsula Balcanică şi ţările dunărene”, a precizat directorul artistic al Festivalului, Lucian Marina.  

Programele competitive

Un capitol important al manifestorilor este constituit de ineditele competiţii, specifice doar cestui minunat festival. Titul acestora nu mai are nevoie de niciun comentariu: Cel mai bun solist vocal; Cel mai bun solist instrumentist; Cel mai bun ansamblu folcloric; Cel mai frumos costum naţional; Cea mai frumoasă ie – Cel mai frumos ciupag. Competiţia internaţională va excela şi în prepararea mâncărurilor tradiţionale româneşti: Cea mai calitativă brânză; Cea mai gustoasă colieşă-mămăligă. Nu vor lipsi nici concursurile de frumuseţe, asta pentru că româncele sunt frumoase pe tot globul: ROMÂNCA MISS SERBIA; MISS FESTIVALUL JOC ROMÂNESC.

Programele de trecere în revistă

La acest capitol avem de a face cu: Pregătirea mâncării tradiţionale valahe ,,Jumere de nuntă“; Parada porturilor naţionale şi a obiceiurilor valahe; Expoziţia de costume naţionale şi lucrări de mână; Expoziţia de fotografii şi documente despre români; Expoziţia de acuarelă şi picturi în ulei pe pânză; Expoziţia de icoane pe sticlă.

Valorile neamului românesc nu trebuie uitate

Directorul artistic al festivalului, Lucian Marina, spune că vine în fiecare an cu plăcere la această manifestare şi că ea are o valoare sentimentală extraordinară. „Facem acest festival din dragoste pentru vlorile tradiţionale româneşti, dar şi pentru a demonstra că indiferent unde trăiesc români în Balcani, pe aceştia îi uneşte aceleaşi obiceiuri strămoşeşti, aceeaşi dragoste de limbă şi de neam şi aceeaşi determinare. La fel ca şi în anii trecuţi îi aşteptăm cu braţele deschise pe toţi oaspeţii noştri”, ne-a declarat Lucian Marina. Preşedintele Iniţiativa Românească,  Boian Barbucici, spune, de asemenea: „Nu am lipsit niciodată de la aceată întâlnire cu fraţii mei români de pretutindeni, pentru mine este un prilej de bucurie şi de excelenţă să văd cum tradiţiile noastre sunt păstrate şi conservate cu sfinţenie”. Iviţa Glişici, directorul festivalului, originar din Jîtcoviţa, este mereu emoţionat când vorbeşte despre acest festival: „Este ca şi un copil al meu acest festival, aştept mereu în fiecare an să vină vara şi să putem organiza această manifestare şi chiar dacă nu întotdeauna am primit finanţare suficientă, am făcut tot ce am putut pentru a continua această minunată poveste a românilor din Balcani”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați